אדם סובל מדפיקות לב חזקות ואוחז בחזה. סביבו יש אנשים מודאגים שמתעניינים בשלומו.

דופק מהיר – דפיקות/פעימות לב מואצות ו/או חזקות

דופק מהיר עלול לגרום להרגשה שהלב דופק חזק מדי, מהר מדי, מחסיר פעימות או לא סדיר. ייתכן שתבחינו בדפיקות לב מואצות או חזקות גם באזור החזה, הגרון או הצוואר.

במנוחה, בשכיבה, אחרי אוכל, בהריון

מדובר בסיטואציה מלחיצה ומטרידה שיכולה להופיע במצבים ובצורות שונות ומשונות, למשל: דופק לב מהיר במנוחה, דפיקות לב מואצות בשכיבה, דפיקות לב מהירות וחזקות בהריון, פעימות לב חזקות אחרי האוכל, דפיקות לב מהירות פתאום, דפיקות לב בבטן ועוד.

מרבית האנשים שסובלים מדופק מהיר או דפיקות לב מואצות, ללא כל סיבה ידועה, ימהרו לאינטרנט ויחפשו מונחים מתאימים כדי לקרוא על הסיבות והגורמים לתופעה המבהילה. מילים נפוצות שיקלידו בתיבת החיפוש יכולות להיות דפיקות לב חזקות, דפיקות לב מהירות או פעימות לב חזקות.

סיבות לדופק מהיר

דופק מהיר עלול להופיע כתוצאה ממגוון סיבות נפשיות וגורמים רפואיים. למרות החשש, דפיקות לב מהירות, לרוב אינן מזיקות ואינן מהוות תסמין של בעיה רפואית חמורה. לרוב התופעה של  דפיקות לב חזקות ו/או מואצות תחלוף לבד.

חשוב לדעת שאצל מרבית האנשים, התופעה של פעימות לב חזקות נגרמת על ידי מתח נפשי וחרדה. גורמים נפוצים נוספים הם צריכת יתר של קפאין, ניקוטין, או אלכוהול. כמו כן דפיקות לב מהירות הנן תופעה נפוצה בהריון.

הפרעות קצב לב / מחלות לב

דפיקות לב חזקות ומואצות עלולות להיות סימן של הפרעה קשה בלב או הפרעות קצב לב – רק במקרים נדירים. עם זאת וכדי להסיר כל ספק, מומלץ לגשת לרופא ולערוך בירור מקיף. בייחוד אם דופק מהיר מגיע בליווי: קוצר נשימה, סְחַרחוֹרֶת, כאבים/לחצים בחזה או עילפון.

בדיקת רופא

בבדיקת רופא, תילקח ממך היסטוריה רפואית מדוקדקת, רשימת התרופות שאת/ה לוקח/ת, דיאטה, פעילות גופנית ולאחר מכן תישלח/י לסדרת בדיקות שמטרתן לברר את הסיבה לדופק המהיר. במידה והסיבה רפואית, ניתן יהיה להגיש את הטיפול במתאים.  במידה ולא נמצאה סיבה רפואית מובהקת, ייתכן שביצוע שינויים באורח החיים והפחתת מתח עשויים לעזור.

אבחון / בדיקות עזר רלוונטיות

  • אלקטרוקרדיוגרם (אק"ג) – בדיקת אק"ג הנקראת גם בדיקת אקו-לב ניתנת לבצע בזמן מנוחה או פעילות גופנית (האחרון נקרא אק"ג מתח). בשני המקרים, בדיקת אקו לב מתעדת את אותות הלב ויכולה לאתר קצב לב חריג.
  • הולטר – הנבדק/ת נדרש/ת ללבוש צג על החזה. ההולטר מודד באופן רציף את האותות החשמליים של הלב שלך. במשך 24 עד 48 שעות. הולטר יכול לזהות הבדלים בקצב לב שלא אותרו במהלך בדיקת אק"ג.
  • צילום חזה (רנטגן) – מטרת הבדיקה היא לאתר שינויים בריאות שלך שיכול להגרם מבעיות לב. לדוגמה, מציאת נוזלים בריאות יכולה להגרם מאי ספיקת לב.
  • אקוקרדיוגרפיה – אולטרסאונד של הלב. הבדיקה מספקת מידע מפורט על מבנה הלב והפונקציונאליות שלו.
  • הקלטת אירועים – תלבש/י מכשיר על החזה שלך ותשתמש בגאדג'ט כף יד כדי להקליט את אותות הלב החריגים בעת התרחשות התסמינים המטרידים.

