צמח כורכום

כורכום וכורכומין

ראיות מדעיות רבות ואיכותיות הצטברו לגביי היעילות הרפואית של כורכום וכורכומין, והשפעתם על פעילות הגוף והמוח.

רבים סוברים כי מדובר בתוסף התזונה היעיל בעולם. במאמר זה נסקור את עשרת היתרונות הבריאותיים, חלקם מבוססי ראיות מדעיות וחלקם בשלבי מחקר ראשוניים, של הכורכום והכורכומין.

לפני כן, נעמוד בקצרה על ההבדלים בין השניים.

כורכום וכורכומין

כורכום (שם מדעי:Curcuma longaao ) הוא צמח המשתייך למשפחת הזנגביליים וגדל בדרום אסיה ובהודו. צמח הכורכום מכיל 3 תרכובות עיקריות: כורכומין (כ- 65%) ו-2 נגזרות של הכורכומין, הנקראות כורכומינואידים (כ-30%). בנוסף מצויים בצמח חומרים ותרכובות רבים נוספים.

מבנה מולקולרי של כורכומין

10 יתרונות בריאותיים (מבוססי ראיות ופוטנציאלים):

1. תרכובות ביו אקטיביות עם תכונות רפואיות

הכורכום משמש בהודו אלפי שנים כצמח מרפא ותבלין. מחקרים רבים שנעשים על הצמח מגלים שיש לו תרכובות בשם כורכומינואידים. החשובה והמוכרת מבין בהן היא כורכומין – החומר הפעיל.

מדובר בנוגד חמצון עוצמתי בעל תכונות[1] נוגדות דלקת. עם תכונות רפואיות מגוונות והשפעה על מערכות גוף שונות. תכונות אלה של הכורכום עשויות להפוך אותו בעתיד, עם ההתקדמות המחקרית, לאלטרנטיבה ראויה לתרופות מרשם שונות.

תכולת הכורכומין (החומר הפעיל) בכורכום נמוכה יחסית, כ-3%. כיוון שיהיה בעייתי להגיע למינון גבוה של כורכומין באמצעות מזון בלבד, רוב המחקרים עושים שימוש בתמציות כורכום מותאמות המכילות ריכוז גבוה של כורכומין. רובן מעבר לגרם 1 ביממה.

יתר על כן, הספיגה של כורכומין בדם אינה יעילה. מחקר[2] שבוצע בשנת 1998 במחלקה לפרמקולוגיה באוניברסיטה הרפואית סנט ג'ונס, שבהודו, מצא כי צריכת כורכומין יחד עם פלפל השחור (מכיל פיפרין) מגבירה את הספיגה בעכברים ובני אדם בשיעור של 2000%.

עוד יש לדעת שכורכומין מסיס בשומן. לכן יש הגיון בנטילה שלו לצד ארוחה עתירת שומן.

2. תרכובת אנטי דלקתית

דלקת היא אמצעי חיוני לפעילותו התקינה של הגוף. הדלקת מופעלת על ידי מערכת החיסון כתגובה לגורמי זיהום, גירויים ופציעות. יש לה גם תפקיד בתיקון נזקים שונים. ללא דלקת, פתוגנים שונים יכולים לגרום למוות.

אם כן, דלקת חריפה לזמן קצר (אקוטית) מגינה על הגוף. עם זאת, כאשר הגוף לא מסוגל להתגבר לחלוטין על הגורם לדלקת היא הופכת לכרונית, תוקפת את הרקמות וגורמת נזק למערכות שונות.

למעשה, הדעה הרווחת בקרב מדענים היא שדלקת ממושכת[3] מהווה פקטור מרכזי במחלות כרוניות רבות. ביניהן תסמונת מטבולית, סרטן, מחלות לב, והפרעות ניווניות. אי לכך, מניעת מצב של דלקת כרונית הוא בעל חשיבות טיפולית ומניעתית.

לכורכומין יש תכונות אנטי דלקתיות השוות[4] בעצמתן ליעילות של מספר תרופות אנטי דלקתיות ויכולת להילחם בדלקת ברמה המולקולרית, ללא תופעות לוואי. הוא חוסם חלק מהמולקולות הקשורות לתהליכים דלקתיים, כגון NF-kB שנעה בגרעיני התאים שלך ומפעילה גנים הקשורים לדלקת. הסברה היא של- NF-kB יש תפקיד[5] מהותי במחלות כרוניות שונות.

3. שיפור פעילות נוגדי חימצון קיימים

חוקרים רבים סוברים, כי נזק חמצוני הנו אחד המנגנונים הקשורים להזדקנות ולמחלות שונות. תגובות חמצון עלולות ליצור תגובת שרשרת המתחילה בייצור רדיקלים חופשיים וסופה בפגיעה בתאי גוף.

