רלקסין: שאלות ותשובות
רלקסין היא תרופת הרגעה על בסיס צמחי של חברת תרימה.
רלקסין מיועדת לסובלים מלחץ, מתח נפשי, רגזנות ונדודי שינה. החומר הפעיל בתרופה הוא מיצוי יבש של שורש ולריאן. התרופה משווקת ללא מרשם רופא ומתאימה לאנשים שלא נמצאה אצלם מחלה פעילה שעלולה לגרום לתופעות שהוזכרו.
שאלות ותשובות מומחים
בדף זה ריכזנו שאלות שכיחות ותשובות מומחים בנוגע לתרופה רלקסין. בין המומחים ייתכנו הבדלים מבחינת הגישה הרפואית, יעילות התרופה וכן הלאה. ככלל אצבע, התגובה לתרופה זו או אחרת יכולה להיות שונה בין אנשים שונים ולכן הייעוץ הטוב והמדויק ביותר יהיה מול הרופא המטפל שמכיר את ההיסטוריה הרפואית שלכם.
רלקסין ביום
ש: קניתי רלקסין בגלל לחצים שמופיעים במהלך היום (אינני סובלת מקשיי שינה). בעלון כתוב שיש לקחת 1-2 טבליות כחצי שעה לפני השינה ושאלתי היא האם אפשר גם לקחת בבוקר מבלי שזה יגרום לי להיות ישנונית ולא מתפקדת?
ת: בהחלט ייתכן שתופיע עייפות וישנוניות ביום, בעיקר בהתחלה. עם זאת יתכן ואצלך לא יופיעו תופעות כאלה וגם אם כן לרוב זה יחלוף תוך מספר ימים.
מינון ואופן השימוש
ש: מה המינון המומלץ של רלקסין? כיצד לקחת אותה? מותר לרסק?
ת: המינון המומלץ למבוגרים ולבני נוער (מעל גיל 12 בלבד!) הוא 1-2 טבליות, כ-30 דקות לפני השינה. כמו כן מצוין כי אין לצרוך מעל 2 טבליות ביום (1,000 מ"ג ולריאן). התרופה מגיעה במארז ובו 15 טבליות מצופות ויש לבלעה לפני הארוחה או במהלכה. בשל הציפוי, אין לחצות או לרסק את הטבליה.
לתשומת לבכם! במידה ונעשה ונעשה בתרופה שימוש ארוך טווח יש לבצע בדיקות תקופתיות ומעקב רצוף אצל הרופא המטפל.
רלקסין ואלכוהול
ש: האם אפשר לשתות יין בזמן הטיפול ברלקסין?
ת: חל איסור על שתיית משקאות המכילים אלכוהול בזמן השימוש בתרופה.
התמכרות
ש: בחודש האחרון אני צורך רלקסין כמעט מדי יום. האם קיימת סכנת התמכרות?
ת: ולריאן (החומר הפעיל) הוא פסיכוטרופי ועם פוטנציאל להוביל להתמכרות ולמעשה קיימים בספרות הרפואית מספר דיווחים על התמכרות לוולריאן שנלקח לזמן ממושך ובכמויות גדולות. עם זאת, הסיכוי להתמכרות קטן בשל השפעתו החלשה יחסית.
רלקסין, קלונקס ונוגדי דיכאון
ש: קניתי רלקסין ורציתי לברר האם ההשפעתו דומה להשפעה של קלונקס? עוד אבקש לברר אם רלקסין מיעד לשימוש לא רצוף או שיש לקחת באופן רצוף כמו ציפראמיל או ויפאקס?
ת: מדובר בתרופה ללא מרשם המבוססת על מיצוי של צמח ולריאן. השפעתו מרגיעה אולם חלשה ביחס לקלונקס המבוסס על מנגנון פעולה שונה. לכן היא מיועדת למצבי מתח קלים יחסית. רלקסין מיועד לשימוש מיידי, בדומה לקלונקס, ולא לשימוש רצוף וארוך טווח כמו נוגדי הדיכאון שהזכרת הפועלים על המערכת הסרוטונרגית (SSRI'S).
קלונקס עם רלקסין
ש: אני נוטל מדי פעם קלונקס ורציתי לברר האם ניתן לשלב איתו גם רלקסין?
ת: הן לקלונקס והן לוולריאן (החומר הפעיל ברלקסין) יש אפקט מרדים. כמו כן מנגנוני הפעולה שלהם דומים (לא זהים). קיימת אפשרות שהשילוב ביניהם יגביר את האפקט הסדטיבי באופן מסוכן. לכן יש אזהרה לגביי שילוב לא מומלץ זה.
מרכיבים פעילים ולא פעילים
ש: אילו מרכיבים יש ברלקסין? מה חשוב לדעת עליהם?
ת: כל טבליה מצופה מכילה 500 מ"ג תמצית יבשה של שורש ולריאן שהוא החומר הפעיל ובעל השפעה סדטיבית (מרגיעה). כמו כן מכילה הטבליה רכיבים נוספים לא פעילים והם: טיטאניום (מתכת), סוכרוז (דו סוכר), טלק (מינרל סיליקטי), מגנזיום (מינרל חיוני), שעווה, מתיל הידרוקסיבנזואט (מתיל פרבן), פרופיל הידרוקסיבנזואט (פרופיל פרבן), תאית מיקרוקריסטלית, עץ השיטה והידרוקסי פרופיל מתיל תאית (היפרומלוז).