סיבות לדפיקות לב מהירות – שאינן קשורות ללב

כפי שציינו, לפעימות לב מואצות וחזקות יכולות להיות סיבות רבות. בין אם מקורן בלב או שמקורן אינו ידוע. גורמים שאינם קשורים להפרעה בלב ועלולים לגרום לתופעה כוללים:

  • רגשות חזקים – כמו חרדה, פחד או מתח. רגשות מסוג זה מתרחשים לעתים קרובות במהלך התקפי פאניקה.
  • מצבים רפואיים – מחלת בלוטת התריס[1], רמת סוכר נמוכה בדם[2] (היפוגליקמיה), אנמיה, לחץ דם נמוך, חום והתייבשות, שינויים הורמונאלים בזמן הווסת, הריון או בסמוך לגיל המעבר. לפעמים, דפיקות מהירות בהריון הם סימנים של אנמיה.
  • תרופות – גלולות דיאטה, מכווצי ריריות (תרופה הפועלת לכיווץ ריריות האף) משאפי אסטמה, וחלק מהתרופות שמשמשות למניעת הפרעות בקצב הלב או לטפל בתת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם).
  • צריכת קפאין, ניקוטין, אלכוהול או סמים לא חוקיים כגון קוקאין ואמפטמינים.
  • פעילות גופנית נמרצת.
  • צמחים מסוימים ותוספי תזונה
  • רמות אלקטרוליט חריגות.

פעימות לב חזקות אחרי האוכל

חלק מהאנשים סובלים מפעימות לב חזקות לאחר האוכל ובעיקר לאחר ארוחה כבדה ועשירה בפחמימות, סוכרים או שומן. לפעמים, מזונות המכילים הרבה מונוסודיום גלוטמט (MSG)[3], חנקות, או נתרן יכולים גם הם לגרום לכך.  

אם יש לך דפיקות לב מואצות וחזקות לאחר אכילת מזונות מסוימים, הסיבה עלולה להיות רגישות למזון. כתיבת יומן אכילה מסודר (תיעוד) יכול לעזור לך להבין מאילו מאכלים עליך להימנע.

סימנים להתקף לב בנשים וגברים

דפיקות לב מהירות וחזקות יכולות להיות קשורות למחלות לב או סימנים להתקף לב אצל נשים וגברים. כאשר ישנם סימנים כאלה,  הם נוטים יותר להתרחש כאשר קיימת הפרעת קצב. מצבים לבביים הקשורים לדפיקות לב חזקות ומהירות כוללים: אירוע של התקף לב בעבר, מחלת לב כלילית, אִי סְפִיקַת לֵב, הפרעה הקשורה לשסתום הלב, הפרעה בשריר הלב.

טיפול בדפיקות לב מהירות וחזקות

הטיפול בדפיקות לב מהירות תלוי בגורם לתסמין. לעיתים קרובות דפיקות לב מואצות וחזקות הן לא מזיקות והתופעה עוברת מאליה באופן ספונטאני – ללא כל צורך בטיפול. במידה והרופא עינו מוצא סיבה אובייקטיבית, הוא עשוי לייעץ לך להימנע מלעשות דברים שעלולים לגרום לדופק מהיר. למשל:

  1. הפחתת מתח נפשי וחרדה  – באמצעות תרגילי מדיטציה, יוגה, טאי צ'י , ביופידבק, דמיון מודרך, ארומתרפיה והיפנוזה.
  2. הורדת מזונות מסוימים, משקאות ועוד – אלכוהול, ניקוטין, קפאין וסמים לא חוקיים.
  3. הימנעות מנטילת תרופות עם פעולה ממריצה – תרופות המיועדות להצטננות ושיעול, תוספי תזונה ועשבי מרפא.

במידה ושינויים באורח החיים אינם עוזרים, ניתן להשתמש בתרופות מרשם. במקרים מסוימים חוסמי בטא או חוסמי תעלות סידן. במידה והדופק המהיר נגרם מתרופה או תרופות – הרופא יכול להחליף את הטיפול.

ביבליוגרפיה

  • [1] Go MT, George AM, Tahsin B, Fogelfeld L. Tachycardia in hyperthyroidism: Not so common. PLoS One. 2022 Sep 2;17(9):e0273724. doi: 10.1371/journal.pone.0273724. PMID: 36054093; PMCID: PMC9439220.
  • [2] Chopra S, Kewal A. Does hypoglycemia cause cardiovascular events? Indian J Endocrinol Metab. 2012 Jan;16(1):102-4. doi: 10.4103/2230-8210.91203. PMID: 22276259; PMCID: PMC3263176.
  • [3] Cairns BE, Dong X, Mann MK, Svensson P, Sessle BJ, Arendt-Nielsen L, McErlane KM. Systemic administration of monosodium glutamate elevates intramuscular glutamate levels and sensitizes rat masseter muscle afferent fibers. Pain. 2007 Nov;132(1-2):33-41. doi: 10.1016/j.pain.2007.01.023. Epub 2007 Mar 1. PMID: 17335976; PMCID: PMC2096751.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *