כדורי הרגעה
כדורי הרגעה מיועדים להפחית מתחים, חרדות, פחדים, דאגות, הפרעות שינה ומצבים נפשיים שונים.
מצבים נפשיים אלו, יכולים להיגרם בשל גורמים סביבתיים, למשל מוות במשפחה הקרובה, גורמים גנטיים או משולבים. חרדה למשל תופיע בדרך כלל עם רגשות כגון פחד, דאגה, כעס או דיכאון. אדם עם חרדה עשוי להתלונן על סימפטומים פיזיים כגון דפיקות לב חזקות, בחילות, סחרחורת, כאבי ראש, כאבים בחזה, נדודי שינה עייפות וחוסר אנרגיה.
כאשר מדובר במצב חמור שמופיע ללא סיבה הגיונית, קרוב לוודאי שיידרש טיפול בתרופות ו/או בפסיכותרפיה.
כדורי ההרגעה – סוגים
ניתן לחלקם לשתי קבוצות עיקריות – מז'וריים ומינוריים.
כדורי הרגעה מז'וריים
מוכרים גם כתרופות אנטי פסיכוטיות או נוירולפטיות. כדורי הרגעה אלה משמשים במצבים קשים של הפרעות נפשיות כגון חולים הסובלים מסכיזופרניה וממצבים פסיכוטיים אחרים.
כדורי הרגעה מינוריים
מדובר בכדורי הרגעה "קלים, המוכרים גם כנוגדי חרדה. כדורים אלה משמשים לטיפול במצבי חרדה ומתח בקרב אנשים בריאים או אנשים עם הפרעות נפשיות קלות יחסית.
קיים דמיון שטחי ביותר בין כדורי ההרגעה המז'וריים והמינוריים ולכן המגמה היא להפסיק את השימוש במונח "הרגעה" מבחינת ההתייחסות לכדורים מסוג זה, אם כי המונח ממשיך להיות פופולרי.
כדורי הרגעה מז'וריים – מורחב
טיפול סימפטומטי
כדורי הרגעה מז'וריים הם סלקטיביים ביותר מבחינת יכולתם להעלים הזיות והפרעות חשיבה בקרב חולים סכיזופרנים וחולים פסיכוטיים אחרים. התרופות מסוגלות להחזיר את המטופלים הסובלים מהפרעות הללו למצב של שלווה רציונלית. הודות לכדורי ההרגעה המזו'ריים, יכולים חולים רבים, שהיו עלולים לשהות באשפוז, לחיות בביתם, לתפקד בחיי היום יום ולעסוק בעבודה יצרנית.
יש להדגיש כי כדורי הרגעה מז'וריים אינם מרפאים סכיזופרניה, אלא רק מדכאים את הסימפטומים שלה, ולרוב חולה ייטול אותם לטווח ארוך.
סוגים ותופעות לוואי
דוגמאות לסוגים הבסיסיים הם: קלוזאפין, טיאוקסנתינים, פיונוטיזינים, בוטירופנונים ופנותיאזינים. הפנותיאזינים הם הנפוצים ביותר בשימוש אלה כוללים את הכדור כלורפרומאזין. כדור זה פועל על ידי חסימת נוירוטרנסמיטר הנקרא דופמין במוח. זה מוביל להפחתת הסימפטומים הפסיכוטיים, אך עלול גם לגרום תופעות לוואי לא רצויות כגון רעידות של הגפיים, נוקשות, חוסר מנוחה, ועוויתות לא רצוניות של שרירי הפנים, הלשון והשפתיים.
הטיאוקסנתינים והבוטירופנונים, ובראשן ההאלופרידול (הלידול), דומים לפנותיאזינים. כדור נוסף, קלוזאפין, שאופן פעולתו עדיין לא ברור דיו, מקל על סימפטומים הקשורים בסכיזופרניה בקרב חולים מסוימים שלא הפיקו תועלת מטיפול בפנותיאזינים. אם כי שימוש בקלוזאפין אינו גורם לתופעות הלוואי שקיימות בזמן השימוש בפנותיאזינים, שימוש בו עלול להוביל למחלה זיהומית הידועה בשם אגרנולוציטוזיס.
כדורי הרגעה מינוריים – מורחב
השפעה פיזיולוגית ופסיכולוגית
כדורי ההרגעה המינוריים העיקריים הם הבנזודיאזפינים, ביניהם דיאזפם (ואליום), כלורדיאזפוקסיד (ליבריום) ואלפראזולאם (קסנקס). לכדורים אלה יש השפעה מרגיעה על חרדה או פחד – הן מבחינה גופניות והן מבחינה פסיכולוגיות.
מלבד הטיפול בהפרעות חרדה, כדורי ההרגעה המינוריים נמצאים בשימוש נרחב שמטרתו להקל על הלחץ והדאגה הקשורים למצבים מלחיצים בחיי היומיום. מסיבה זו, הבנזודיאזפינים נמנים בין הכדורים הנמכרים ביותר בעולם.
מנגנון פעולה ותופעות לוואי
הבנזודיאזפינים מיועדים לשפר את הפעולה של הנוירוטרנסמיטר חומצה גאמא-אמינובוטירית (GABA) אשר מעכבת חרדה על ידי הפחתת ההעברה של פולסים עצביים מסוימים במוח.
הבנזודיאזפינים דומים לברביטורטים מבחינת תופעות הלוואי שלהם הכוללות: ישנוניות, ערנות מופחתת, וחוסר יציבות בזמן הליכה. למרות שהם פחות מסוכנים מברביטורטים, הבנזודיאזפינים עלולים לגרום לתלות פיזיולוגית אפילו במינונים מתונים מאחר והגוף מפתח עמידות כלפיהם, דבר המחייב שימוש במינונים גדולים יותר ויותר.
כדורים אלה מיועדים אפוא לשימוש בטווח קצר ובינוני. כדורי הרגעה פחות נפוצים כוללים את המפרובמט (אקוואניל) והבוספירון (סורבון).