לתשומת לבכם! הטבליה מכילה43 מ"ג סוכרוז (סוכר לבן) וחומרים משמרים השייכים לקבוצת הפרבנים שעלולים לגרום אלרגיה וקשיים נשימתיים.
הריון והנקה
ש: אני משתמשת מדי פעם ברלקסין וכיוון שאנחנו מתכננים הריון רציתי לדעת האם מותר לקחת במהלך ההיריון ולאחר מכן בהנקה?
ת: למרבה הצער טרם הצטבר מספיק מידע מבוסס אודות בטיחות התרופה במהלך הריון או הנקה. יש לציין כי אין דיווחים על סכנות אך גם לא בוצע מחקר שמוכיח את הבטיחות ומכאן האזהרה שיש בעלון. חלק מהרופאים מאשרים שימוש בוולריאן במהלך הריון והנקה וחלק אוסרים. במידה ותרצי להשתמש בתרופה כדאי מאוד להתייעץ באופן פרטני עם הגניקולוג ולפעול לפי הנחיותיו.
תופעות לוואי
ש: האם יש לרלקסין תופעות לוואי? הן עלולות להיות מסוכנות?
ת: עלולות להופיע תופעות לוואי כאשר צורכים ולריאן, בעיקר בכמויות גדולות, ובהן: סחרחורות, הפרעות הקשורות לראייה, כאבי ראש והפרעות קצב לב. התרופה מכילה חומרים משמרים שגם הם עם פוטנציאל לגרום תופעות כמו הפרעות בנשימה ואלרגיה. נקודה נוספת ראויה לציון היא שנטילה בשילוב עם תרופות סדטיביות אחרות עלולה להוביל להגברת האפקט עד כדי סכנה.
מינון יתר
ש: בטעות לקחתי 5 טבליות רלקסין. מה המינון המקסימלי שמותר? מה עליי לעשות?
ת: במקרה כזה עליך לפנות לטיפול רפואי מידי ו/או להגיע עם מלווה לחדר המיון. כדאי להביא את עלון התרופה או האריזה עמך.
אזהרות איסורים
ש: למי ומתי אסור להשתמש בתרופה? מתי צריך להשתמש בזהירות? מתי להיוועץ ברופא?
ת: התרופה אינה מיועדת לילדים בני פחות מ-12 שנים. כמו כן השימוש אסור אצל: אנשים עם אלרגיה לוולריאן ו/או למרכיבים הלא פעילים במוצר (ראו רשימת 'מרכיבים פעילים ולא פעילים' לעיל), אנשים עם חסר באנזים סוכראז גלוקוז-איזומלטאז הנדרש לצורך המטבוליזם של סוכר, אנשים עם אי סבילות לסוכר פירות (פרוקטוז) וכן לאנשים עם אי סבילות או רגישות ללקטוז (סוכר הנמצא בחלב).
לתשומת לבכם! יש להפסיק את נטילת התרופה במשך 7 ימים לפחות לפני פעולה כירורגית (ניתוח) מחשש לאינטראקציה מסוכנת עם תרופות ההרדמה.
ייעוץ רפואי
ש: באילו מצבים צריך להיוועץ ברופא טרם נטילת התרופה?
ת: יש צורך בפיקוח וייעוץ רופא רצוף במידה ואתם משתמשים ברלקסין לאורך זמן או לעתים מזומנות. כדאי לדווח לרופא המטפל אם אתם סובלים מאינסומניה במשך זמן רב, זאת טרם תחילת נטילת התרופה. עוד חשוב לספר לרופא אם הנכם צורכים תרופות ללא מרשם (OTC), תוספי תזונה ותרופות אחרות – בעיקר חשוב לדווח אם אתם צורכים חוסמי אלפא וביתא, נוגדי דיכאון טריציקליים, תרופות נגד הקאה, נוגדי פרכוסים, תרופות לשינה, משככי כאב, נוגדי חרדה ותרופות מרגיעות.
בחינות ומבחן נהיגה
ש: אני לרוב סובלת מלחצים וחרדות לפני בחינות. האם מומלץ לקחת רלקסין לפני בחינות או מבחן נהיגה?
ת: לרלקסין יש תכונות שיכולות להשפיע על מידת הערנות והריכוז במשך היום ולהפחית את מהירות התגובה אצל חלק מהאנשים, בעיקר במינון גבוה. על מנת לדעת מה השפעת התרופה אצלך, יש צורך ב'ניסוי וטעיה' (כמובן שאין לנהוג או להיבחן לצורך הבדיקה). אם זה המצב אצלך, כמובן שאין לנהוג או לבצע פעולות מסוכנות אחרות המחייבות ריכוז וערנות גבוהים.
ולריאן
ש: קראתי שהחומר הפעיל ברלקסין הוא ולריאן. מהו ואילו תכונות והשפעות יש לו?
ת: התרופה מכילה מיצוי יבש של שורש ולריאן במינון של 500 מ"ג. מדובר בצמח רב שנתי המוכר מאות שנים ומכיל חומרים פעילים רבים הפועלים על מערכת העצבים באופן שונה. בנוסף על תכונותיו כמרגיע ומשרה שינה, נעשה בו שימוש רב ברפואה אלטרנטיבית במגוון מצבים רפואיים כגון: תסמונת המעי הרגיז, הורדת לחץ דם, הקלה על כאבי ראש, אפילפסיה, כאבים בזמן מחזור והפרעות קשב וריכוז.
כשרות
ש: האם רלקסין כשר?
ת: אין תעודת כשרות.
קריאה נוספת
לחצו לקריאה נוספת על – רלקסין