פתרונות טבעיים לשיעור יתר בנשים
גישה טבעית, מבוססת ראיות מדעיות, לעיכוב צמיחת שיער לא רצויה בנשים ונערות.
במאמר זה נבחן את הבסיס המדעי של שימוש בצמחי מרפא ותוספים תזונתיים, לעיכוב טבעי של צמיחת שיער לא רצויה.
במהלכו נדון גם בהשפעות של אורח החיים וגורמים תזונתיים על צמיחת השיער, על מנת לספק לכן גישה רחבה והוליסטית לגביי האופן שבו ניתן להשתמש בהתערבויות טבעיות להפחתת צמיחת שיער במקומות לא רצויים.
הקשר ההורמונלי לשיעור יתר בנשים
ההורמונים ממלאים תפקיד מרכזי בתהליכים ביולוגיית שונים בגוף האדם.
אצל נשים, התהליכים ההורמונליים משפיעים באופן משמעותי על דפוסי צמיחת השיער. הבנת יחסי הגומלין בין הורמונים וצמיחת שיער היא לא רק נושא של עניין קוסמטי ,אלא גם צוהר להבנת תחומי בריאות רבים נוספים.
שחקני המפתח: אסטרוגן ואנדרוגנים
שתי קבוצות של הורמונים נמצאות בלב ויסות צמיחת השיער: אסטרוגן ואנדרוגנים.
אסטרוגנים, המכונים גם הורמונים נשיים, מקדמים צמיחת שיער, ותורמים לשיער המלא והבריא המאפיין נשיות. מהצד השני, יש את האנדרוגנים, שהם הורמונים זכריים המצויים בכמויות קטנות יותר אצל נשים, להם יכולה להיות השפעה הפוכה, במיוחד בשיער הקרקפת.
הורמונים אנדרוגנים ועלולים לגרום לנשירת שיער או שיער דליל במצבים כמו התקרחות אנדרוגנית (אלופציה אנדרוגנית), שמתרחשת גם אצל נשים.
פרוגסטרון: השחקן השקט
פרוגסטרון הוא הורמון משמעותי נוסף בנשים, שפעולתו לעתים נבלעת בצל עמיתיו המפורסמים יותר.
עם זאת, תפקידו בצמיחת שיער הוא מכריע. הפרוגסטרון פועל כאנטגוניסט טבעי לאנדרוגנים, כלומר הוא יכול לנטרל חלק מההשפעות שעלולות להיגרם על ידי אנדרוגנים ובהם שיעור יתר.
הורמון הלחץ: התפקיד של קורטיזול
ראוי להזכיר גם את הקורטיזול, המכונה לעתים קרובות "הורמון הלחץ" (משתחרר בתגובה ללחץ וריכוז נמוך של גלוקוז בדם). מתח כרוני, המוביל לרמות קורטיזול גבוהות, עלול לשבש את האיזון ההורמונלי, ולהשפיע בעקיפין על צמיחת השיער ועל בריאותו.
הורמוני בלוטת התריס
הורמוני בלוטת התריס (הורמונים המיוצרים על ידי בלוטת התריס, בעיקר תירוקסין (T4) ותריודוטירונין (T3) ) חיוניים לוויסות חילוף החומרים. חוסר איזון בהורמונים אלה, בין אם זה תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם) או פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתיראוידיזם), עלול להוביל לשינויים במרקם השיער ובקצב הצמיחה.
שינויים הורמונליים במהלך שלבי החיים
הפרופיל ההורמונלי של נשים עובר שינויים משמעותיים במהלך שלבי חיים שונים – ילדות, התבגרות, קבלת מחזור, הריון וגיל המעבר. לכל שלב יש השפעות ייחודיות על צמיחת השיער, כאשר בתקופות מסוימות ישנה צמיחת שיער שופע ובאחרות, כמו לאחר לידה ובגיל המעבר, יכולה להיות הידללות או נשירת שיער.
הקשר בין תזונה וצמיחת שיער נשית
לבחירות תזונתיות השפעה נרחבת על גופנו, ובכלל זה על תחום צמיחת השיער אצל נשים. בחלק זה נבחן כיצד מזונות וחומרים מזינים מסוימים יכולים לגביר או להאט צמיחת שיער, ונספק תובנות מעשיות להתאמות תזונתיות להפחתת שיער לא רצוי.
שימוש בפיטואסטרוגנים
פיטואסטרוגנים הן תרכובות, שמקורן בצמחים, המחקות את פעולת האסטרוגן.
מזונות עשירים בפיטואסטרוגנים, כגון מוצרי סויה, זרעי פשתן וקטניות מסוימות, יכולים לסייע באיזון ההורמונים בגוף. בעזרת חיקוי פעולת האסטרוגן, הם עשויים לנטרל את ההשפעות של אנדרוגנים על צמיחת השיער, ובכך להפחית צמיחת שיער באזורים לא רצויים.
מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך
מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (GI) , הגורמים לעלייה איטית וקטנה יותר של רמות הסוכר בדם בהשוואה למזונות אחרים – יכולים להועיל אף הם. בין המזונות הללו נמנים דגנים מלאים, קטניות ורוב הפירות והירקות.
הקפדה על דיאטה המבוססת על מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך, לא רק תומכת באיזון ההורמונלי הכללי אלא גם יכולה למתן בעקיפין מצבים כמו הירסוטיזם (צמיחת שיער מוגזמת באזורים שבהם היא בדרך כלל מינימלית או נעדרת אצל נשית).
מזונות אנטי דלקתיים
שילוב של מזונות אנטי דלקתיים יכול להועיל, שכן דלקת עלולה להחמיר בעיות הקשורות לצמיחת שיער. מזונות העשירים בחומצות שומן אומגה 3 (כמו דגים שומניים, אגוזי מלך וזרעי צ'יה), ונוגדי חמצון (המצויים בפירות יער, ירקות עלים ירוקים ואגוזים) יכולים להרגיע את מצבי דלקת, ולהשפיע על צמיחת השיער.
צמחי מרפא ותוספי תזונה: הפתרון הטבעי לשיעור יתר
החיפוש אחר פתרונות יעילים להפחתת צמיחת שיער לא רצויה אצל נשים, מוביל למחוזות המוכרים והבטוחים של צמחי המרפא. בעלי ברית טבעיים אלה, מציעים גישה עדינה יותר בהשוואה לטיפולים כימיים.
בחלק זה נתעמק ביעילות ובשימוש בצמחי מרפא שונים ובתוספי תזונה הידועים בסגולותיהם לעיכוב צמיחת שיער לא רצויה.
כורכום
כורכום, תבלין צהוב תוסס, ידוע לא רק בזכות שימושיו הקולינריים במטבח ההודי, אלא גם בזכות השפעתו בתחום הקוסמטיקה. כורכומין, שהיא התרכובת הפעילה העיקרית שלו, יכולה להאט את קצב צמיחת השיער על ידי החלשת זקיקי השיער.
מריחה קבועה של משחת כורכום על העור עשויה להפחית בהדרגה את צמיחת השיער, אם כי להתאזר בסבלנות, שכן התוצאות אינן מתקבלות באופן מיידי.
במחקר[1] מ-2022 שפורסם ב- wjpps Journal נבדק השימוש בכורכומין, תרכובת ביו-אקטיבית טבעית המופקת מקנה השורש הטרי של כורכומה לונגה. המיצוי נוצל ליצירת שתי פורמולציות שונות: משחה ותמצית אלכוהולית. כדי להעריך את יעילותם, נערכו מחקרים השוואתיים על עכברי לבקנים שוויצרים.
לצורך הניסוי, גולח שטח שיער של 1.5 ס"מ משני צידי העכברי שלאחר מכן טופלו בתרכובות בנבדקו. קבוצת הביקורת לא קיבלה טיפול. התוצאות הצביעו על כך שגם המשחה וגם התמצית האלכוהולית שהכילו כורכומין הדגימו השפעות מעכבות משמעותיות על צמיחת השיער בהשוואה לקבוצת הביקורת.
נענע קרחת (נענע): איזון הורמונלי טבעי
תה מנטה הוא תרופה צמחית פוטנציאלית להפחתת צמיחת שיער. יכולתו להפחית את רמות האנדרוגן (הורמונים זכריים הקיימים גם בנשים) הודגמה בעיקר במחקרים על במקרים של הירסוטיזם.
מחקר[2] מ-2010 שפורסם ב Phytotherapy Research בדק את ההשפעות של תה מנטה על הירסוטיזם בנשים הסובלות מתסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) . המחקר מצא שלתה מנטה, שנצרך פעמיים ביום, היו השפעות אנטי-אנדרוגניות (מונעה או מפחיתות את ההשפעות של ההורמונים הגבריים) , שיכולות לסייע בהפחתת צמיחת שיער לא רצויה.
שורש ליקוריץ (שוש קירח)
שורש הליקוריץ, בעל הטעם המתוק המיוחד, מכיל תרכובות שיכולות לחקות אסטרוגן. יכולת זו היא בעלת פוטנציאל לעזור באיזון הורמונלי ולהאט את קצב צמיחת השיער. תכונות אלו הופכות אותו לאופציה צמחית עבור נשים המחפשות תרופה טבעית לשיעור יתר.
הפוטנציאל של שורש ליקוריץ בהפחתת טסטוסטרון ותוצרי הלוואי שלו נדון במחקר[3] מ-1999 שפורסם ב-New England Journal of Medicine . החוקרים הדגישו את יכולתו לעכב אנזים המעורב בייצור טסטוסטרון, עובדה מצביעה על תפקיד אפשרי בניהול מצבים כמו הירסוטיזם.
