תסמיני דיכאון וסימני אזהרה
מרגישה שאת נמשכת למיטה? עצבני וחסר אנרגיה? מישהו שאל אותך לאחרונה אם את/ה מדוכא/ת?
מטרת מאמר זה היא לאפשר לכם להכיר ולזהות טוב יותר את התסמינים והסימנים הרבים שמופיעים במצבי דיכאון. בין אם מדובר בכם או במישהו קרוב לכם.
לפני שנתמקד בתסמינים של דיכאון, נתחיל בהסבר קצר – מהו דיכאון.
דיכאון על קצה המזלג
מצב מתמשך
רובנו מרגישים "למטה" מדי פעם. זה טבעי ונורמלי לגמרי. עם זאת, כאשר תחושות של יאוש וחוסר תקווה נמשכות זמן רב ומסרבות להיעלם. ייתכן שמדובר בדיכאון.
תסמינים פיזיים ונפשיים
דיכאון הוא יותר מאשר הרגשת עצב, המופיע כתגובה להתמודדות עם תלאות החיים, הכישלונות והמאבקים היום יומיים שכולנו נתונים בהם.
דיכאון כולל תסמינים פיזיים ונפשיים רבים, ויש לו השפעה משמעותית על אופן החשיבה, ההרגשה, התפקוד היום יומי בעבודה ובלימודים, היכולת לישון, הרצון לאכול, ההנאה ואיכות החיים. התחושה של האדם המדוכא היא שקשה לו לעבור את היום מבלי להתמוטט.
"חיים בתוך חור שחור"
חלק מהסובלים מתארים דיכאון כ"חיים בתוך חור שחור" או הרגשה של אבדון שעומד להתרחש. אחרים מתארים מצב של חוסר חיות, תשישות, ריקנות ואדישות. אצל גברים בעיקר, יכולה להופיע הרגשת חוסר מנוחה ורגזנות.
חשוב לדעת דיכאון הנו מצב רפואי משמעותי שיש לטפל בו באופן מקצועי. כמו כן כדאי לדעת שהתסמינים של חוסר אונים וחוסר תקווה קשורים לדיכאון – ואינם בהכרח קשורים למציאות האובייקטיבית.
נקודת האור
עליך לזכור, כי למרות ההרגשה הקשה של חוסר תקווה, כי המצב יכול להשתפר.
כיצד? באמצעות הבנת הגורם של הדיכאון אצלך והכרת תסמיני דיכאון – שיכולים להיות שונים ומגוונים ולעתים אף מבלבלים. אתם מוזמנים לקרוא את המשך מאמר זה כדי להבין טוב יותר מה עובר עליכם ולדעת מהם הצעדים הנכונים שיש לנקוט כדי להתגבר על הדיכאון.
תסמינים של דיכאון
דיכאון יכול להיות שונה מאוד מאדם לאדם, הן מבחינת העוצמה והן מבחינת התסמינים. עם זאת, יש מספר תסמינים של דיכאון נפוצים שכדאי להכיר ועליהם נעמוד בחלק זה.
חשוב לקחת בחשבון שסימפטומים אלה יכולים להיות קשורים למהלך החיים התקין, אצל אדם שאינו סובל מדיכאון. אולם ככל שיש יותר סימפטומים, שעצמתם גדולה יותר והם נמשכים זמן רב יותר – כך עולה הסבירות שאתם מתמודדים עם דיכאון.
10 תסמיני דיכאון נפוצים
- שינויים בשינה – נדודי שינה, שינה מופרזת, יקיצה בשעות הבוקר המוקדמות.
- כעס ורגזנות – תחושת אי שקט, חוסר מנוחה, חוסר סובלנות ולעתים אף אלימות.
- הרגשה של חוסר אונים וייאוש – הסתכלות קודרת על המציאות, אמונה שהמצב הרע לא יחלוף ולא ניתן לעשות דבר על מנת לשפרו.
- איבוד עניין בפעילויות יומיומיות – האדם לא מתעניין בתחביבים שהסבו לו הנאה בעבר, פגישות חברתיות, בילויים, יחסי מין ולמעשה מאבד את היכולת שלך להרגיש שמחה כבעבר.
- כאבים פיזיים באזורי גוף שונים – כאבי גב, כאבי ראש, כאבי בטן, שרירים תפוסים, צרבת.
- שנאה עצמית – הרגשה של אשמה וחוסר ערך. ביקורת ואפילו תיעוב עצמי בשל תקלות פעוטות ולעתים אף ללא סיבה כלל.
- התנהגות אבדנית – שתיית אלכוהול מוגזמת, שימוש בסמים, הימורים בסכומים גדולים, נהיגה פזיזה וחסרת אחריות והשתתפות בפעילויות ספורט מסוכנות.
- קשיי ריכוז – ירידה ביכולת ללמוד, להתמקד, לזכור ולקבל החלטות.
- שינויים בתיאבון ו/או במשקל – ירידה או עלייה משמעותית במשקל בפרק זמן קצר.
- תשישות וחוסר אנרגיה – תחושת עייפות, כבדות והרגשה שכל משימה ולו הקטנה ביותר, כמו לשוחח בטלפון, הופכת לקשה מאין כמוה.
תסמיני דיכאון – לפי גיל ומגדר
דיכאון יכול להופיע בצורות מגוונות ולעתים מזומנות מותאמים למגדר ולגיל. לפיכך התסמינים יהיו לרוב שונים בקרב נשים וגברים, מבוגרים וצעירים.
תסמיני דיכאון אצל נשים
תסמינים של דיכאון אצל נשים נוטים לכלול תחושה של אשמה, אכילת יתר ועלייה במשקל ושינה מופרזת. חשוב לזכור שלהורמונים המופרשים בתקופת הווסת, ההיריון או גיל המעבר יש השפעה נוספת על הדיכאון אצל נשים. נתון חשוב נוסף, הוא שאצל אחת משבע נשים יופיע דיכאון לאחר לידה.
תסמיני דיכאון בגברים
אצל גברים נמצא לרוב פחות תחושות של שנאה עצמית וייאוש. במקום זאת, יופיעו תשישות, עייפות, הפרעות שינה למיניהן ואובדן עניין בתחביבים ומפגשים חברתיים. גברים עם דיכאון יטו להפגין תסמינים אופייניים הכוללים כעס והתנהגות פזיזה ומסכנת חיים – למשל שתיית אלכוהול מופרזת, שימוש בחומרים ממכרים, התנהגות תוקפנית וכן הלאה.
נשים לעומת גברים
במחקר[1] מ-2021 בהפרעת דיכאון מג'ורי (MDD), נמצא שהוא מאובחן לעתים קרובות יותר בנשים ומציג דרכים שונות שבהם הוא מתבטא בין גברים ונשים וקשור לאופן שבה כל מגדר מתמודד עם הסימפטומים.
נשים התלוננו יותר על התסמינים האופייניים להפרעת דיכאון, בעוד שגברים התלוננו יותר על כעס, עצבנות, יקיצה מוקדמת בבוקר ושימוש מופרז באלכוהול.
דיכאון אצל קשישים
קשישים בדרך כלל ידווחו על תסמינים גופניים ולא על רגשיים. זה אומר שהם יתלוננו על תשישות, קשיי זיכרון וריכוז וכאבים שלא נמצא להם הסבר. קשישים הסובלים מדיכאון יזניחו את המראה והגיינה אישית ועלולים להפסיק ליטול תרופות שיכולות להיות חיוניות.
תסמיני דיכאון בבני נוער
תסמיני הדיכאון הבולטים ביותר בקרב בני נוער הם רגזנות, כעס ונטייה להתפרץ ולא עצב כפי שהיינו מצפים. בנוסף יופיעו במקרים רבים תלונות גופניות כמו כאבי בטן, כאבי ראש ועוד.
דיכאון או מאניה דיפרסיה?
חולה עם מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית), המוכרת גם כהפרעה דו קוטבית, סובל משינויים משמעותיים במצב הרוח, אופן החשיבה, האנרגיות וההתנהגות. כיוון שלהפרעה דו קוטבית יש הרבה תסמינים של דיכאון, כאשר החולה נמצא באפיזודה דיכאונית לעתים קרובות נעשית אבחנה שגויה או שכלל לא מתבצע אבחון.
מצב זה עלול להיות חמור מאוד, בעיקר כיוון שנטילת כדורי נוגדי דיכאון אצל חולים עם מאניה דיפרסיה עלולים במקרים רבים להחמיר את המחלה. לכן במידה והרגשתם פעם בחיים אפיזודות של רגשות מוגזמים של אופוריה, מעברים חדים מצחוק לבכי, חוסר צורך בשינה והתנהגות אימפולסיבית וחסרת אחריות, כמו נהיגה מהירה, בזבוז כספים והתנהגות מינית חריגה – כדאי לבחון[2] את האפשרות שמדובר במאניה דיפרסיה.
תסמינים לפי סוג הדיכאון
דיכאון כאמור, יכול להתבטא במגוון צורות ותסמינים. האבחון של סוג הדיכאון יכול לעזור בניהול הסימפטומים וקבלת הטיפול המתאים ביותר.
דיכאון מג'ורי (קליני)
דיכאון מג'ורי, המכונה גם דיכאון קליני, פחות שכיח בדיכאון קל או מתון. עצמת התסמינים המאפיינים את הדיכאון המג'ורי הם חמורים וקשים. ללא טיפול יעיל, הוא עלול להמשך חצי שנה ואף יותר. בנוסף, עלול סוג זה של דיכאון להופיע מספר פעמים בתקופות שונות של החיים.
דיכאון לא טיפוסי (אטיפיקלי)
דיכאון לא טיפוסי הנו תת-סוג נפוף של דיכאון מג'ורי, המתאפיין בדפוס סימפטומתי ספציפי. דיכאון לא טיפוסי יגיב באופן טוב יותר לטיפולים תרופתיים ותראפיים אחרים מסוגי דיכאון אחרים ולכן הזיהוי שלו יכול להועיל מאוד.
אנשים הסובלים מדיכאון לא טיפוסי יכולים לחוש עלייה זמנית במצב הרוח כתגובה לאירועים טובים שהתרחשו – למשל חדשות טובות הקשורות לעבודה, מפגש חברתי וכן הלאה. תסמינים ייחודיים אחרים של דיכאון אטיפיקלי יכולים להיות שינה מוגזמת, תיאבון מוגבר ועלייה במשקל, הרגשת כבדות בגפיים ורגישות יתר לדחייה.
דיסיתמיה
דיסיתמיה היא סוג של דיכאון מתון וכרוני (ממושך). ברוב הימים ירגיש הסובל דיכאון קל עד מתון, ולתקופות קצרות ירגיש שמצב הרוח תקין. ההסימפטומים של דיסיתמיה אינם עוצמתיים כפי שיש בדיכאון מג'ורי, אולם נמשכים לפרק זמן ממושך יותר (לפחות שנתיים).
לעתים קרובות יחילו הסימיים בגיל ההתבגרות וימשיכו לכל החיים. אצל חלק מהחולים יופיעו במקביל אפיזודות של דיכאון מג'ורי – מצב זה מכונה "דיכאון כפול". אנשים עם דיסיתמיה ירגישו לעתים קרובות שהם היו מדוכאים מאז ומתמיד ולמעשה מצב הרוח הנמוך הוא "מה שהם".
הפרעה רגשית עונתית (SAD)
בקרב 1-2% מהאוכלוסייה, תקופת הסתיו ובעיקר החורף, המתבטאת בפחות שעות חשיפה לשמש, גורמת לדיכאון המכונה "הפרעה רגשית עונתית". הפרעה זו מופיעה בעיקר אצל נשים וצעירים. SAD גורמת לסובלים להרגשה של עצב, מתח, ייאוש, רצון להתרחק מחברים ופעילויות מהנות. ההפרעה מופיעה כאמור בתחילת הסתיו או החורף ומסתיימת בדרך כלל בתקופת האביב.
דיכאון וסכנת התאבדות
דיכאון מהווה גורם סיכון משמעותי לביצוע מעשה אבדני. חוסר התקווה, הכאב הפנימי והייאוש הגדול עלולים לגרום לסובל להאמין שהתאבדות היא המוצא היחיד. סימני אזהרה ברורים עבור הקרובים המטפלים באדם עם דיכאון הם:
1. החולה מספר על כוונה לפגוע בעצמו או להתאבד.
2. החולה מנהל "שיחות פרידה" או ביקורי פרידה אצל מכרים וחברים.
3. התארגנות לקראת מוות צפוי כמו: מסירת חפצים יקרים, סגירת עניינים כמו ירושה וכן הלאה.
4. אמירת משפטים כמו "יהיה לכם יותר טוב בלעדיי" או "בקרוב אסיים את זה".
5. אמירות אמוציונאליות וקודרות אודות הייאוש והרגשת חוסר תקווה.
6. התעסקות אובססיבית במוות והסובב אותו.
7. התנהגות פזיזה ומסוכנת – נסיעה מהירה ברכב, נטילת סמים וכן הלאה.
8. מעבר חד של החולה ממצב של דיכאון כבד למצב של רוגע והשלמה עם המצב.
ביבליוגרפיה
- [1] Sabic D, Sabic A, Bacic-Becirovic A. Major Depressive Disorder and Difference between Genders. Mater Sociomed. 2021 Jun;33(2):105-108. doi: 10.5455/msm.2021.33.105-108. PMID: 34483737; PMCID: PMC8385738.
- [2] Rolin D, Whelan J, Montano CB. Is it depression or is it bipolar depression? J Am Assoc Nurse Pract. 2020 Oct;32(10):703-713. doi: 10.1097/JXX.0000000000000499. PMID: 33017361.