אומגה 3
חומצות שומן מסוג אומגה 3 ידועות כיום כחיוניות ובעלות יתרונות בריאותיים רבים ומגוונים. לפניכם 17 יתרונות בריאותיים מוכחים מדעית.
מחקרים רבים בוצעו על אומגה 3, ולמעשה אין הרבה יסודות מזון, עליהם נאסף כל כך הרבה מידע עם ביסוס מדעי. להלן שבעה עשר יתרונות בריאותיים של חומצות שומן מסוג אומגה 3 שנתמכים בידי המדע:
1. דיכאון וחרדה
דיכאון נחשב לאחת ההפרעות הנפשיות הנפוצות בעולם. בין התסמינים הבולטים של דיכאון ניתן למנות חרדה, עצב תשישות, אובן עניין והנאה מדברים, דאגה מתמדת ונטייה לכעס.
מחקרים שבוצעו על אנשים שנטלו אומגה 3 הראו על נטייה נמוכה יותר לדיכאון וחרדה. יתר על כן, בקרב אנשים עם מצב דיכאוני או חרדתי שהחלו לצרוך אומגה 3, הייתה ירידה בחומרת התסמינים.
קיימים 3 סוגי חומצות שומן מסוג אומגה -3: ALA, EPA ו- DHA. על פי הידע שהצטבר נראה שה- EPA היא היעילה ביותר לדיכאון. אחר המחקרים אף גילה כי ל- EPA יש יעילות דומה לתרופות הקיימות נגד דיכאון.
לקריאה נוספת על – נוגדי דיכאון טבעיים
2. מוח העובר במהלך ההיריון והשנים הראשונות
אומגה -3 היא חומצת שומן חיונית לגדילת המוח וההתפתחות הכללית בקרב תינוקות. ה-DHA מהווה כ-40% מכלל חומצות השומן הבלתי רוויות במוח וכ-60% ברשתית העין. עובדות אלה מסבירות היטב את העובדה שתינוקות שצרכו תזונה הכוללת DHA היו עם ראייה טובה יותר מתינוקות שלא צרכו DHA.
לצריכה מספקת של אומגה 3 על ידי האם, במהלך הריון, יש יתרונות בעבור התינוק. ביניהן: יכולות חברתיות ותקשורתיות גבוהות יותר, אינטליגנציה מפותחת, סיכוי מופחת לעיכוב התפתחותי, סיכוי קטן יותר להפרעות התנהגותיות, סיכוי קטן לאוטיזם, שיתוק מוחין ו-ADHD.
3. בריאות העין
אומגה -3 מסוג DHA, מהווה רכיב מבני מרכזי של רשתית העין שלך. מחסור של DHA, עלול להוביל להפרעות בראייה. כמו כן, ראוי לציין כי צריכת מספקת של אומגה 3 נמצאה עם קשר להפחתת הסיכון לניוון מקולרי (ניוון כתמי – בעברית), הנחשב כאחד הגורמים המרכזיים לנזק עיני קבוע ועיוורון.
4. תסמיני ADHD בילדים
ADHD הנה הפרעת קשב וריכוז המלווה בהיפראקטיביות ואימפולסיביות. במחקרים נמצאו רמות נמוכות של אומגה 3 בקרב ילדים הסובלים מ-ADHD בהשוואה לילדים בריאים. מחקרים רבים הבחינו כי אומגה 3 יכול להפחית את התסמינים בקרב ילדים אלה.
אילו למשל? הפחתת חוסר תשומת הלב, שיפור היכולת להשלים משימה, הפחתת אימפולסיביות, חוסר שקט, תוקפנות והיפראקטיביות. בשנים האחרונות נמצא כי שמן דגים היו בין הטיפולים המבטיחים ביותר ל-ADHD.
5. מחלות לב
שבץ מוחי (הפרעה בזרימת הדם למוח) והתקפי לב נחשבים לגורמים מרכזיים לתמותה בעולם. בעבר, חוקרים מצאו כי במקומות בהם צרכו התושבים דגים בכמות רבה יחסית, שיעור התקפי הלב והשבץ היו נמוכים באופן ניכר. בשלב מאוחר יותר, נמצא הקשר לצריכת אומגה 3 שכידוע נמצא בשפע בדגים.
השפעה חיובית על גורמי הסיכון למחלות לב:
• לחץ דם – יכולת להפחית את לחץ הדם בקרב אנשים הסובלים מרמה גבוהה.
• פלאק – אומגה 3 מונע באופו עקיף הצטברות של פלאק על העורקים בכך ששומר עליהם נקיים ושלמים.
• טריגליצרידים – יכול להוריד משמעותית את רמת הטריגליצרידים בשיעור של 15-30%.
• כולסטרול טוב (HDL) – העלאת רמת ה-HDL.
• קרישי דם – לאומגה 3 יש את היכולת למנוע מטסיות דם להצמד זו לזו ובכך למנוע היווצרות קרישי דם.
• דלקת – הפחתת הייצור של חומרים שמשתחררים תוך כדי התגובה הדלקתית.
הסתייגויות והערות:
• נראה שבקרב חלק מהאוכלוסייה, אומגה 3 יכול להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL). עם זאת, יש מחקרים שדיווחו דווקא על עלייה. לכן דרוש מחקר נוסף בעניין זה.
• עוד יש לציין כי למרות ההשפעה החיובית על גורמי הסיכון הידועים להיווצרות מחלות לב, טרם התקבלו הוכחות חד משמעיות ליכולת של אומגה 3 במניעת התקפי לב או שבץ. יתר על כן, במחקרים רבים לא נמצא כל תועלת.
6. התסמונת המטבולית
התסמונת המטבולית היא למעשה אוסף של ליקויים או סיכונים בריאותיים. ביניהם: השמנה בטנית, עמידות לאינסולין, לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות ורמת HDL (הכולסטרול "הטוב") נמוכה. הסיכונים הבריאותיים הללו מעלים משמעותית את הסיכון ללקות במחלות רבות, ביניהן סכרת ומחלות לב.
נמצא במחקרים כי אומגה 3 יכול לשפר התנגודת לאינסולין, דלקתיות וגורמי הסיכון למחלת לב בקרב אנשים עם תסמונת מטבולית.
7. דלקת כרונית
כידוע, דלקת היא למעשה תגובה טבעית וטובה של הגוף לזיהומים ונזקים אחרים. מתי זה בעייתי? כאשר הדלקת נמשכת, לעיתים זמן ממושך, ללא פציעה או זיהום. מצב זה נקרא דלקת כרונית או ממושכת. דלקת כרונית עלולה להגביר את הסיכונים לפתח מחלות כרוניות רבות, ביניהם סרטן ומחלות לב.
צריכת אומגה 3, יכולה להפחית את ייצור המולקולות וחומרים האחרים הקשורים לדלקת, ביניהם ציטוקינים. מחקרים מצאו קשר עקבי בין הפחתה בדלקת וצריכת אומגה 3.
8. מחלות אוטואימוניות
אצל אדם הסובל ממחלה אוטואימונית, מערכת החיסון מזהה בטעות תאי גוף בריאים כתאים זרים ותוקפת אותם. מחלה אוטואימונית נפוצה היא סכרת סוג 1, שבה המערכת החיסונית תוקפת את תאי ביטא הנמצאים בלבלב ואחראים על ייצור האינסולין.
חומצת שומן מסוג אוגה 3 יכולה להלחם בחלק מהמחלות האוטואימוניות, ועשויות למלא תפקיד חשוב בעיקר בשנות החיים הראשונות. מסר מחקרים הצביעו על התועלת בצריכת אומגה 3 בשנה הראשונה לחיים בהפחתת הסכנה לפתח מחלות אוטואימוניות רבות בהמשך החיים. ביניהן טרשת נפוצה וסכרת מסוג 1.
מחלות אוטואימוניות נוספות שבהן האומגה 3 הביאה תועלת הן: קוליטיס כיבית, פסוריאזיס, קרוהן, זאבת ודלקת מפרקים שגרונית.
9. מצבים נפשיים
קיימים דיווחים כי מינון נמוך של אומגה 3 יכול להביא תועלת אצל אנשים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות. מחקרים מצאו כי היא יכולה להפחית את ההישנות של תנודות במצב הרוח והישנות חוזרת של מחלה בקרב חולים הסובלים מסכיזופרניה והפרעה דו קוטבית.
בנוסף נמצא כי היא יכולה להפחית התנהגות אלימה.
10. אסטמה
אסטמה היא מחלת ריאות כרונית בדרכי הנשימה העלולה להיות מסוכנת ביותר. תסמיני המחלה כוללים קוצר נשימה, צפצופים ושיעול. הגורם הוא דלקת המלווה בנפיחות בדרכי הנשימה. שיעור האסטמה עלה בעשורים האחרונים. קיימים מחקרים שמצאו קשר בין צריכת אומגה מוגברת והפחתת הסיכון לאסטמה בקרב ילדים, צעירים ומבוגרים.
11. אלצהיימר וירידה מנטלית תלוית גיל
ההזדקנות מובילה באופן בלתי נמנע לירידה בתפקוד של המוח. בוצעו כמה מחקרים בהם נבדקה צריכת אומגה 3 ובין נסיגה מנטלית תלויית גיל ומחלת אלצהיימר עם תוצאות שיכולות להצביע על תועלת. עוד נמצא במחקר אחד כי בקרב אנשים שצרכו דגים שומניים נמצא יותר "חומר אפור" במוח. מדובר ברקמת מוח הקשורה לעיבוד רגשות, זכרונות ומידע. נראה כי יש צורך בהמשך מחקר.
12. סרטן
אחד הגורמים הנפוצים לתמותה בעולם המערבי הוא סרטן. מזה שנים ארוכות נשמעו טענות על התועלת של אומגה 3 בהפחתת הסכנה לפתח סוגי סרטן מסוימים. מחקרים שבוצעו בנושא מצאו כי ביכולתו להפחית את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ביותר מ-50%.
עוד נמצא קשר לסיכון נמוך יותר לפתח סרטן הערמונית בגברים וסרטן השד בנשים. לתשומת לבכם, לא כל המחקרים הצביעו על תועלת.
13. שומן כבדי
מחלת כבד שומנית שלא נגרמה מצריכת אלכוהול (NAFLD) הפכה, בעקבות גידול במספר האנשים הסובלים ממשקל יתר בעולם המערבי, לגורם הנפוץ ביותר למחלת כבד כרונית. במחקרים נמצא כי חומצות שומן מסוג אומגה 3 מפחיתות באופן אפקטיבי שומן כבדי ואת הדלקת אצל חולים אלה.
14 כאבי מחזור
כאבים, המופיעים בתקופת המחזור החודשי, יתבטאו בעיקר באזור הבטן התחתונה והאגן, לרוב עם הקרנה לירכיים והגב התחתון. התוצאה עלולה להיות חוסר תפקוד ופגיעה באיכות החיים. מחקרים חוזרים הצביעו על תועלת אומגה 3 בהפחתה של עוצמת הכאב.
אחד המחקרים אף הצביע על תועלת רבה יותר מאיבופרופן (תרופה נוגדת דלקת שאינה סטרואיד) בשיכוך כאבים קשים במהלך המחזור.
15. עצמות ופרקים
מבין ההפרעות השכיחות המשפיעות על השלד ניתן למנות דלקת פרקים ואוסטאופורוזיס. מחקרים מצאו כי אומגה 3 יכולה לשפר את החוזק של העצם אצל הסובלים מאוסטאופורוזיס, באמצעות הגדלת כמות הסידן בעצמות. כמו כן נמצאו דיווחים על שיפור בכאבי מפרקים ויכולת אחיזה טובה יותר בחולים עם דלקת פרקים.
16. איכות השינה
שינה איכותית מהווה את אחד היסודות החשובים התורמים לבריאות טובה ותקינה. מחקרים בתחום זה מצאו קשר בין מחסור שינה ובין מחלות רבות, ביניהן דיכאון, סכרת והשמנה. עוד נמצא קשר בין מחסור באומגה 3 ודום נשימה במבוגרים. כמו גם הפרעות שינה בקרב ילדים.
רמה נמוכה של DHA נמצאה כקשורה לרמה נמוכה של מלטונין (הורמון החושך) האחראי על וויסות השינה. מחקרים במבוגרים וילדים הראו על שיפור באורך ואיכות השינה בעקבות נטילת אומגה 3.
17. בריאות העור
מחקרים שונים מראים על השפעה דרמטולוגית חיובית של חומצות אומגה מסוגים שונים. ה- DHA מהווה רכיב מבני של תאי עור. הוא אחראי על בריאות הממברנה (קרום התא) של התאים, שהינה חלק ניכר מהעור. ממברנה בריאה מתבטאת בעור גמיש, לח, רך וחסר קמטים.
ה-EPA מביאה גם כן תועלת לעור בכמה דרכים, ביניהן: השפעה על ייצור השומן וההידרציה של העור, מניעת היפרקרטיניזציה של זקיקי השיער, הפחת הזדקנות מואצת של העור והסכנה לפתח אקנה. יתרון נוסף הוא הגנה מנזקי שמש, כאשר ה-EPA עוזר לחסום את שחרור החומרים שפוגעים בקולגן בעור לאחר חשיפה לאור השמש.