גבר צעיר עם חליפה ועניבה. הוא חיוור ומנגב זיעה ממצחו, בעזרת מטפחת, בזמן שהוא מרצה בפני קהל.

10 טיפים להתמודדות עם פחד קהל

פחד קהל או דיבור בציבור נמנה בראש רשימת הפחדים הגדולים ביותר בקרב מבוגרים. יותר מטיסה, מפולת פיננסית, מחלות ואפילו מוות.

ייתכן ושמעתם את האמירה ש"יש אנשים שהיו מעדיפים לשכב מתחת לאדמה מאשר לשאת הספד בלוויה…", זה כמובן נאמר בהומור, אולם יש לא מעט שיהנהנו בראשם בחיוב לשמע ההלצה.

האם יש לך פחד קהל?

מרבית האנשים ירגישו מידה מסוימת של עצבנות ואפילו חרדה לכשידרשו לדבר או להופיע מול קהל. אולם אלו שרמת החרדה והפאניקה שלהם גבוהה בסיטואציות אלו – או בכל סיטואציה אחרת שבו הם מהווים את מרכז תשומת הלב – ככל הנראה סובלים מאחת הצורות הנפוצות של חרדה חברתית המוכרת בשם פחד קהל.

מהם הנזקים של פחד קהל?

פחד קהל או פחד מדיבור או הופעה בציבור, המכונה לעתים קרובות גם פחד במה, גובה מחיר כבד מהביטחון העצמי וההערכה העצמית של הסובלים. לעיתים הוא גורם לתלמידים לנשור מבית הספר או למבוגרים להתפטר מעבודה או להימנע מקידום בעבודה לתפקיד שדורש הופעה בפני קהל.

גברים ונשים רבים, בהם אף שחקנים מקצועיים ועתירי ניסיון בימתי, סובלים מפחד שקט. סובלים רבים נבוכים מהבעיה ומשתדלים לשמור על החשש בסוד, אפילו מבני/בנות הזוג ומכרים קרובים.

נקטו בצעדים כדי להתגבר על הפחד

השקעה בלימודים לשיפור הכישורים המילוליים ומחוות הגוף בזמן דיבור היא טובה אך אינה מספיקה על מנת להוריד את מפלס הפחד לרמה שתאפשר לך להתרכז. הדבר החשוב הוא לטפל ולשנות תפיסות, מחשבות, אמונות, תמונות ותחזיות שליליות שקשורות לדיבור או הופעה בציבור.

אל תחששו להיחשף

במקרים רבים תמצאו תועלת רבה בחשיפת החששות הללו בפני אחרים, תוך כדי שאתם חושפים את הפגיעות וחוסר השלמות שלכם. מדוע זה מועיל? חלק מהטיפול בפחד קהל הוא ללמוד לקבל את עצמך על מעלותיך ומגרעותייך ללא הצורך להראות לעצמך ולאחרים שאתה מושלם. זה הבסיס לריפוי.

למידת מיומנויות

כדאי מאוד ללמוד מיומנויות התנהגותיות ופסיכולוגיות שונות להפחתה וניהול של הפחד ולא להישען אך ורק על תרופות מרשם או תרופות טבעיות. אל תמנעו מחשיפה לפחדים למרות ההקלה המידית שההימנעות מספקת. לטווח הארוך זה מזיק ומחזק את הפחד.

אנשים רבים משתמשים בתרופות מרשם או תרופות ללא מרשם/טבעיות כדי להפחית את התסמינים של פחד קהל.

במידה ואתם מוכנים להתמודד ישירות מול הפחד וללמוד כיצד להפחית ולנהל אותם, תוכלו לפתח ולהחזיר את האמון בעצמכם. התמודדות שיטתית ועקבית, לאורך זמן, תאפשר לכם להתגבר על חרדת הביצוע ולהגיע למצב של נינוחות ואפילו הנאה מהופעה בפני קהל.

10 טיפים יעילים להפחתת פחד קהל

1. העבירו את המיקוד מעצמכם ומהפחדים שלכם לעבר המטרה שלכם – העברת מידע חשוב לקהל.

2. אל תאפשרו למחשבות ספקניות הפוגעות בביטחון העצמי להיכנס לראשכם. הילחמו בהן במחשבות חיוביות.

3. לימדו והתאמנו בטכניקות הרפיה המיועדות להרגיע את הגוף והנפש. למשל תרגילי נשימה, הרפיה, יוגה ומדיטציה.

4. הפסיקו להפחיד את עצמכם בדמיונות שליליים אודות דברים שעלולים להשתבש – מקדו את עצמכם במחשבות והרהורים מרגיעים וחיוביים.

5. שמרו על עצמכם – בצעו פעילות גופנית סדירה ושמרו על דיאטה לפי הוראות דיאטנית. עשו מאמץ להפסיק או להגביל קפאין, סוכר ואלכוהול.

6. דמיינו כיצד אתם מצליחים – שימרו תמיד על מיקוד חיובי ביכולות שלכם להתמודד עם סיטואציות מאתגרות.

7. התכוננו מראש להופעה – קראו את החומר בקול רם במהלך ההכנה כדי להתרגל לשמוע את קולכם.

8. הישירו מבט וצרו קשר עין עם הקהל – חייכו, ברכו אנשים וראו בהם ידידים ולא אויבים שצריך להישמר מפניהם.

9. תרגלו עמידה או ישיבה בתנוחה בוטחת – הקפידו במהלך ההופעה להישאר נינוחים וחייכנים והשתמשו בתנועות רחבות ובוטחות על מנת להבהיר נקודות חשובות.

10. אל תהיו פרפקציוניסטים – וותרו מראש על האפשרות שהכול יהיה מושלם. מותר לשגות. אין אדם שלא טועה וזה דבר טבעי ותקין. פשוט חייכו ועברו הלאה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *