אשה מבוגרת עייפה ומלנכולית נוטלת קפסולה ביד אחת וביד השנייה מחזיקה כוס מים.

נוגדי דיכאון טבעיים וללא מרשם: יעילות ובטיחות

כולנו חשופים למידע ופרסומים אודות נוגדי דיכאון טבעיים וכדורים ללא מרשם היעילים לטיפול בדיכאון. השאלה אליה נתייחס במאמר היא עד כמה המידע מדויק.

הנקודות אליהן נתייחס במאמר זה, הן: מידת האפקטיביות, ההבדלים בין נוגדי דיכאון טבעיים לתרופות המרשם, בטיחות השימוש ותופעות לוואי.

הקדמה

ראשית, חשוב לציין שתרופות טבעיות או ללא מרשם לדיכאון אינן מהוות תחליף לאבחון רפואי והליך טיפולי מסודר. שנית, המילה "טבעי" לא מבטיחה בטיחות. עם זאת, השימוש בנוגדי דיכאון טבעיים בהחלט מצביע על יעילות משמעותית בחלק מהחולים הסובלים מדיכאון ומצבי חרדה

למרות הפוטנציאל הטיפולי המבטיח, עדיין יש צורך בביצוע מחקרים נוספים, של רוב התוספים ונוגדי הדיכאון הטבעיים, על מנת לקבוע את מידת יעילותם ובטיחותם.

סקירת תוספי מזון וצמחי מרפא פופולאריים לדיכאון:

היפריקום (פרע מחורר או סנט ג'ון וורט)

צמח מרפא המשווק בישראל כתרופת מרשם תחת המותג "רמוטיב" לטיפול בדיכאון קל עד בינוני. בארה"ב היפריקום אינו מאושר לטיפול בדיכאון על ידי ה-FDA. מנגנון הפעולה של ההיפריקום אינו ברור לחלוטין אך החוקרים סבורים שמרכיבים מסוימים בצמח משפיעים על מספר מוליכים עצביים הפועלים יחד.

כיוון ששימוש בצמח עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות רבות ובהן גלולות למניעת הריון, דילול דם, תרופות לטיפול באיידס וכימותרפיה – יש להשתמש בו בזהירות ותחת פיקוח רפואי. בנוסף, אין להשתמש בהיפריקום במקביל נוגדי דיכאון אחרים מחשש לתופעות לוואי חמורות.

במטה אנליזה[1] שבוצעה בשנת 2016, על ידי חוקרים ממדינות שונות, במהלכה נבדקה יעילות היפריקום לטיפול בדיכאון, נמצאה שהצמח יעיל בטיפול בדיכאון קל עד מתון. כמו כן הפגין יעילות ובטיחות בדומה לתרופות ממשפחת ה– SSRIs.

SAMe (ס-אדנוזיל-ל-מתיונין)

SAMe הוא תוסף מזון (חומצת אמינו) הקיים בגוף ושמו המלא S-adenosyl-L-methionine. התוסף אינו מאושר לטיפול בדיכאון על ידי ה-FDA, אבל ניתן לקנותו בישראל ובחו"ל ללא מרשם רופא. התוסף פועל על מנגנוני הדופמין והסרוטונין ויכול להקל על דיכאון.

בדומה לתרופות נוגדות דיכאון במרשם, גם SAMe עלול לגרום להתקפים מאניים בחולים הסובלים מהפרעה דו קוטבית. במינון גבוה עלול לגרום בחילות ועצירות. ה- SAMe משווק כתוסף להקלת דיכאון ותסמינים הקשורים לפיברומיאלגיה כמו כאבים ועייפות, תסמונת קדם ויסתית, הקלת דלקת מפרקים שיגרונית, הפרעות כבד, ADHD ועוד.

במחקר[2] שנערך בשנת 1993, למשך 30 יום, בקרב 80 נשים, בין הגילאים 49-59, שאובחנו עם דיכאון מזורי. נמצא שמתן SAMe במינון יומי של 1,600 מ"ג הוצגה הטבה ניכרת ביחס לקבוצת הפלצבו. תופעות הלוואי היו מתונות וחולפות.

חומצות שומן אומגה 3

אומגה 3 הן חומצות שומן בלתי רווי, המשתייכות לקבוצות מולקולות השומן הארוכות. מקורות מזון מן החי של אומגה 3 הם דגים השוכנים במים קרים (למשל טונה וסלמון). ומן הצומח – שמן פשתן וזרעי פשתן, אגוזי מלך וזרעי צ'יה.

מתן תוספי אומגה 3 כטיפול לדיכאון ותסמיני דיכאון נבדק במחקרים שונים שלא העלו תוצאה חד משמעתית באשר ליעילותו. עם זאת, מדובר בתוסף מזון הנחשב לבטוח למרות שבמינונים גבוהים הוא עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות אחרות. נראה כי דרוש מחקר נוסף לגבי יעילותו במניעה ושיפור של דיכאון.

מחקר[3] רנדומלי כפול סמיות, שבוצע בשנת 2006 על ידי חוקרים ישראלים, בחן את ההשפעה של חומצות שומן אומגה 3 בדיכאון מז'ורי אצל ילדים. השתתפו בניסוי 28 ילדים בגילאים 6 עד 12. התוצאות הראו אפקט משמעותי על הסתמינים. מסקנות החוקרים הן שיתכן ולאומגה 3 יש השפעה תרפויטית על דיכאון בילדים.

זעפרן

הזעפרן מופק מצלקת פרח הכרכום התרבותי. מדובר בתבלין היקר בעולם בשל הקושי בהפקתו נשעית באופן ידני. מחקרים שנעשו הצביעו על יכולת לשפר תסמיני דיכאון קל ובינוני. עם זאת דרוש מחקר נוסף. מתן זעפרן במינון גבוה עלול להוביל לתופעות לוואי חמורות.

HTP-5

תוסף 5-הידרוקסי-טריפטופן המכונה בקיצור 5-HTP הינו חומצה אמינית שאינה מיוצרת בגוף המומרת ישירות לסרוטונין. ה-HTP5 נמכר בישראל ובחו"ל ללא מרשם ולדברי היצרנים התוסף מועיל לדיכאון. לפי המידע שהצטבר נכון להיום, אכן יש לתוסף פוטנציאל להביא לשיפור רמות הסרוטונין (מוליך עצבי עם השפעה על מצב הרוח).

עם זאת המידע שהצטבר נכון להיום אינו מספק מבחינה מדעית. יתר על כן, קיים חשש שמתן 5-HTP לצד נוגדי דיכאון מסויימים עלול להעלות את הסכנה להרעלת סרוטונין שיכולה להתבטא, בין היתר, בחום גוף גבוה, רפלקסים מוגברים, הזעה מוגברת, רעידות, תמס שריר ואי וספיקה כליתית.

מטה אנליזה[4] שפורסמה בשנת 2009 על סמך סקירת ספרות של 108 מאמרים, מהשנים 1966 – 2,000. למרות הסקירה הנרחבת המחקרים שבוצעו בקנה מידה קטן ולא היו קבילים מדעית. ההמלצה של החוקרים היא לבצע מחקרים חדשים ואיכותיים על מנת להעריך את יעילות התוסף.

DHEA

ה-DHEA או דהידרו-אפיאנדרוסטרון, הוא הורמון המיוצר באדרנל, בבלוטות המין ובמוח. רמתו בגוף האדם גבוהה מכל ההורמונים הסטרואידיים. שימוש ב – DHEA נאסר על ידי הוועד האולימפי בתחרויות ובאוסטרליה הוא מוגדר כסטרואיד אנאבולי. למרות זאת הוא נמכר בישראל ובארצות רבות כתוסף ללא מרשם. כמו כן במחקרים עדכנייים לא נצפתה השפעה על חוזק השרירים אצל גברים שנטלו את התוסף למשך 3 חודשים.

שינוי ברמות ההורמון נקשרו לתסמיני דיכאון ואכן יש מחקרים ראשוניים המראים על שיפור בסימפטומים הדיכאוניים בנטילתו כתוסף. DHEA שיוצר מבטטת בר או סויה נמצא לא יעיל. אצל רוב האנשים לא מופיעות תופעות לוואי משמעותיות, אך ייתכנו כאלה בשימוש ארוך טווח ו/או במינון גבוה.

עצות חשובות טרם רכישה

חשוב לדעת שהפיקוח על כדורים ללא מרשם תוספי תזונה טבעיים, על ידי ה-FDA ורשויות נוספות, אינו הדוק ויסודי כפי שנעשה עם תרופות המחייבות מרשם רופא. לכן לא תמיד ניתן לדעת מה קונים והם מדובר במוצר בטוח לשימוש. לכן, כדאי מאוד לבצע מחקר עצמי או להתייעץ עם אדם שמבין בתחום לפני שנוטלים תוסף כלשהו.

העובדה שתרופה כלשהי נמכרת ללא מרשם לא הופכת אותה לבטוחה לשימוש עבורך. לכן, זכרו תמיד לוודא שאתם קונים את התרופה ממקור אמין וידוע ובדקו היטב מה מכיל המוצר. עצה נוספת לסיום היא לוודא שהתרופה שרכשתם אינה "מתנגשת" עם תרופות אחרות שאתם צורכים.

ביבליוגרפיה

  • [1] Ng QX1, Venkatanarayanan N2, Ho CY. Clinical use of Hypericum perforatum (St John's wort) in depression: A meta-analysis. J Affect Disord. 2017 Mar 1;210:211-221. doi: 10.1016/j.jad.2016.12.048. Epub 2017 Jan 3.
  • [2] Salmaggi P, Bressa G.M, Nicchia G, Double-Blind, Placebo-Controlled Study of S-Adenosyl-L-Methionine in Depressed Postmenopausal Women. Psychother Psychosom 1993;59:34–40
  • [3] Hanah Nemets M.D.Boris Nemets M.D.Alan Apter M.D.Ziva Bracha M.D.R.H. Belmaker M.D., Omega-3 Treatment of Childhood Depression: A Controlled, Double-Blind Pilot Study. American Journal of Psychiatry,Volume 163, Issue 6
  • [4] Kelly Shaw,Jane Turner &Christopher Del Mar. Are tryptophan and 5-hydroxytryptophan effective treatments for depression?A meta-analysis. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry, Volume 36, 2002 – Issue 4

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *