מליסה רפואית לטיפול בהפרעות אפקטיביות
מליסה רפואית זכתה לפרסום והכרה בזכות יכולתה להקל על מגוון תסמינים הקשורים להפרעות מצב רוח (הפרעות אפקטיביות).
במאמר זה נעסוק בראיות המדעיות התומכות בשימוש במליסה רפואית המוכרת גם כמליסה לימונית כפתרון טבעי לשיפור הפרעות מצב רוח, הכוללות דיכאון וחרדה. ונתמקד במנגנונים שהופכים את הצמח הזה למקור יעיל.
במבט היסטורי
מליסה רפואית היא עשב ריחני, שמקורו באזור הים התיכון, ותורבת במשך מאות שנים. היא מפורסמת בזכות תכונותיה המרגיעות. שמו המדעי של הצמח, Melissa officinalis, נגזר מהמילה היוונית "Melissa", שמשמעותו דבורת דבש, רומז על הארומה המתקתקה של העשב, המושכת דבורים.
מבחינה היסטורית, מליסה רפואית שימשה במגוון שיטות רפואיות מסורתיות, כגון איורוודה והרבליזם (טיפול בעזרת צמחי מרפא), כדי לטפל במחלות שונות, כולל אלה המשפיעות על בריאות הנפש.
מחקרים מדעיים
מחקרים עדכניים שופכים אור על היתרונות הפוטנציאליים של מליסה רפואית בטיפול בדיכאון, חרדה והפרעות מצב רוח אחרות.
רוגע ויכולת קוגניטיבית
בניסוי[1] מוצלב כפול סמיות, מבוקר פלצבו, בהקצאה אקראית מ-2004, השתתפו 18 מתנדבים בריאים שקיבלו שתי מנות בודדות נפרדות של תמצית מליסה רפואית סטנדרטית (300 מ"ג, 600 מ"ג) ופלסבו, בימים נפרדים ולאחר 7 ימים של הפסקת טיפול (washout) ביניהם.
התוצאות הראו שמינון של 600 מ"ג של מליסה שיפר את השפעות מצב הרוח השלילי, עם דירוג עצמי מוגבר משמעותית של רוגע ודירוג עצמי מופחת של ערנות. בנוסף, נצפתה עלייה משמעותית במהירות העיבוד המתמטי, ללא ירידה ברמת הדיוק, לאחר בליעת מינון של 300 מ"ג.
חרדה ואיכות שינה
ניסוי[2] בהקצאה אקראית כפול סמיות מבוקר פלצבו מ-2019 השפעות של מליסה רפואית על חרדה ואיכות השינה ב-80 חולים שעברו ניתוח מעקפים בעורקים הכליליים. החולים חולקו באקראי לקבוצת מליסה או לקבוצת הפלצבו. ניתנו להם כמוסות המכילות 500 מ"ג של אבקת עלים מיובשים של מליסה או פלצבו, שלוש פעמים ביום.
מדדי איכות השינה וחרדה היו התוצאות העיקריות. תוצאות המחקר הראו כי טיפול בן שבעה ימים עם אבקת עלים מיובשים של 1.5 גרם ליום של מליסה רפואית מפחית את רמות החרדה ומשפר את איכות השינה בחולים לאחר ניתוח מעקפים ב-49% ו-54% בהתאמה.
מנגנוני פעולה
ההשפעות הרב-גוניות של מליסה רפואית על הפרעות מצב רוח, מיוחסות למערך הייחודי של תרכובות ביו-אקטיביות, הכוללות חומצה רוזמרינית, ציטרונלל ופוליפנולים. תרכובות אלו מקיימות אינטראקציה עם מערכות נוירוטרנסמיטורים ותהליכים תאיים ומעוררות השפעה חיובית על התחושה הנפשית.
שיפור פעילות ה-GABA:
מליסה רפואית ככל הנראה משפרת את הפעילות של חומצה גמא-אמינו-בוטירית (GABA), נוירוטרנסמיטר המשרה רגיעה ומפחית חרדה. האינטראקציה עם קולטני GABA תורמת להשפעות המרגיעות של הצמח.
השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות:
התכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות של תרכובות מליסה רפואית, כגון חומצה רוזמרינית, עשויות לסייע בהפחתת מתח חמצוני ודלקת עצבית הקשורה להפרעות מצב רוח.
מודולציה של נוירוטרנסמיטורים:
מליסה הוכחה כמשפיעה על רמות הסרוטונין והנוראפינפרין, שלשניהם תפקידים מכריעים בוויסות מצב הרוח והרגשות.
שיפור קוגניטיבי:
בנוסף להשפעות הקשורות למצב הרוח, מליסה רפואית עשויה לשפר את הביצועים הקוגניטיביים, דבר שיכול להשפיע לטובה על התחושה הנפשית הכללית.
שיקולים לשימוש ואזהרות
בעוד שהשימוש במליסה רפואית כתרופה טבעית לדיכאון, חרדה והפרעות מצב רוח אחרות נראה מבטיח, יש לקחת בחשבון מספר גורמים. חשוב לציין כי תגובות אינדיבידואליות לתרופות צמחיות עשויות להשתנות, ומומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לפני שילוב מליסה בתוכנית הטיפול, במיוחד עבור אנשים עם מצבים חמורים או כרוניים.
איכות ומינון הם היבטים חיוניים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת תוסף מליסה רפואית. מקורות מוכרים ומוצרים מפוקחים יכולים להבטיח עקביות ויעילות טיפולית. יתר על כן, מליסה עשויה לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, ולכן חיוני לפנות להכוונה והנחיה מקצועית, במיוחד אצל אנשים הנוטלים תרופות מרשם.
סיכום ומסקנות
מליסה רפואית, העשב העדין בניחוח לימון, מוכר במשך מאות שנים בשל תכונותיו המרגיעות ויכולתו לרומם ולשפר מצב רוח. מחקרים מדעיים עדכניים מדגישים את יעילותו בטיפול בדיכאון, חרדה ומצבים רפואיים נוספים הקשורים להפרעות מצב הרוח.
התערובת הייחודית של תרכובות ביו-אקטיביות הנמצאים במליסה, מקיימת אינטראקציה עם מערכות נוירוטרנסמיטורים, מפחיתה מתח חמצוני ומשפרת את התפקוד הקוגניטיבי, ובסופו של דבר משפרת את התחושה הנפשית.
בעודנו מנווטים במורכבות החיים המודרניים, מליסה רפואית מציעה גשר לחוכמה העתיקה של תרופות בוטניות. עם זאת, חשוב לגשת לשימוש בה באופן מושכל וזהיר. הדרכה של אנשי מקצוע בתחום הבריאות, בחירת מוצרים איכותיים ושילוב מליסה בגישה הוליסטית לבריאות הנפש, הם צעדים חיוניים לניצול פוטנציאל הריפוי של הצמח.
ביבליוגרפיה
- [1] Kennedy DO, Little W, Scholey AB. Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm). Psychosom Med. 2004 Jul-Aug;66(4):607-13. doi: 10.1097/01.psy.0000132877.72833.71. PMID: 15272110. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/
- [2] Soltanpour, Alireza & Alijaniha, Fatemeh & Naseri, Mohsen & Kazemnejad, Anoshirvan & Heidari, Mohammad. (2019). Effects of Melissa officinalis on anxiety and sleep quality in patients undergoing coronary artery bypass surgery: A double-blind randomized placebo controlled trial. European Journal of Integrative Medicine. 28. 10.1016/j.eujim.2019.01.010. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382018309892?via%3Dihub