רגיעון יום / לילה
מוצרי רגיעון יום ו/או לילה, של חברת הדס, מבוססים על תמציות צמחי מרפא ומיועדים להפגת מתחים ולחצים הנובעים מחיי היום יום, לאפשר תפקוד שליו ורגוע יותר ו/או ולעזור לסובלים מקשיי שינה.
שאלות ותשובות
לפניכם סדרת שאלות שכיחות הנוגעות לסדרת רגיעון, של חברת הדס, ותשובות מומחים. קחו בחשבון כי ייתכנו הבדלים בגישה הרפואית של המומחים השונים לגביי השפעת המוצר, יעילותו וכיוצ"ב. במידה ולא מצאתם תשובה לשאלתכם בדף, אינכם בטוחים שהתשובה מתאימה למצבכם הרפואי או שאתם סבורים שתתכן תשובה אחרת מהנמצא – כדאי להיוועץ עם רופא המכיר אתכם.
הבדלים בין סוגי רגיעון
ש: מה ההבדל בין רגיעון יום ולילה? האם יש הבדל בין הטיפות והסירופ?
ת: עיקר השוני הוא באופן ההגשה, למעט מספר הבדלים בסוגים של צמחי המרפא ו/או ויטמינים שקיימים בתכשירים השונים. רגיעון יום מכיל 3 צמחי מרפא: כשות (Humulus lupulus), מליסה (Melissa), פסיפלורה (Passiflora edulis) ושני ויטמינים מקבוצת B (תיאמין ופרידוקסין). רגיעון לילה מכיל את שלושת צמחי המרפא שהוזכרו, ובנוסף גם את צמח הסקוטלריה ובעברית – קערורית (Scutellaria baicalensis) אשר לו השפעה משרה שינה. הוא אינו מכיל וויטמינים מקבוצה B.
הסירופ מכיל כשות, מליסה ופסיפלורה. והטיפות מכילות את שלושת המרכיבים הללו, ובנוסף גם פרג תרבותי המכונה פרג "מרדים" (Papaver somniferum).
זמן השפעה, משך השפעה, ועוצמה
ש: תוך כמה זמן משפיע רגיעון בכדורים, סירופ וטיפות? מה זמן ההשפעה? מה יותר חזק?
ת: תרופות המוגשות בטיפות או בסירופ נספגות מהר יותר מכדורים ולכן משפיעות מהר יותר. הסיבה היא שהן לא צריכות להתפרק בקיבה. מבחינת עוצמת ההשפעה ("חוזק") אין הבדל בין צורת הגשה בטבליות או בנוזל אלא בכמות החומר הפעיל.
מבחינת משך הזמן שבו מתחילה ההשפעה, בעלון לצרכן של רגיעון לילה (טבליות) כתוב שהשפעתו מתחילה בטווח של 30 עד 60 דקות מעת הנטילה ואין מידע לגבי זמן ההשפעה. בעלון של רגיעון לילה לא מוזכר נתון זה, אך מדיווחי משתמשים עולה שהוא מתחיל להשפיע בטווח זמן דומה וההשפעה נמשכת בין 4-5 שעות.
סירופ ונוזל מתחילים להשפיע תוך זמן קצר יותר שלא צוין בעלון. משתמשים מדווחים על תחילת השפעה בטווח של 15 עד 30 דקות. יש לקחת בחשבון שזמן תחילת ההשפעה ומשך ההשפעה יהיו שונים בין אדם לאדם.
מרכיבים והשפעה
ש: מה המרכיבים של סוגי הרגיעון השונים? כיצד הם משפיעים?
ת: כל המוצרים מסדרת זו (בכל צורות ההגשה) מכילים כשות, מליסה ופסיפלורה. לצמח הכשות (כשותנית) – יש אפקט מרגיע ומרדים. מליסה רפואית – משמשת גם היא להרגעה ולהעלאת מצב הרוח. הפסיפלורה (בעברית: שעוונית נאכלת) – מכילה חומר פעיל בשם ארמנו הנוגד רגזנות וחרדה וידוע כיעיל לקשיי שינה.
בנוסף יש גם מרכיבים ספציפיים לכל מוצר. רגיעון יום – מכיל בנוסף ויטמיני B1 ו-B6 המשפיעים בין היתר על מערכת העצבים. ללילה – מכיל בנוסף את צמח הסקוטלריה שהוא בעל השפעה מרדימה. בטיפות – מכיל בנוסף פרג תרבותי שמהשרף שלו מפיקים תרופות כמו מורפין וקודאין (ממשפחת האופיאטים).
רגיעון בהריון
ש: אני בהריון חודש רביעי ורציתי לדעת האם מותר לי לקחת רגיעון לילה?
ת: יש רופאים המתירים לקחת בהריון ויש שאינם ממליצים בעיקר בגלל השימוש בפסיפלורה בין מרכיבי המוצר. עדיף לנקוט במשנה זהירות להפנות להתייעצות פרטנית עם רופא/ת נשים.
רגיעון בהנקה
ש: האם מותר לי להשתמש ברגיעון בתקופת ההנקה?
ת: לא ידוע על נזק או השפעה שלילית על התינוק אם כי יש רופאים שאינם ממליצים על שימוש בפסיפלורה (אחד ממרכיבי התרופה) בהנקה. מכל מקום, אם יש חשש מוטב להיוועץ עם רופא/ת נשים שמכיר/ה את ההיסטוריה הרפואית שלך.
תופעות לוואי
ש: מהן תופעות הלוואי של רגיעון?
ת: ייתכן בזמן השימוש ויופיעו תופעות לוואי כגון: עייפות ותשישות, פגיעה ברמת הערנות, חרדה (תופעה פרדוקסאלית), בחילות, הרגשת חולשה, כאב ראש ורעילות של הכבד (בשימוש ארוך טווח). לתשומת לבכם, אם התרחשה תופעת לוואי שאינה אופיינית כמו רגישות או תגובה אלרגית, עליכם להפסיק את נטילת המוצר.
מינון
ש: מה המינון המקסימלי שמותר לקחת בפעם אחת? כמה מותר לקחת ביום?
ת: רגיעון יום (טבליות) – ההנחיות הן שניתן לצרוך 1-2 טבליות בכל מנה, עד שלוש פעמים ביום. כלומר עד שישה כדורים. רגיעון לילה – ההנחיה היא לבלוע מנה של 1-3 טבליות לפני השינה. כמו כן מצוין כי ניתן לקחת מנה נוספת במידה והתעוררתם באמצע הלילה ואינכם מצליחים לחזור לישון.
ההנחיות לגביי הטיפות מחולקות לילדים ומבוגרים: במבוגרים המינון המומלץ הוא במנות של 6-8 טיפות עד שלוש פעמים ביום. בילדים מעל גיל 3 שנים 3-4 טיפות עד שלוש פעמים ביום. בסירופ ההנחיות הן 1/2 – 2 כפיות לתינוקות וילדים עד גיל שמונה ולמבוגרים 1-2 כפות.
שינוי בצבע הטבליות
ש: אני נוטל זה זמן מה טבליות של רגיעון יום. בקנייה האחרונה שמתי לב שצבע הטבליות שונה מהרגיל. מה זה אומר? ייתכן שהמוצר מקולקל?
ת: הטבליות כוללות מתמציות צמחי מרפא שלא תמיד בעלות צבע זהה. לכן אין חשש לקלקול או למוצר פגום במידה והתאריך תקף.
רגיעון לפני מבחן
ש: האם כדאי לקחת לפני מבחן נהיגה או פסיכומטרי? באיזה מצבים הוא עוזר?
ת: המוצר מיועד להפחתת מתחים וחרדות , לסייע על התמודדות עם מצבי לחץ ורגיעון לילה גם להשריית שינה לזמן מוגבל של מספר שעות. המוצר יכול לעזור להפיג מתחים לקראת ובזמן מבחן נהיגה, בחינה פסיכומטרית או באוניברסיטה, דייטים, אירועים רבי משתתפים וכל מצב אחר שעלול לגרום לכם מתחים וחרדות.
בשילוב עם ריטלין
ש: אני סובל מ- ADHD ונוטל ריטלין. בקרוב אצטרך לעבור סדרת מבחנים ואני לחוץ מאוד לקראתו ומפחד שגם במהלכו אני עלול לטעות מרוב לחץ. האם אפשר לקחת ריטלין ורגיעון ביחד?
ת: ריטלין עלול להחמיר לחצים וחרדות. בייחוד אצל אצל מי שיש לו נטייה כזו. לא נראה שיש מניעה לקחת את שניהם יחד אך צריך לדעת שריטלין הנו חומר ממריץ והרגיעון – מרגיע. כלומר פעולתם מנוגדת. לכן אין מנוס מלהגיע לרופא המטפל ולהתעמק בעניים על מנת למצוא את הטיפול הטוב ביותר.
השפעות שליליות
ש: אני סטודנט ורוצה לנסות לקחת רגיעון כדי להפחית מתח לקראת בחינות ובמהלכן אך חושש. האם זה עלול לגרום עייפות וישנוניות? האם תהיה לכך השפעה שלילית על הריכוז והתפקוד בלימודים? קיים חשש להתמכרות?
ת: רגיעון המיועד ליום אינו אמור לגרום עייפות וישנוניות ומטרתו לאפשר תפקוד ועירנות מלאים עם פחות לחצים וחרדות. היצרן כותב כי רגיעון לילה מסייע לשינה אך לא "מפיל" את המשתמש לשינה עמוקה שלא ניתן להתעורר ממנה בעת הצורך. למשל בכי של תינוק. היצרן מציין בעלון שהמוצר לא ממכר ואפשר לצרוך אותו מדי יום. עם זאת, עלינו להוסיף ולציין כי צריכה ארוכת טווח עלולה לגרום רעילות כבדית ולכן יש להתייעץ עם רופא במידה ויש כוונה כזו.
רגיעון לילדים
ש: האם ילדים יכולים לנטול רגיעון ומאיזה גיל? מה המינון לילדים?
ת: צורת ההגשה הנוחה ביותר לילדים היא בטיפות או בסירופ (תמיסה). בילדים מעל גיל 3 ההנחיה היא לתת 3 עד4 טיפות, עד 3 פעמים ביום (מקסימום 12 טיפות). לתינוקות וילדים עד גיל שמונה 1/2 עד 2 כפיות סירופ. לילדים החל מגיל שמונה ניתן לתת מינון של מבוגרים. קרי, 1 עד 2 כפות, עד 3 פעמים ביום.
בשילוב עם נוגדי דיכאון
ש: האם מותר לקחת רגיעון יחד עם נוגדי דיכאון כמו ציפרלקס ורסיטל? תתכן התנגשות בין התרופות?
ת: ציפרלקס ורסיטל שייכות לקבוצת ה – SSRI'S ולא אמורה להיות אינטראקציה או "התנגשות" בעייתית בינן לבין רגיעון. עם זאת, חשוב ליידע ולהיוועץ עם הרופא המטפל לפני השימוש.
התמכרות
ש: אני לוקח רגיעון קרוב לחצי שנה באופן כמעט יום יומי. האם אני עלול להתמכר? זה יכול להזיק לי?
ת: לפי היצרן המוצר ניתן לצריכה יום יומית ואין חשש להתמכרות. עם זאת, בשימוש ממושך עלולה להיגרם רעילות כבדית. כמו כן בספרות הרפואית דווח על מספר מקרים של התמכרות לוולריאן (אחד הרכיבים ברגיעון) במינון גבוה ושימוש ממושך. רכיב נוסף של רגיעון יום הוא B6 שאנו נזקקים לו במינון יומי של 2 מ"ג. בעודף הוא עלול להזיק.
כשרות
ש: האם רגיעון כשר? ואם כן באיזו השגחה?
ת: המוצרים מסדרת זו כשרים למהדרין בהשגחת בד"ץ בעלז.
לחצו למידע נוסף על – רגיעון