הנטייה של רדיקלים חופשיים היא ליצור תגובה עם חומצות שומן, חלבונים וחומרים אורגניים נוספים. לנוגדי חמצון יש יכולות חיזור (תגובה כימית המשנה את דרגת החמצון) גבוהות. יכולות אלה מקנות לנוגדי חמצון יכולת להפחית את קצב התגובות הללו. המשמעות היא שלנוגדי חמצון יש יכולת להגן על הגוף מפני רדיקלים חופשיים.

כורכומין הוא נוגד חמצון פוטנטי (עצמתי) בעל פעולה כפולה: (א) הודות למבנהו הכימי, הוא מסוגל למנוע[6] את הפעולה של הרדיקלים החופשיים. (ב) הוא בעל יכולת[7] להגביר את הפעילות של אנזימים נוגדי חמצון קיימים.

4. הגברת גורם נוירוטרופי מוחי (BDNF)

גורם נוירוטרופי מוחי הוא גורם גדילה (חלבון) הנמצא במוח ובמערכת העצבים ההיקפית. הוא קשור לשיפור תפקודים מוחיים והפחתת הסיכון למחלות מוח.

בעבר, ההנחה היייתה שנוירונים (תא במערכת העצבים המתקשר עם תאים אחרים) אינם מתחלקים או מתרבים לאחר תקופת הילדות המוקדמת. כיום יודעים שהנחה זו שגויה. נוירונים יכולים ליצור קשרים חדשים ובאזורי מוח ספציפיים הם מסוגלים גם להתרבות. הגורם הנוירוטרופי הוא אחד הגורמים המפעילים את התהליך.

הסברה היא כי הפרעות מוחיות רבות קשורות לרמות ה- BDNF, ובכלל זה דיכאון ואלצהיימר. מספר מחקרים[8] מצאו כי כורכומין מעלה את רמות BDNF במוח של מכרסמים.

יש צורך במחקרים נוספים על מנת לבדוק את היכולת של הכורכומין בעיכוב או שיפור של מחלות רבות הקשורות למוח וירידה בתפקוד המוחי הקשור לגיל. כמו כן חשוב לבדוק את ההשפעה שיש להגברת רמות ה- BDNF על הזיכרון.

5. הפחתת הסיכון למחלות לב

מחלות לב הן גורם המוות המוביל בעולם וה-2 בישראל (לאחר סרטן). רוב התחלואה והתמותה קשורים למחלת לב כלילית (קורונארית) הגורמת להצרויות העורקים הכליליים (מספקים דם ללב) וכתוצאה מכך – לירידה באספקת הדם ללב.

מטבע הדברים, מחקר רב בוצע בתחום זה והתגלה כי ישנם גורמים תורמים רבים למחלות לב. ייתכן ולכורכומין יש יכולת להגן ולהפוך תהליכים הרסניים הקשורים למחלות לב, ובעיקר בשיפור תפקוד האנדותל (רקמת תאים רירית העוטפת את החלק הפנימי של כלי הדם).

תאי האנדותל הם כאמור רקמה רירית המרפדת את פנים כלי הדם והלימפה ומתפקדים כמחיצה בררנית. כשל בתפקוד האנדותל הוא גורם עיקרי במחלות לב וקשור בהפרעות בוויסות לחץ דם, טרשת עורקים, פקקת ורידים (תרומבוזיס) ועוד.

מחקרים שונים הצביעו על תועלת של כורכומין בשיפור התפקוד של תאי האנדותל. מחקר[9] שבוצע בשנת 2012, למשך 8 שבועות, ב-32 נשים מעל גיל המעבר, מצא שיעילותו שקולה לביצוע פעילות גופנית. במחקר[10] נוסף נמצא שיש לו תועלת דומה לתרופה אטורבסטטין המיועדת להפחתת רמות כולסטרול גבוהות בדם.

מחקר[11] שבוצע בתאילנד ב-2012, ב-121 משתתפים, מספר ימים לפני ואחרי ניתוח מעקפים בעורקים הכליליים, שכלל קבוצת פלצבו וקבוצה שקיבלה 1 גר' כורכומין ביום. נמצא שהסיכון לעבור התקף לב בבית החולים, בקבוצה שקיבלה את החומר הפעיל, ירד ב-65% ביחס לקבוצת הפלצבו.

נקודה חשובה נוספת היא שלכורכומין יש יכולות נוגדות חמצון והפחתת דלקת (כפי שציינו לעיל) אשר קשורים במחלות ממקור לבבי.

6. פוטנציאל במניעה וטיפול בסרטן

סרטן הוא קבוצה של מחלות שמתאפיינות בגידול לא מבוקר של תאים (מהם מורכבים האיברים והרקמות בגופנו). כידוע יש סוגי סרטן שונים ומסתמן[12] כי חלקם מושפעים מכורכומין. ממצאים מחקריים[13] מצביעים על השפעה על גדילת הסרטן, התפתחותו והתפשטותו ברמה המולקולרית.

סקירת ספרות[14] הראתה כי הוא יכול לתרום להרס של תאים סרטניים, ולהפחתת אנגיוגנזה (היווצרות של כלי דם חדשים המספקים לגידול חמצן ומזון) וגרורות (התפשטות של תאים סרטניים הנסחפים בנוזל הדם או הלימפה ויוצרים גידולים סרטניים באזורים מרוחקים) ואינו פוגע בתאים בריאים.

מחקרים[15] שבוצעו במעבדה (in vitro) מצביעים על פוטנציאל בהפחתת הצמיחה של תאים סרטניים ועיכוב התפתחות גידולים בבעלי חיים.

יעילות הטיפול בסרטן בקרב בני אדם באמצעות מינון גבוה של כורכומין טרם נחקר באופן מהימן ויסודי. עם זאת, נמצאו ראיות ליכולתו במניעת סרטן. בעיקר סרטן במערכת העיכול. במחקר[16] שבוצע ב-44 גברים עם נגעים במעי הגס עם פוטנציאל להפוך לממאירים, שניתן להם 4 גרם כורכומין ביום, למשך 30 ימים, נמצאה הפחתה של 40% במספר הנגעים.

ניתן לסכם ולומר כי כורכומין גורם לשינויים מסוימים ברמה המולקולרית שיש להם פוטנציאל במניעה ואולי בטיפול בסרטן. מוקדם לקפוץ למסקנות אופטימיות בשלב זה, אולם הכיוון נראה חיובי.

7. פוטנציאל במניעה וטיפול באלצהיימר

מחלת אלצהיימר היא המחלה המוחית-ניוונית השכיחה ביותר בעולם. מדובר במחלה פרוגרסיבית, המערבת חלקים שונים במוח, במהלכה מצטבר עמילואיד (משקע של חלבון בלתי מסיס) ברקמה המוחית וטאו (חלבון הידרופילי) בתאי העצב, אשר גורמים לתהליך ניווני אטי ומתמשך של תאי עצב מוחיים.

כיום אין טיפול יעיל למחלת אלצהיימר ולכן יש חשיבות רבה למניעת המחלה. כורכומין הוא בעל פוטנציאל מניעתי כיוון שהוא חוצה[17] את מחסום דם מוח וכיוון שכורכומין משפיע על דלקת ונזקיי חמצון הידועים[18] כקשורים למחלה.

אחד הממצאים המרכזיים במחלת אלצהיימר הוא הצטברות של גושי חלבון המכונים פלאקים עמילואידים מחוץ לעצבים במוח. עדויות מחקריות[19] צבעיות על היכולת של כורכומין לעזור בספיגה ובפינוי גושי החלבון הללו.

לסיכום, ידוע לנו שכורכומין חוצה את מחסום דם מוח (BBB) ויכול לסייע בשיפור תהליכים פתולוגים שונים של מחלת האלצהיימר. עם זאת, עדיין דרך מחקרית ארוכה לפנינו על מנת לקבוע האם ביכולתו להאט, למנוע או לשפר את מצב החולים.

8. תגובה חיובית בחולים עם דלקת מפרקים

דלקת מפרקים היא למעשה קבוצה של מחלות דלקתיות, זיהומיות או ניווניות במפרקים וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה מבנית וכאבים. דלקת מפרקים פוגעת ב- 1% מהאוכלוסייה והיא נמצאת בנשים בשכיחות גבוהה פי 3 מבגברים.

כפי שציינו לעיל, לכורכומין יש תכונות נוגדות דלקת מספר מחקרים שנעשו בחולים על דלקת מפרקים הצביעו על יתרונות השימוש בו. במחקר[20] שבוצע בשנת 2012, בהשתתפות 45 חולים עם דלקת מפרקים שגרונית פעילה (rheumatoid arthritis), אשר חולקו ל-3 קבוצות: קבוצה ראשונה קיבלה 500 מ"ג כורכומין. קבוצה שנייה 50 מ"ג דיקלופנאק (וולטרן) וקבוצה שלישית שילוב של שניהם.

בכל קבוצות החולים שקיבלו את 3 הטיפולים חלק שיפור, כאשר בקבוצה שקיבלה כורכומין בלבד – חל השיפור הגדול ביותר. כלומר, הכורכומין היה יעיל יותר מהוולטרן שהוא תרופה אנטי דלקתית לא סטרואידית (NSAID). במחקרים נוספים שבדקו את השפעות התוסף על דלקת מפרקים דווח על הקלה ושיפור בסימפטומים.

9. טיפול בדיכאון

מסתמן כי לכורכומין יש יכולות בטיפול בדיכאון. בניסוי[21] מבוקר, השתתפו 60 נבדקים עם דיכאון מז'ורי, שחולקו באקראי לשלוש קבוצות. קבוצה ראשונה קיבלה פלואוקסטין (פרוזק), קבוצה שנייה 1,000 מ"ג כורכומין וקבוצה שלישית את שניהם.

התוצאות לאחר 6 שבועות הצביעו על שיפור דומה בקבוצה הראשונה והשנייה. כאשר בקבוצה השלישית, שקיבלה גם פרוזאק וגם כורכומין, חל השיפור הגדול ביותר.

10. עיכוב הזדקנות והתמודדות עם מחלות תלויות גיל

במידה ועם ההתקדמות המחקרית תוכח יכולתו של הכורכומין במניעה ו/או התמודדות עם מחלות לב, אלצהיימר וסרטן, הרי שהתוסף יתרום לאריכות ימים. יתר על כן, כיוון שהסברה כיום היא שלדלקת וחמצון יש תפקיד[22] בתהליכי ההזדקנות, ייתכן ולתוסף יהיה אפקט מעבר למניעת מחלות.

ביבליוגרפיה

  • [1] 1. Monika Nagpal and Shaveta Sood, Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1): 3–7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
  • [2] 2. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
  • [3] 3. Lumeng CN1, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011 Jun;121(6):2111-7. doi: 10.1172/JCI57132. Epub 2011 Jun 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633179
  • [4] 4. Lal B1, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res. 1999 Jun;13(4):318-22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
  • [5] 5. Sanjaya Singh and Bharat B. Aggarwal. Activation of Transcription Factor NF-κB Is Suppressed by Curcumin. Received July 13, 1995. Revision received August 11, 1995. https://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
  • [6] 6. Menon VP1, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
  • [7] 7. Biswas SK1, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. Antioxid Redox Signal. 2005 Jan-Feb;7(1-2):32-41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650394
  • [8] 8. Ying Xu, Baoshan Ku, Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. Brain Research, Volume 1122, Issue 1, 29 November 2006, Pages 56-64. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006899306027144
  • [9] 9. Akazawa N1, Choi Y, Miyaki A, Tanabe Y, Sugawara J, Ajisaka R, Maeda S. Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women. Nutr Res. 2012 Oct;32(10):795-9. doi: 10.1016/j.nutres.2012.09.002. Epub 2012 Oct 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777
  • [10] 10. Usharani P1, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18588355
  • [11] 11. Wongcharoen W1, Jai-Aue S, Phrommintikul A, Nawarawong W. Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. Am J Cardiol. 2012 Jul 1;110(1):40-4. doi: 10.1016/j.amjcard.2012.02.043. Epub 2012 Apr 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22481014
  • [12] 12. Aggarwal BB1, Kumar A, Bharti AC. Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003 Jan-Feb;23(1A):363-98. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
  • [13] 13. Anand P1, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008 Aug 18;267(1):133-64. doi: 10.1016/j.canlet.2008.03.025. Epub 2008 May 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
  • [14] 14. Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, and Bharat B. Aggarwal. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? AAPS J. 2009 Sep; 11(3): 495–510. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
  • [15] 15. Bar-Sela G1, Epelbaum R, Schaffer M. Curcumin as an anti-cancer agent: review of the gap between basic and clinical applications. Curr Med Chem. 2010;17(3):190-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20214562
  • [16] 16. Carroll RE1, Benya RV, Turgeon DK, Vareed S, Neuman M, Rodriguez L, Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia. Cancer Prev Res (Phila). 2011 Mar;4(3):354-64. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-10-0098. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372035
  • [17] 17. Shrikant Mishra and Kalpana Palanivelu. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview. Ann Indian Acad Neurol. 2008 Jan-Mar; 11(1): 13–19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
  • [18] 18. Tsuyoshi Hamaguchi Kenjiro Ono Masahito Yamada. REVIEW: Curcumin and Alzheimer's Disease. First published:03 September 2010. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2010.00147.x
  • [19] 19. Zhang L1, Fiala M, Cashman J, Sayre J, Espinosa A, Mahanian M. Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer's disease patients. J Alzheimers Dis. 2006 Sep;10(1):1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474
  • [20] 20. Chandran B1, Goel A. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012 Nov;26(11):1719-25. doi: 10.1002/ptr.4639. Epub 2012 Mar 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
  • [21] 21. Sanmukhani J1, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D. Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytother Res. 2014 Apr;28(4):579-85. doi: 10.1002/ptr.5025. Epub 2013 Jul 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
  • [22] 22. Sikora E1, Bielak-Zmijewska A, Mosieniak G, Piwocka K. The promise of slow down ageing may come from curcumin. Curr Pharm Des. 2010;16(7):884-92. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388102

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *