תרופות הרגעה לכלבים
לפעמים ההתנהגות של כלבים אינה ניתנת להבנה וזיהוי. למשל יש כלבים שמפגינים סימני מצוקה וחרדה עזים רק לשמע המילה וטרינר בעוד שאחרים צועדים אליו ללא כל מורא. דוגמה נוספת היא גזיזת ציפורניים, שגורמת לחלק מהכלבים להתחבא תחת השולחן בעוד שאחרים מקבלים את הטיפול בשוויון נפש.
בעלי כלבים הסובלים מחרדה, תוקפנות או היפראקטיביות משקיעים לרוב זמן רב בניסיונות להרגיע את חיית המחמד. השאלה היא האם זו התנהלות נכונה והאם קיימים פתרונות טובים ויעילים יותר.
חרדה אצל כלבים
לתרופות הרגעה יכול להיות תפקיד חשוב ומרכזי בהרגעת הכלב החרד. עם זאת, לעתים השימוש שנעשה בהם אינו מועיל ואף עלול להזיק. בכתבה זו נסקור סוגים פופולריים של תרופות הרגעה לכלבים, נכיר את מנגנון הפעולה שלהן ונבין טוב יותר אילו מהם טובים ביותר בתנאים שונים.
הבעיה שמתחת לפני השטח
חרדה היא אותה תחושה של אי נוחות, עצבנות או דאגה המוכרת גם לנו בני האדם. תחושה זו קיימת ולמעשה קשורה למרבית הפרעות ההתנהגות אצל כלבים. לעתים תחושת החרדה הגיונית ומופיעה בהתאם למצבים שאמורים לעורר אותה.
תסמיני חרדה בכלבים
מצבי חרדה הופכים לבעיה, לעתים אף חמורה ביותר כאשר מדובר בחרדה ממושכת ועצמתית הפוגעת באיכות החיים של הכלב ו/או הבעלים. כלב הסובל מחרדה לרוב יפגין את חלק או את כל התסמינים הבאים:
שרירים מתוחים, התנשפות, השתנה ומתן צואה, רעידות, ניסיונות להימלט מהסיטואציה המרתיעה (לעתים תוך התנהגות תוקפנית), אוזניים משוכות לאחור, השתופפות וניסיון להסתתר ב"מקום בטוח", עיניים פקוחות לרווחה והבלטת החלק הלבן שלהן.
התמודדות עם חרדה אצל כלבים
טיפול התנהגותי לכלב או שינוי התנהגותי יהיה לרוב הדרך היעילה ביותר לטיפול בחרדה. טיפולים אלה למעשה מלמדים את הכלב להישאר רגוע כאשר הוא נחשף באופן מבוקר ומתון למצבים המובילים לחרדה. כאשר מגבירים את עוצמת החשיפה באופן הדרגתי במהלך הטיפול.
אצל חלק מהכלבים, גם חשיפה קלה ביותר למצבים מלחיצים גורמת להם להפגין סימני מצוקה קשים. עבור מצבים אלה נועדו תרופות הרגעה לכלבים. ישנן אפשרויות שונות לרכישת תרופות ללא מרשם למצבי חרדה מתונים בכלבים ומוצרים נוספים ובהם:
1. תוספי תזונה, כמו אל תיאנין, מלטונין או אס אדינוזיל מתיונין.
2. תכשיר של פרומון סינטתי.
3. רצועות לגוף המספקות לחץ מרגיע.
עבור חרדה מתונה עד חמורה, וטרינרים נוטים לרשו תרופות נוגדות חרדה ובהן: לוראזפאם, דיאזפאם, טראזודון, כלומיפראמין, בוספירון, סרטרלין, פארוקסטין.
אפשרויות טיפול בטווח הקצר
אצל חלק מהכלבים קיים צורך לטפל בהפרעות התנהגות אחרות לפני הטיפול בחרדה. מה עושים כאשר להפרעות אלה יש השפעה שלילית על הטיפול בחרדה או כאשר קיימת סתירה בין הטיפול בהפרעות אלה ובין הטיפול בחרדה? למשל כאשר מדובר בכלב היפראקטיבי, כלב לאחר ניתוח, שיש לנהוג בו בזהירות, או כלב תוקפני שזקוק לבדיקת הדמיה.
במצבים אלה הפתרון של תרופת הרגעה יכול להיות פתרון מצוין ולעתים קרובות האופציה היחידה.
תרופות הרגעה לכלבים בבליעה
בעלי כלבים המעוניינים בתרופות הרגעה הניתנות בבית מוגבלים מבחינת האפשרויות. לעומת זאת, קיימות אפשרויות רבות בכל הקשור לתרופות המחייבות מרשם:
אצפרומזין
אצפרומזין נחשב לתרופת ההרגעה עם מרשם הנפוצה ביותר לכלבים. מנגנון הפעולה של התרופה מבוססת בעיקר על חסימת הקולטנים של דופאמין במוח. עם זאת, לאצפרומזין יכולות להיות השפעות שונות על כלבים שונים. כלבים מסוימים יכולים לשכב ללא תזוזה בעוד שעל אחרים נראה שאין לתרופה אפקט כלשהו. כמו כן משך ההשפעה אינה תמיד עקבית וניתנת לחיזוי.
אפשרות שיכולה להיות טובה יותר היא להשפריץ את החלופה הנוזלית של האצפרומזין בן החניכיים ללחי הכלב. ספיגת התרופה דרך ממברנות הפה מספקות אפקט מרגיע יציב יותר. בכל מקרה של מתן התרופה, קיימת אפשרות לתופעות לוואי כמו לחץ דם נמוך או פרכוסים אצל כלבים המועדים לכך.
שימוש בתופעות לוואי של תרופות
חלק מהווטרינרים ירשמו תרופות המיועדות באופן רגיל למטרות אחרות לצורך השימוש בתופעת הלוואי המרגיעה שלהן. למה הכוונה? יש תרופות כמו פנוברביטל וגאבאפנטין המשמשות למניעת פרכוסים ואחת מתופעות הלוואי שלהן היא השריית תחושת רוגע כאשר הן ניתנות לכלבים לראשונה. לפיכך ניתן לרשום אותן לכלבים טרם אירוע מלחיץ.
שילוב תרופות מקובלים
טיפול הכולל שימוש ביותר מתרופה אחת, בכל פעם, עשוי לרוב לשפר את תגובת הכלב. שילובים אפשריים של תרופות הרגעה לכלבים כוללים:
• אצפרומאזין ואבקת טלאזול (הרדמה)
• אצפרומאזין ודיאזפאם (תרופה נוגדת חרדה)
• דיאזפאם ובוטורפאנול (משכך כאבים אופיואידי)
• פנוברביטל ודיאזפאם
• דקסמדטומידין (משכך כאבים ותרופה נגד חרדה), קטמין (משכך כאבים והרדמה) ובוטורפנול. שילוב התרופות הללו יכול להיספג דרך הממברנות של ריריות הפה.
תרופות הרגעה לכלבים בזריקה
מתן תרופות הרגעה לכלב באמצעות הזרקה היא האפשרות הטובה ביותר. הן מבחינת התגובה והן מבחינת היכולת לחזות את אופן ומשך השפעתה. למרבה המזל מרבית התרופות הניתנות דרך הפה זמינות גם בזריקות.
תרופות הרגעה לכלב נפוצות הניתנות בזריקה ושילובי תרופות:
• אצפרומאזין
• אצפרומאזין ובוטורפאנול
• דיאזפאם ובוטורפאנול
• טלאזול
• טלאזול ובוטורפאנול
• דקסמדטומידין (ניתן להחליף עם אטיפאמזול)
• דקסמדטומידין קטאמין ובוטורפאנול (ניתן להחליף חלקית עם אטיפאמזול).
הווטרינר יכול לקבוע איזו תרופת הרגעה היא הטובה ביותר לכלבכם בהסתמך על הבעיה שיש לפתור ובריאותו הכללית. לא משנה איזו תרופה ניתנת לכלב, הקפידו לבצע מעקב קפדני אחר המינון שרשם הווטרינר. לעולם אל תעברו את המנה שנרשמה והתייעצו עם הווטרינר לגביי כל שאלה או בעיה במידה ונתקלתם באחת.