גבר יושב על כורסא ומצמיד אל הפה שלו משאף

טיפול חדש במיגרנה ללא תרופות

על פי ממצאי מחקר [1]מקדים, משאף חדש יכול לאפשר לחלק מחולי המיגרנה להפחית או להפסיק לחלוטין את הטיפול התרופתי.

פעולת המשאף מבוססת על שינוי הרכב האוויר שנושם החולה. המחקר המקדים (פיילוט) בוצע באוניברסיטת אורהוס, שבדנמרק ופורסם באוקטובר 2018.

שינוי קטן במולקולות

שינוי קטן במולקולות של הגוף בעזרת המשאף, יכול לאפשר לחולי מיגרנה ספציפיים להפחית בתרופות או להפסיקן. תגלית זו הוצגה במחקר הניסיוני שפורסם בכתב העת המדעי Cephalalgia השייך לאגודה הבינלאומית לכאבי ראש.

מחקר מקדים

לצורך המחקר המקדים, נאספה קבוצה של 11 חולים הסובלים מאאורה מיגרנוטית, שבה מופיעים סימפטומים מוקדמים (סנסורים או חזותיים) 24-48 שעות לפני הופעת כאב ראש. כאשר בשלב מאוחר יותר יבוצע ניסוי קליני רב משתתפים.

הסבר אודות פעולת המשאף

בין כותבי המחקר נמנה טרוילס ג'והנסן, בעל תואר PHD ו- MSc בהנדסה, אשר ביצע את המחקר במהלך הדוקטורט שלו במחלקה לרפואה קלינית באוניברסיטת אורהוס ומרפאת כאבי הראש בבית החולים שבאוניברסיטה.

מיגרנות הן חלק מתגובת שרשרת

ד"ר ג'והנסן מסביר כי "מיגרנות מופיעות כחלק מתגובת שרשרת אשר במהלכה הוורידים במוח מתכווצים וכתוצאה מכך הדם אינו יכול לספק למוח כמות מתאימה של חמצן".

שימוש במולקולות טבעיות בגוף

"אנו משתמשים בחמצן ו- CO2 (פחמן דו חמצני), שהן המולקולות הטבעיות שבגוף, לצורך שימוש בהגנה הקיימת שלו – מפני התקפי מיגרנה. המשאף מסוגל להרחיב את כלי הדם המספקים למוח חמצן בשיעור של עד 70% ובאופן זה עוצר את תגובת השרשרת ההרסנית".

ד"ר ג'והנסן מוסיף ומסביר כי "השפעת הטיפול מתחילה לאחר מספר שניות".

תוצאות

המחקר הנhסיוני בוצע משנת 2016 עד 2017, השתתפו בו כאמור 11 חולים הסובלים מאאורה מיגרנוטית (מיגרנה עם אאורה). אחד המשתתפים דיווח שההקלה בכאב עלתה באופן משמעותי עם כל שימוש במשאף. 45% הרגישו השפעה חיובית בפעם הראשונה, כאשר מספר זה עלה ל- 78% בפעם השנייה.

ייצור סדרתי ומחקר קליני גדול

"המחקר מצביע על השפעות פיזיולוגיות משמעותיות בגוף החולה", מסביר ד"ר גוהנסן, המשמש כיום כמרצה באוניברסיטת אורהוס. ג'והנסן, בשיתוף עם צוות עובדים, החל לייצר את המשאף החדש דרך חברת BalancAir.

כיוון שהפיילוט שבוצע הוגבל לחולים הסובלים ממיגרנה עם אאורה בלבד וכלל רק 11 משתתפים, ד"ר ג'והנסן שוקד על ארגון וביצוע ניסוי קליני רב משתתפים שיכלול גם חולים הסובלים ממיגרנה ללא אאורה וכן מיגרנה כרונית (ממושכת).

ביבליוגרפיה

  • [1] 1. Fuglsang CH, Johansen T, Kaila K, Kasch H, Bach FW. Treatment of acute migraine by a partial rebreathing device: A randomized controlled pilot study. Cephalalgia. 2018;38(10):1632-1643. doi:10.1177/0333102418797285

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *