נער יושב על ספה בסלון ויש לו כאב ראש. אמא שלו מביאה לו כוס מים ומלטפת את ראשו.

רעלן הבוטולינום לטיפול במיגרנה

הולכות ומצטברות ראיות מחקריות התומכות ביעילות השימוש ברעלן הבוטולינום להפחתת תדירות הופעת התקפי מיגרנה כרונית.

מהו רעלן הבוטולינום?

רעלן בוטולינום הנו חומר המופק מקלוסטרידיום בוטולינום, אשר ידוע כרעלן הקטלני ביותר לאדם, שזוהה עד כה. ברפואה הקונבנציונלית נעשה שימוש ברעלן הבוטולינום, בכמויות מזעריות, זה למעלה מ-100 שנה. החל מניתוחים פלסטיים, דרך טיפול בכאב וכלה במצבים נוירולוגים שונים.

מטא-אנליזה של מחקרים קליניים

בהתבסס על מטא-אנליזה[1] (שיטות לניתוח והשוואה של תוצאות ממספר רב של מחקרים) של ניסויים קליניים רלוונטיים, עולה כי יש יתרון בשימוש ברעלן הבוטולינום, כטיפול מניעתי למיגרנה, בהשוואה לפלצבו (תרופת דמה).

כך מדווח פרופ' בנואה צ'פוט, MD ו-PHD מביה"ח האוניברסיטאי רנגויל, בטולוז, שצרפת ועמיתיו למחקר. "רעלן הבוטולינום הנו טיפול בטוח ונסבל שכדאי להציע לחולים הסובלים ממיגרנה", מסרו החוקרים.

יעילות הבוטוקס למיגרנה כרונית

רעלן הבוטולינום, הידוע בציבור הרחב בשם "בוטוקס", אושר בשנת 2010 לטיפול במיגרנה כרונית, על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). מאז אישורו לטיפול במיגרנה, דיווחו חולים רבים על היעילות הרבה של הטיפול בזריקות רעלן הבוטולינום להקלת מיגרנה.

פרופ צ'פוט ושותפיו למחקר, סקרו וניתחו מידע מ- 17 מחקרים קודמים, המשווים בין רעלן הבוטולינום לפלסבו, לצורך טיפול מונע בכאבי ראש מסוג מיגרנה.

אופן ביצוע המחקר

משתתפים

ב-17 המחקרים שנסקרו במטא-אנליזה, השתתפו כ 3,650 חולים, כ -1,500 הוגדרו כסובלים ממיגרנה כרונית. הקריטריונים למצב כרוני הם: לפחות 15 התקפים של כאב בחודש, זאת במשך 3 חודשים או יותר, ותסמיני מיגרנה המופיעים לפחות 8 ימים בחודש. שאר המשתתפים סבלו מכאבי ראש פחות שכיחים מסוג מיגרנה.

חומר פעיל בהשוואה לפלצבו

בהסתמך על ניתוח משולב של הנתונים עולה כי זריקות של רעלן הבוטולינום, מפחית באופן ניכר את תדירות התקפי המיגרנה הכרונית. עם חלוף 3 חודשים מיום ההזרקה של הרעלן, חוו החולים בממוצע פי 1.6 פחות התקפי מיגרנה בחודש, בהשוואה לקבוצת הביקורת שטופלו בפלצבו.

עם חלוף חודשיים מתחילת הטיפול בזריקות רעלן הבוטולינום, חל שיפור ניכר. על מנת לשמר את ההשפעה החיובית ניתנו הזריקות בדרך כלל אחת לשלושה חודשים.

"נטייה סטטיסטית"

נצפתה "נטייה סטטיסטית" של שכיחות נמוכה יותר של התקפים בחולים עם מיגרנה אפיזודית שקיבלו זריקות עם החומר הפעיל. גם כאן, השיפור הופיע לאחר חודשיים ממועד ההזרקה. למרות העובדה שאצל החולים שקיבלו את החומר הפעיל היו יותר תופעות לוואי בהשוואה לקבוצת הביקורת, הן לא היו משמעותיות.

הפחתת תסמיני חרדה ודיכאון

הנתונים שנבדקו, הצביעו על שיפור רב באיכות חיי החולים שטופלו בחומר הפעיל. השיפור התבטא בירידה בתסמינים הדיכאוניים. פרופ' צ'פוט ושותפיו למחקר מציינים כי "ניתן להסביר את הפחתת תסמיני החרדה והדיכאון בכך שיש השפעה פחותה יותר של כאבי ראש ומגבלות הקשורות למיגרנה."

דיון בתוצאות

כאבי ראש מסוג מיגרנה הפכו במהלך השנים למצב שכיח, המוביל למגבלות משמעותיות תוך שימוש אינטנסיבי במשאבים בריאותיים. למרות האישור של ה-FDA למתן רעלן הבוטולינום כטיפול למיגרנה כרונית, עדיין קיימים נתונים הסותרים את יעילות טיפול זה.

מטא אנליזה זו, של פרופ' צ'פוט ועמיתיו, מספק ניתוח מקיף ואיכותי של עדויות עדכניות, הכוללות 3 ניסויים אקראיים שלא נכללו בדיווחים קודמים. כאמור, תוצאות הדו"ח תומכות באפקטיביות הטיפול ברעלן הבוטולינום, כטיפול מניעתי למיגרנה כרונית. כמו גם ביכולתו להביא לירידה חדה בהופעת כאבי ראש בתקופה של 2 ו-3 חודשים.

לדברי פרופ' צ'אפוט ועמיתיו לדו"ח, "האנליזה שלנו מדגישה לראשונה את השיפור הרב באיכות חיי החולים במהלך 3 חודשים ממועד מתן הטיפול, אשר סבלו ממספר קטן של התקפים וברמה קלה יחסית.

ביבליוגרפיה

  • [1] Bruloy, Eva M.D.; Sinna, Raphael Ph.D., M.D., M.B.A.; Grolleau, M.D., Jean-Louis; Bout-Roumazeilles, Apolline M.D.; Berard, Emilie M.D.; Chaput, Benoit M.D., Ph.D.. Botulinum Toxin versus Placebo: A Meta-Analysis of Prophylactic Treatment for Migraine. Plastic and Reconstructive Surgery 143(1):p 239-250, January 2019. | DOI: 10.1097/PRS.0000000000005111

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *