ולריאן רפואי
ולריאן רפואי, מסתמן כפתרון בוטני מבטיח, להתמודדות עם קשת רחבה של אתגרים, הקשורים להפרעות שינה ומצב רוח. ובהם דיכאון וחרדה.
במאמר זה נתעמק במחקר מדעי התומך בטיפול בעזרת ולריאן רפואי (שם המדעי Valeriana officinalis) כחלק מגישה הוליסטית לקידום בריאות נפשית, ומתעמק במנגנונים ההופכים את הצמח הזה לבעל ברית פוטנציאלי בחיפוש אחר שיווי משקל רגשי.
המורשת העתיקה של ולריאן
לשימוש בוולריאן יש היסטוריה עשירה, עוד מימי קדם, בידי תרבויות ידועות כמו היוונים, הרומאים והמצרים בשל תכונותיו הטיפוליות. ולריאן רפואי הנו צמח צמח רב-שנתי ממשפחת הוולריניים. הצמח מתאפיין בפרחי הוורודים או לבנים, שהינם בעלי ריח מתקתק.
מוצא הצמח הוא באירופה ובחלקי ממדינות אסיה, אך בוית גם במקומות נוספים. באופן מסורתי, ולריאן רפואי שימש כדי להקל על עצבנות, חוסר שקט והפרעות שינה, שלכולם מתאם ישיר עם ויסות מצב הרוח.
מחקרים מדעיים
היעילות של ולריאן רפואי בטיפול בהפרעות שינה ומצב רוח, ובמיוחד בדיכאון וחרדה, יוצרת עניין בקרב הקהילה המדעית.
חרדה
במאמר[1] מ-2010 מתוארים ממצאים של מחקרים נוירוביולוגים המראים כי החומצה הוולרנית הפעילה בצמח, מקיימת אינטראקציה עם מערכת ה-GABA(A), שהיא מנגנון פעולה הדומה לתרופות מסוג בנזודיאזפינים. סדרת ניסויים במכרסמים המתוארים במאמר ביקשה לאשש את הממצאים הללו, באמצעות מדדים התנהגותיים, להשוות אותם לבנזודיאזפין דיאזפאם, ולנתח את ההרכב הכימי של ולריאן רפואי.
התוצאות הראו ירידה משמעותית בהתנהגות חרדית, כאשר נבדקים שנחשפו לתמצית ולריאן או חומצה ולרנית הושוו לקבוצת הביקורת אתנול. לפיכך העדויות תומכות בשימוש בצמח כאלטרנטיבה פוטנציאלית לתרופות נוגדות חרדה קונבנציונאליות.
דיכאון
ניסוי קליני[2] בהקצאה אקראית, כפול סמיות, מוצלב מ-2021 בדק את ההשפעות של ולריאן על איכות השינה, דיכאון וחרדה ב-39 חולי המודיאליזה (חולים עם כליות לא מתפקדות).
בשלב הראשון, ציוני איכות השינה, הדיכאון והחרדה הממוצעים הראו ירידה משמעותית בשתי הקבוצות, אך ההפחתה הייתה גבוהה משמעותית בקבוצה שקיבלה ולריאן בהשוואה לקבוצת הפלצבו. בשלב השני, לאחר חודש, הקבוצות התחלפו. קרי, הקבוצה שקיבלה ולריאן קיבלה פלצבו ולהיפך. ציוני הפרעות השינה, הדיכאון והחרדה הממוצעים הראו גם פה ירידה משמעותית בשתי הקבוצות, וההפחתה נמוכה ומשמעותית בתסמינים בקבוצת הפלצבו בהשוואה לקבוצת הוולריאן.
המסקנה הייתה שוולריאן שיפר משמעותית את איכות השינה, ואת הסימפטומים של חרדה ודיכאון בחולי המודיאליזה.
הפרעות שינה
בסקירה[3] שיטתית ומטה-אנליזה מ-2006, על מתן ולריאן רפואי להפרעות שינה, סבורים החוקרים כי נטילתו עשויה לשפר את איכות השינה, אך בעיות מתודולוגיות של המחקרים הכלולים בסקירה מגבילות את היכולת להסיק מסקנות נחרצות.
מנגנוני פעולה
ההשפעות הטיפוליות של ולריאן על הפרעות מצב רוח, מיוחסות לשילוב התרכובות שבצמח, כגון חומצה ולרנית, ואלפוטריאטים ופלבנואידים. רכיבים ביו-אקטיביים (חומר המשפיע על רקמות) אלה מקיימים אינטראקציה עם מערכות נוירוטרנסמיטורים ותהליכים פיזיולוגיים שונים במטרה להשפיע על מערכת העצבים.
פעילות GABA
נראה כי ולריאן משפר את פעילות החומצה גמא-אמינו-בוטירית (GABA), נוירוטרנסמיטר הידוע בהשפעותיו המעכבות על מערכת העצבים המרכזית. פעילות GABA מוגברת מובילה להרפיה ולהפחתת החרדה.
וויסות סרוטונין
חומצה ולרנית, תרכובת מרכזית בוולריאן, הוכחה כמווסתת קולטני סרוטונין, אשר ממלאים תפקיד קריטי בוויסות מצב הרוח והרגשות. אינטראקציה זו תורמת להשפעות נוגדות הדיכאון הפוטנציאליות של הצמח.
ויסות קורטיזול
ולריאן עשוי לסייע לווסת את תגובת הלחץ של הגוף על ידי וויסות רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ), ובכך לסייע בהפחתת מתח וחרדה.
השפעה נוירו-פרוטקטיבית
מספר מחקרים מצביעים על כך שלתרכובות הביו-אקטיביות[4] של ולריאן, יש תכונות נוירו-פרוטקטיביות (הגנה עצבית) שיכולות לתמוך בבריאות המוח הכללית ולתרום לשיפור מצב הרוח.
שימוש: שיקולים ואזהרות
בעוד שהשימוש בוולריאן רפואי כתרופה טבעית להפרעות מצב רוח נראה מבטיח, יש לגשת לכך בזהירות ותוך התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות. בעיקר אם ברצונכם לשלב ולריאן בתוכנית טיפול קיימת, יש לכם מחלות כרוניות או שאתם נוטלים תרופות מרשם קבועות.
כבכל תוסף, בחירת תוסף ולריאן איכותי חיונית להבטחת יעילות ובטיחות. הפוטנטיות (עוצמה) של תוספי ולריאן יכולה להיות שונה בין חברות שונות, ומומלץ לבחור במקורות ידועים. בנוסף, ההשפעה של ולריאן לא תמיד באה לידי ביטוי מיד וייתכן שיהיה צורך בשימוש עקבי, לאורך תקופה, כדי לחוות את מלוא היתרונות.
סיכום ומסקנות
ולריאן רפואי, הצמח הוותיק שזכה לכבוד בזכות איכויותיו המרגיעות, מתגלה כפתרון טבעי פוטנציאלי להפרעות מצב רוח כמו דיכאון וחרדה. המחקרים המדעיים שבוצעו בוולריאן מספקים תובנות מעודדות לגבי השפעותיו נוגדות החרדה ודיכאון, ותורמים מאגר הולך וגדל של ראיות התומכות בתפקידו בשיפור הבריאות הנפשית.
בעידן שבו גישות בריאותיות הוליסטיות צוברות פופולאריות, ולריאן מציע גשר עדין בין חוכמה מסורתית למחקר מדעי מודרני. עם זאת, הכרחי לגשת לשימוש בו בתבונה ובזהירות. התייעצות עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות, בחירה במוצרים איכותיים ושילוב ולריאן כחלק מאסטרטגיית בריאות מקיפה – הם צעדי מפתח לניצול יתרונותיו הפוטנציאליים.
ביבליוגרפיה
- [1] Murphy K, Kubin ZJ, Shepherd JN, Ettinger RH. Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. Phytomedicine. 2010 Jul;17(8-9):674-8. doi: 10.1016/j.phymed.2009.10.020. Epub 2009 Dec 29. PMID: 20042323. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/
- [2] Tammadon MR, Nobahar M, Hydarinia-Naieni Z, Ebrahimian A, Ghorbani R, Vafaei AA. The Effects of Valerian on Sleep Quality, Depression, and State Anxiety in Hemodialysis Patients: A Randomized, Double-blind, Crossover Clinical Trial. Oman Med J. 2021 Mar 31;36(2):e255. doi: 10.5001/omj.2021.56. PMID: 33936782; PMCID: PMC8077445. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077445/
- [3] Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12. doi: 10.1016/j.amjmed.2006.02.026. PMID: 17145239; PMCID: PMC4394901. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/
- [4] Wu CR, Lee SY, Chen CH, Lin SD. Bioactive Compounds of Underground Valerian Extracts and Their Effect on Inhibiting Metabolic Syndrome-Related Enzymes Activities. Foods. 2023 Feb 2;12(3):636. doi: 10.3390/foods12030636. PMID: 36766164; PMCID: PMC9914926.