שמני לבנדר ועץ התה: שילוב מרגיע
מחקר הראה כי יישום של שמני לבנדר ושמני עץ התה יכול להפחית הירסוטיזם קל. שמנים אלו, לאחר דילול ומריחה באופן מקומי, עשויים לסייע בהפחתת שיער לא רצוי, באמצעות תכונותיהם האנטי-אנדרוגניות.
מחקר[4] מ-2007 שפורסם ב New England Journal of Medicine בדק את ההשפעה של שמני לבנדר ושמני עץ התה על גינקומסטיה (הגדלת שדיים אצל גבר) במתבגרים ודן בתכונות האנטי-אנדרוגניות שלהם. אמנם מחקר זה התמקד במצב שונה בגברים, אולם ההשפעות האנטי-אנדרוגניות שהוזכרו עשויות להיות רלוונטיות גם להפחתת שיעור יתר בנשים.
אינוזיטול: איזון אינסולין ושיער
אינוזיטול, חומר דמוי ויטמין, ממלא תפקיד קריטי בוויסות פעולת האינסולין, שיכול להשפיע על האיזון ההורמונלי וכפועל יוצא מכך – על צמיחת השיער. תוסף אינוזיטול עשוי לסייע בהפחתת צמיחת שיער הקשורה למצבים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS), שבה התנגודת לאינסולין היא במקרים רבים, גורם תורם.
מחקר[5] מ-2008 ששנערך במכון למיילדות וגינקולוגיה, באוניברסיטת לה סאפיינזה שברומא (איטליה) התמקד בהערכת ההשפעות של טיפול במיו-אינוזיטול בנשים עם הירסוטיזם.
המחקר כלל 46 נשים ובמהלכו הוערכו פרמטרים שונים כמו אינדקס מסת הגוף (BMI) , ריכוזי הורמונים ושומנים בדם וכן עמידות לאינסולין. התוצאות הראו ירידה משמעותית בהירסוטיזם לאחר טיפול במיו-אינוזיטול, יחד עם רמות מופחתות של סך כל האנדרוגנים (הורמונים זכריים) ושיפור בתנגודת לאינסולין.
מחקר[6] נוסף מ-2009 שבוצע במחלקה הגינקולוגית-מיילדותית, IRCCS San Raffaele בבית החולים, של אוניברסיטת Vita-Salute במילאנו, איטליה, כלל 50 חולות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) שטופלו במיו-אינוזיטול.
מחקר זה ראה ירידה משמעותית בפלזמה של LH , טסטוסטרון, טסטוסטרון חופשי, אינסולין ומדד HOMA (שיטה לכימות תנגודת לאינסולין), לאחר 3 חודשים של מתן מיו-אינוזיטול. לאחר 6 חודשי טיפול, נצפה שיפור גם בהירסוטיזם וגם באקנה.
קוהוש שחור
קוהוש שחור (שם מדעי: Actaea racemose) הוא צמח פורח רב שנתי שמקורו בצפון אמריקה. הוא ידוע ומוכר ביישומיו הטיפוליים, ובמיוחד בטיפול בתסמיני גיל המעבר. קיים עניין מדעי[7] לגביי הפוטנציאל שלו להאט את צמיחת השיער, בשל תכונותיו התומכות באסטרוגן.
הידע שהצטבר מצביע על כך שקוהוש שחור עשוי להועיל לבעיות הקשורות לשיער, ובהן הירסוטיזם, אם כי המחקרים על יעילותו בהאטת קצב צמיחת שיער אינם חד משמעיים.
ביבליוגרפיה
- [1] Tahir, & Tahir, Iqra & Fatima, Nudrat & Farid, Hira & Syed, Shazia. (2022). HAIR INHIBITORY EFFECT ON INTEGUMENTARY ORGAN BY COMPOUND ISOLATED FROM CURCUMA LONGA (TURMERIC). 10.20959/wjpps20228-22737.
- [2] Grant, Paul. "Spearmint herbal tea has significant anti‐androgen effects in polycystic ovarian syndrome. A randomized controlled trial." Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives 24.2 (2010): 186-188.
- [3] Armanini, Decio, Guglielmo Bonanni, and Mario Palermo. "Reduction of serum testosterone in men by licorice." New England Journal of Medicine 341.15 (1999): 1158-1158.
- [4] Henley, Derek V., et al. "Prepubertal gynecomastia linked to lavender and tea tree oils." New England Journal of Medicine 356.5 (2007): 479-485.
- [5] Minozzi, M., G. D'Andrea, and V. Unfer. "Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study." Reproductive biomedicine online 17.4 (2008): 579-582.
- [6] Zacchè, Martino M., et al. "Efficacy of myo-inositol in the treatment of cutaneous disorders in young women with polycystic ovary syndrome." Gynecological Endocrinology 25.8 (2009): 508-513.
- [7] Seidlová-Wuttke, Dana, et al. "Evidence for selective estrogen receptor modulator activity in a black cohosh (Cimicifuga racemosa) extract: comparison with estradiol-17beta." European Journal of Endocrinology 149.4 (2003): 351-362.