טריפטופן לטיפול בהפרעות מצב רוח
הפרעות מצב רוח, כגון דיכאון וחרדה, ממשיכות להוות דאגה בריאותית עולמית משמעותית בשל השפעותיהן השליליות על החברה והכלכלה.
קיימות אפשרויות טיפול קונבנציונאלי שונות, אולם העניין בתרופות טבעיות, עם פחות תופעות לוואי, הולך גדל. אחת האפשרויות היא טריפטופן, חומצת אמינו חיונית הממלאת תפקיד מרכזי בוויסות מצב הרוח.
הקדמה
מאמר זה מתעמק בתיאור הכימי והביולוגיה של טריפטופן, מקורות המזון שלו, מנגנון הפעולה, המינונים המומלצים למבוגרים וילדים, תופעות לוואי אפשריות ואינטראקציות בין תרופתיות. בנוסף, נציג מחקרים מדעיים התומכים בשימוש בטריפטופן בטיפול בהפרעות מצב רוח.
תיאור כימי וביולוגיה
טריפטופן, הנו חומצה אמינו ארומטית (AAA), שהיא מרכיב חיוני בסינתזת חלבון. הנוסחה הכימית שלו היא C11H12N2O2. מבחינה מבנית, הוא מורכב מטבעת בנזן שהתמזגה לטבעת פירול בעלת חמישה איברים וקבוצת קרבוקסיל.
מעניין במיוחד תפקידו של טריפטופן בביוסינתזה של סרוטונין, שהוא נוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) עם השפעה משמעותית ומרכזית על מצב הרוח והתחושות הרגשיות.
מקורות במזון
טריפטופן קיים באופן טבעי במקורות תזונתיים שונים, מה שהופך אותו לנגיש בעזרת תזונה יומית מאוזנת. מקורות מזון נפוצים של טריפטופן כוללים:
- עופות ובשר: הודו, עוף, ובקר עשירים בטריפטופן.
- דגים: סלמון, טונה ובקלה הם מקורות מצוינים.
- מוצרי חלב: חלב, גבינה ויוגורט מכילים טריפטופן רב.
- ביצים: ביצים הן מקור טוב לחומצת אמינו זו.
- אגוזים וזרעים: שקדים, בוטנים, גרעיני דלעת וגרעיני חמניות.
- קטניות: פולי סויה, עדשים וחומוס.
- דגנים: שיבולת שועל, חיטה ואורז.
- שוקולד: שוקולד מריר מכיל רמות מתונות של טריפטופן.
היעילות של טריפטופן בטיפול בהפרעות מצב רוח, סובב בעיקר סביב תפקידו בייצור הסרוטונין. טריפטופן הופך בגוף ל – 5-hydroxytryptophan (5-HTP) , המשמש כפרקורסור (קודמן) לסרוטונין.
רמות גבוהות של סרוטונין קשורות לשיפור מצב הרוח ויציבות רגשית. באמצעות הגדלת צריכת הטריפטופן, בין אם באמצעות תזונה או תוספי מזון, יותר אבני בניין לסינתזה של סרוטונין הופכות לזמינות.
מינון מומלץ
המינון המומלץ של צריכת טריפטופן יכול להיות שונה בהתאם לגיל ולמצבים בריאותיים ספציפיים. למבוגרים, מינונים יומיומיים טיפוסיים נעים בין 500 ל-2,000 מ"ג. אצל ילדים, חיוני להתייעץ מומחה בתחום הבריאות כדי לקבוע את המינון המתאים, שיהיה נמוך משמעותית.
תופעות לוואי
טריפטופן נחשב, בדרך כלל, בטוח כל עוד נעשה בו שימוש במינונים סבירים ומומלצים. עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לחוות תופעות לוואי קלות, הכוללות: בחילה, קלקול קיבה, שילשול, עייפות וישנוניות, וסחרחורת.
חשוב כאמור להקפיד על המינונים המומלצים ולקנות רק ממקורות מוכרים כדי למנוע תופעות לוואי אפשריות. בספרות מתואר בשנת 1989 מקרה נדיר של הרעלה המונית, בשל מוצר אל-טריפטופן פגום, שגרם לאלפי אנשים בארה"ב ללקות ב- eosinophilia-myalgia syndrome (מחלת עצבים נדירה ולעתים קטלנית).
אינטראקציות תרופתיות
לטריפטופן עלולה להיות אינטראקציה עם תרופות ספציפיות, במיוחד אלו המשפיעות על רמות הסרוטונין במוח.
אינטראקציות עם תרופות בולטות כוללות:
מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין סלקטיביים (SSRI): שילוב של טריפטופן עם SSRI יכול להגביר את הסיכון לתסמונת סרוטונין, מצב שעלול להיות חמור המאופיין ברמות סרוטונין מוגזמות. יש לספר לרופא המטפל על צריכת התוסף, שכן יש לעקוב אחר התופעות מקרוב או להימנע משילוב זה.
מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI): יש להימנע משימוש בו-זמנית בטריפטופן וב-MAOI עקב הסיכון לתסמונת סרוטונין.
מחקרים מדעיים
להלן מספר מחקרים מדעיים שבהם נחקרו היתרונות האפשריים של שימש בטריפטופן לטיפול בהפרעות מצב רוח:
חרדה ודיכאון
מחקר[1] מוצלב עם הקצאה אקראית מ-2014 בו נבדקו 25 צעירים בריאים לצורך מציאות שינויים בחרדה, דיכאון ומצב רוח לאחר שצרכו דיאטה עשירה בטריפטופן ודיאטה דלת טריפטופן במשך ארבעה ימים כל אחד. בין הדיאטות היה מרווח של שבועיים.
ניתוח מצב הרוח של המשתתפים הצביע באופן מובהק על ציוני השפעה חיוביים יותר לאחר צריכת דיאטה עשירה בטריפטופן בהשוואה לדיאטה דלת טריפטופן. הבדלי השפעות שליליות בין הדיאטות לא היו מובהקות סטטיסטית. כמו כן, צריכת יותר טריפטופן ממקור תזונתי הביאה להפחתת תסמיני דיכאון וירידה בחרדה.
הפרעות שינה
ניסוי[2] בהקצאה אקראית מבוסס פלצבו מ-2016 בדק את ההשפעה והיעילות של מתן טריפטופן על הפרעות שינה ותסמינים נפשיים הקשורים לתלות בתרופות חדשות. טריפטופן לא היה יעיל לתסמינים נפשיים הקשורים לתלות בתרופות מסוג חדש, אך היה יעיל בהקלה על הפרעות שינה בטווח הקצר בקרב חולים אלה.
סיכום
טריפטופן, כחומצת אמינו חיונית וקודמן לסרוטונין, נראה כגישה טבעית יעילה להתמודדות עם הפרעות מצב רוח. בעוד שדרוש מחקר נוסף כדי לבסס את יעילותו באופן וודאי, הרי שמספר מחקרים מדעיים מצביעים על הפוטנציאל שלו בשיפור מצב הרוח והקלה על תסמינים של דיכאון וחרדה.
כמו בכל אפשרות טיפולית, יש להשתמש בטריפטופן בזהירות, לעקוב אחר המינונים המומלצים ולהתייעץ עם מומחה בתחום הבריאות, במיוחד בילדים או באנשים הנוטלים תרופות שמשפיעות על רמות הסרוטונין. זכרו כי תגובות אינדיבידואליות לטריפטופן עשויות להיות שונות בין אדם למשנהו.
ביבליוגרפיה
- [1] Lindseth G, Helland B, Caspers J. The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2015 Apr;29(2):102-7. doi: 10.1016/j.apnu.2014.11.008. Epub 2014 Dec 9. PMID: 25858202; PMCID: PMC4393508. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393508/
- [2] Wang D, Li W, Xiao Y, He W, Wei W, Yang L, Yu J, Song F, Wang Z. Tryptophan for the sleeping disorder and mental symptom of new-type drug dependence: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Medicine (Baltimore). 2016 Jul;95(28):e4135. doi: 10.1097/MD.0000000000004135. PMID: 27428201; PMCID: PMC4956795. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4956795/