צריכת גלוטן וחרדה
גלוטן, ובעיקר הימנעות מגלוטן, הנו עניין שנמצא במחלוקת ונכתב עליו רבות בשנים האחרונות
המצדדים בהימנעות מגלוטן מאמינים שקיים קשר ישיר בין צריכתו ובין מחלות ותסמינים שונים ומגוונים.
בטרם נעמוד על הקשר בין גלוטן וחרדה, נסביר בכמה מילים מהו גלוטן: מדובר בקבוצה של חלבונים (בעיקר גלוטנינים וגליאדינים) המצויים בדגנים כגון חיטה ושיפון. חלבונים אלה סופחים מים וגורמים לשרשרת של תהליכים המתבטאים בתפיחה של הבצק. הם גם מקנים לבצק את גמישותו.
גלוטן ותופעות לוואי
על פי הספרות המדעית ידוע לנו כי מרבית האנשים יכולים לצרוך גלוטן ללא קושי או תופעות לוואי. זאת למעט חולי צליאק ואנשים שקיימת אצלם רגישות לגלוטן. כמו כן ידוע לנו שגלוטן עלול לגרום אצל אנשים מסוימים לקשיי עיכול, תסמינים עוריים וכאבי ראש.
כמו כן, ישנם דיווחים [1]הקושרים בין צריכת גלוטן והופעת תסמיני חרדה – אליהם נתייחס במאמר זה.
חולי צליאק
בקרב הסובלים ממחלת הצליאק, צריכת גלוטן גורמת לדלקת במעיים וסימפטומים נילווים, ביניהם נפיחות, שלשולים, עייפות ותשישות. ישנם דיווחים ומחקרים[2] בספרות הרפואית המצביעים על קשר בין צליאק והפרעות פסיכיאטריות. ביניהן: סכיזופרניה, מאניה-דיפרסיה, דיכאון וחרדה.
מחקרים שמצאו תועלת בדיאטה נטולת גלוטן
מחקרים מצאו כי בנוסף להקלת התסמינים בקרב חולי הצליאק, יכולה דיאטה נטולת גלוטן גם להפחית חרדה. למשל במחקר[3] שבוצע בשנת 2001 בקרב 35 משתתפים הסובלים מצליאק, ששמרו על דיאטה נטול גלוטן במשך שנה, דווח על הפחתת החרדה. עם זאת לא נצפה שיפור בדיכאון.
במחקר[4] נוסף, שבוצע ב-20 חולי צליאק שקיבלו דיאטה נטולת גלוטן למשך שנה, דווח על רמת חרדה נמוכה יותר לאחר שנה.
עם זאת, חשוב לציין כי הממצאים במחקרים דומים שבוצעו היו סותרים.
מחקרים שלא מצאו תועלת בדיאטה נטולת גלוטן
למשל, מחקר[5] שבוצע בגרמניה בשנת 2010, בקרב נשים עם צליאק, מצא כי נשים אלה נמצאות בסיכון גבוה יותר לסבול מחרדה בהשוואה לנשים בריאות. לדיאטה נטולת גלוטן לא הייתה השפעה על החרדה. נתון מעניין הוא שבמחקר נמצא קשר בין מגורים עם המשפחה ובין סיכוי גבוה יותר לסבול מחרדה. החוקרים מייחסים זאת לטורח של הכנת ארוחות לבני משפחה עם ובלי צליאק.
במחקר[6] נוסף וחדש יותר שבוצע באירן בשנת 2020, בקרב 283 משתתפים עם צליאק (190 נשים, 93 גברים), הממצאים הצביעו על שכיחות גבוהה של תסמיני חרדה ביחס לאוכלוסייה בריאה, אולם דיאטה נטולת גלוטן – לא שיפרה את החרדה.
מסקנה
על פי המחקרים הקיימים, אם כן, לא ניתן להסיק מסקנות ברורות לגביי היכולת של דיאטה נטולת גלוטן להפחית תסמיני חרדה. יש צורך בביצוע של מחקרים נוספים כדי להעריך את מידת התועלת, אם ישנה כזו.
רגישות לגלוטן
כפי שצויין בתחילת מאמר זה, יש אנשים הרגישים לגלוטן שאינן חולים בצליאק ועלולים[7] לסבול מתופעות לוואי בדרגות חומרה משתנות כתוצאה מצריכת גלוטן. ביניהן כאבי ראש, תשישות ועייפות וכאבים בשרירים. חלקם גם עלולים לסבול מתסמינים פסיכיאטרים / פסיכולוגיים כגון חרדה ודיכאון.
דיאטה נטולת גלוטן באנשים עם רגישות
כאמור, נדרשים מחקרים איכותיים ומהימנים יותר על מנת לקבוע כי דיאטה נטולת גלוטן יכולה להועיל, אך בהחלט קיימים מחקרים שמצביעים על תועלת בהימנעות מגלוטן בקרב אנשים עם רגישות לגלוטן.
למשל, במחקר[8] משנת 2018, שכלל 23 משתתפים עם רגישות לגלוטן ואינם חולים בצליאק, דיווחו 13% מהמשתתפים כי בעקבות דיאטה נטולת גלוטן הרגישו הפחתה סובייקטיבית בתסמיני חרדה מהם סבלו.
מחקר[9] נוסף משנת 2014, שכלל 22 משתתפים עם רגישות לגלוטן ואינם חולים בצליאק, דווח כי צריכת גלוטן למשך שלושה ימים גרמה להתגברות תסמיני דיכאון בהשוואה לקבוצת הביקורת.
סיבות ואבחון
הסיבות להופעת תסמינים אלו אינה ברורה דיה, אך ישנם מספר מחקרים המצביעים על קשר לשינויים במיקרוביום של מערכת העיכול שהנם חיידקים מועילים וחיוניים לתהליכים רבים (10). הצרה עם רגישות לגלוטן שאינה קשורה למחלת הצליאק או אלרגיה לחיטה, היא שטרם פותחה בדיקה אובייקטיבית המסוגלת לאבחן רגישות לגלוטן.
ניסוי וטעיה
עם זאת, במידה ואתם מרגישים תסמינים שליליים לאחר צריכת מוצרים הכוללים גלוטן, תוכלו לעבור לדיאטה נטולת גלוטן לתקופה של מספר חודשים ולראות אם זה מביא תועלת. כמובן שכדאי לשתף בתהליך איש מקצוע מתחום הבריאות המתמצא בתחום.
ביבליוגרפיה
- [1] Jones AL. The Gluten-Free Diet: Fad or Necessity? Diabetes Spectr. 2017 May;30(2):118-123. doi: 10.2337/ds16-0022. PMID: 28588378; PMCID: PMC5439366. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439366/
- [2] 1. Mahmoud Slim,1 Fernando Rico-Villademoros,2 and Elena P. Calandre, Psychiatric Comorbidity in Children and Adults with Gluten-Related Disorders: A Narrative Review. Nutrients. 2018 Jul; 10(7): 875. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073457/
- [3] 2. Addolorato G1, Capristo E, Ghittoni G, Valeri C, Mascianà R, Ancona C, Gasbarrini G. Anxiety but not depression decreases in coeliac patients after one-year gluten-free diet: a longitudinal study. Scand J Gastroenterol. 2001 May;36(5):502-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11346203/
- [4] 3. Collin P1, Kaukinen K, Mattila AK, Joukamaa M. Psychoneurotic symptoms and alexithymia in coeliac disease. Scand J Gastroenterol. 2008;43(11):1329-33. doi: 10.1080/00365520802240248. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18622804/
- [5] 5. Rostami-Nejad M1, Taraghikhah N2, Ciacci C3, Pourhoseingholi MA4, Barzegar F1, Rezaei-Tavirani M5, Aldulaimi D6, Zali MR1. Anxiety Symptoms in Adult Celiac Patients and the Effect of a Gluten-Free Diet: An Iranian Nationwide Study. Inflamm Intest Dis. 2020 Feb;5(1):42-47. doi: 10.1159/000505657. Epub 2020 Jan 24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32232054
- [6] 6. Jessica R Biesiekierskicorresponding author and Julie Iven, Non-coeliac gluten sensitivity: piecing the puzzle together, United European Gastroenterol J. 2015 Apr; 3(2): 160–165. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406911/
- [7] 7. Lucy Harper1 and Justine Bold2, An exploration into the motivation for gluten avoidance in the absence of coeliac disease, Gastroenterol Hepatol Bed Bench. 2018 Summer; 11(3): 259–268. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040027/
- [8] 8. Peters SL1, Biesiekierski JR, Yelland GW, Muir JG, Gibson PR. Randomised clinical trial: gluten may cause depression in subjects with non-coeliac gluten sensitivity – an exploratory clinical study. Aliment Pharmacol Ther. 2014 May;39(10):1104-12. doi: 10.1111/apt.12730. Epub 2014 Apr 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24689456
- [9] 9. Andrew B. Shreiner,1 John Y. Kao,1 and Vincent B. Young2, The gut microbiome in health and in disease, Curr Opin Gastroenterol. Author manuscript; available in PMC 2016 Jan 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290017/