כרכום תרבותי (זעפרן)

זעפרן לטיפול והקלה על דיכאון וחרדה

זעפרן, המופק מעלי הכותרת העדינים של כרכום תרבותי, מוכר בתרבויות שונות בזכות הפוטנציאל שלו לטיפול בדיכאון, חרדה, שיפור השינה ומצבים נוספים.

דיכאון וחרדה הן הפרעות נפשיות נפוצות המשפיעות על עשרות ואולי מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם. לטיפולים קונבנציונליים, כמו טיפול פסיכולוגי ותרופות, יש תפקיד חשוב ואף חיוני בניהול מצבים אלה. בד בבד יש עניין הולך וגובר בגישות אלטרנטיביות המציעות פחות תופעות לוואי ופרספקטיבה הוליסטית.

מאמר זה בוחן את העדויות המדעיות מאחורי יעילותו של הזעפרן ומנגנוני הפעולה שלו.

זעפרן ברפואה העממית

הזעפרן, המכונה גם "זהב אדום" (שם מדעי: Crocus sativus), שימש ומשמש לצרכים רבים ברפואה העממית לאורך ההיסטוריה, כולל באיורוודה (שיטת טיפול פסאודו-מדעית הודית) וברפואה הסינית המסורתית. מקור הזעפרן הוא בדרום מערב אסיה, והחומר הפעיל מופק מהצלקת (איבר הרבייה בצמח) של הכורכום התרבותי.

הפקתו של הזעפרן מסובכת ויקרה. הוא נמכר באבקה ומשמש כחומר רפואי במשך מאות שנים, וצבעו האדום העז והארומה המיוחדת שלו הפכו אותו לתבלין מבוקש בתחום הקולינרי.

מחקרים מדעיים

הפוטנציאל של זעפרן להקל על סימפטומים של דיכאון וחרדה לצד שיפור השינה, נבדק במחקרים מדעיים רבים.

  1. בניסוי[1] אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו, שהתנהל במשך 6 שבועות ופורסם ב-2006 נבדקו ההשפעות של עלי הכותרת של זעפרן בחולים עם הפרעת דיכאון מתן עד בינוני.  בניסוי השתתפו 40 חולים מבוגרים שחולקו באופן אקראי לקבוצה שקיבלה זעפרן ולקבוצת פלצבו. לאחר 6 שבועות, הקבוצה שקיבלה את החומר הפעיל הפגינה תוצאות טובות יותר באופן משמעותי בסולם דירוג הדיכאון של Hamilton מאשר קבוצת הפלצבו. לא היו הבדלים משמעותיים בשתי הקבוצות מבחינת תופעות הלוואי שנצפו.
  2. דווחו תוצאות משניות חיוביות בשני ניסויים מבחינת רמת חרדה, רמת דיכאון, שינה משקמת ואיכות חיים. ניסוי[2] ראשון שפורסם ב-2017 מצא השפעה חיובית של זעפרן על חרדה ואיכות שינה של חולי סוכרת. בניסוי [3]נוסף מ-2018 דווח על ירידה משמעותית בציון מדד איכות השינה של פיטסבורג רק בקבוצה שטופלה בתמצית זעפרן. בנוסף, נמצא שלמתן זעפרן הייתה השפעה חיובית משמעותית על חוסר תפקוד בשעות היום. מסקנת החוקרים הייתה שלתמצית זעפרן יש ההשפעה חיובית על זעפרן על איכות השינה במבוגרים בריאים.

מנגנוני פעולה

ההשפעות הטיפוליות של זעפרן על דיכאון וחרדה מיוחסות לתרכובות הפעילות שלו, הכוללות קרוצין, קרוציטין וסאפרנאל. ההערכה היא כי תרכובות אלו מווסתות מערכות נוירוטרנסמיטורים שונות, משפיעות על תהליכים נוירו-דלקתיים, ובסופו של דבר משפיעות על מצב הרוח והרגשות.

ויסות סרוטונין:

סרוטונין הוא נוירוטרנסמיטר הממלא תפקיד מפתח בוויסות מצב הרוח. התרכובות הפעילות של זעפרן נחשבות כמגבירות את פעילות הסרוטונין על ידי עיכוב ספיגה חוזרת שלו, בדומה לכמה תרופות נוגדות דיכאון קונבנציונליות.

תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות:

למרכיבי זעפרן יש תכונות[4] נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות חזקות, היכולות לנטרל מתח חמצוני ודלקת עצבית, הכרוכה בהפרעות במצב הרוח

פעילות ה- GABA:

ההשפעות של זעפרן על מערכת חומצה גמא-אמינו-בוטירית (GABA) עשויות לתרום לתכונותיו נוגדות החרדה. GABA הוא נוירוטרנסמיטר המשרה רגיעה ומפחית חרדה.

נוירוגנזה:

מספר מחקרים מצביעים על כך שתרכובות זעפרן עשויות לעורר את הצמיחה של תאי עצב חדשים (נוירונים) חדשים במוח, תהליך המכונה נוירוגנזה, הקשור לשיפור מצב הרוח ותפקוד קוגניטיבי.

שיקולים לשימוש ואזהרות

השימוש בזעפרן כתרופה טבעית לדיכאון וחרדה נראה חיובי ובמבטיח. עם זאת, יש לקחת בחשבון מספר דברים.

  • ראשית, האיכות של מוצרי זעפרן יכולה להשתנות באופן משמעותי, כאשר זיוף וזיהום הם דאגות נפוצות. קנייה ממקורות ידועים ומפוקחים חיונית כדי להבטיח יעילות ובטיחות.
  • שנית, חשוב לזכור כי זעפרן אינו תחליף לייעוץ רפואי מקצועי או לטיפולים קונבנציונליים. אנשים עם דיכאון וחרדה חמורים או מתמשכים, צריכים להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום הבריאות לפני שהם שוקלים תוספת זעפרן.
  • נקודה חשובה נוספת שיש לקחת בחשבון, היא שזעפרן עלולה להיות אינטראקציה עם תרופות מסוימות, ולכן הדרכה של ספק שירותי בריאות היא חיונית, במיוחד אם האדם כבר לוקח תרופות מרשם שניתנו בידי מומחה.

סיכום ומסקנות

  • הזעפרן בעל הגוון האדום התוסס, וההיסטוריה הטיפולית בת מאות השנים ברפואה העממית מסורתית, מתגלה כתרופה טבעית פוטנציאלית לדיכאון וחרדה. מחקרים מדעיים, הכוללים מחקרים אקראיים מבוקרים, הראו תוצאות מבטיחות בהדגמת היעילות של זעפרן בהפחתת תסמינים של הפרעות מצב רוח אלה.
  • התרכובות הפעילות בתוך זעפרן, כוללות קרוצין וסאפרנאל, פועלות על מערכות נוירוטרנסמיטורים, מפגינות תכונות אנטי דלקתיות ומשפיעות על נוירוגנזה במוח (צמיחת תאי עצב חדשים), תורמות להשפעות הטיפוליות הפוטנציאליות שלו.
  • בעוד הזעפרן מציע דרך חדשה ומבטיחה עבור אנשים המחפשים גישות משלימות להתמודדות עם דיכאון וחרדה, הרי שהשימוש בו צריך להיות מונחה ומפוקח על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות. כמו כן חשוב לקחת בחשבון שאיכות, מינון נכון ואינטראקציות אפשריות עם תרופות הם גורמים חיוניים שיש לקחת בחשבון בעת שילוב זעפרן בתוכנית טיפול.

ביבליוגרפיה

  • [1] Moshiri E, Basti AA, Noorbala AA, Jamshidi AH, Hesameddin Abbasi S, Akhondzadeh S. Crocus sativus L. (petal) in the treatment of mild-to-moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phytomedicine. 2006 Nov;13(9-10):607-11. doi: 10.1016/j.phymed.2006.08.006. Epub 2006 Sep 18. PMID: 16979327. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16979327/
  • [2] Shahdadi H., Balouchi A., Dehghanmehr S. Effect of saffron oral capsule on anxiety and quality of sleep of diabetic patients in a tertiary healthcare facility in southeastern Iran: A quasi-experimental study. Trop. J. Pharm. Res. 2017;16:2749–2753. doi: 10.4314/tjpr.v16i11.24. https://www.ajol.info/index.php/tjpr/article/view/164280
  • [3] Nishide A., Fujita T., Nagaregawa Y., Shoyama Y., Ohnuki K., Shimizu K., Yamamoto T., Watanabe T., Ohnuki K. Sleep enhancement by saffron extract in randomized control trial. Jpn. Pharmacol. Ther. 2018;46:1407–1415. https://piusani.it/wp-content/uploads/2023/05/Affron_Clinical_study_Sleep_Japan_NishideA_2018.pdf
  • [4] Orabona C, Orecchini E, Volpi C, Bacaloni F, Panfili E, Pagano C, Perioli L, Belladonna ML. Crocus sativus L. Petal Extract Inhibits Inflammation and Osteoclastogenesis in RAW 264.7 Cell Model. Pharmaceutics. 2022 Jun 17;14(6):1290. doi: 10.3390/pharmaceutics14061290. PMID: 35745865; PMCID: PMC9230138. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9230138/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *