רופא מחזיק תרשים א.ק.ג בידיו ומביט בו.

כאבים בחזה מלחץ נפשי

בעידן הדיגיטלי של ימינו, ישנה מודעות ציבורית רבה לסימפטומים הנפשיים שקשורים ונלווים ללחץ נפשי וחרדה.

עם זאת, דווקא הסימפטומים הפיזיים של חרדה, הם אלה שגורמים למצוקה הגדולה ביותר. אחד מאותם הסימפטומים הוא כאבים בחזה.

במאמר הבא, נסקור את התהליך שבמהלכו חרדה ולחץ נפשי עלולים להוביל לכאבים בחזה, נבין איך אפשר להבדיל בין כאבים בחזה שקשורים לחרדה ובין כאבים שקשורים לבעיה בלב, ולבסוף נלמד דרכים להירגע ולנטרל כאבים בחזה מלחץ נפשי.

תסמינים פיזיים חריגים ולחץ נפשי

דפיקות לב מהירות, הזעה, כאבי בטן, בחילות, סחרחורת – הנם חלק מהסימפטומים הידועים של חרדה ולחץ נפשי.

מה שפחות ידוע הוא שאצל רוב הסובלים ישנם סימפטומים פיזיים ייחודיים, ביניהם: הרגשה של איבוד שליטה, תחושת נימול או עקצוץ ברגליים, חולשה באזור העורף וכאבים בחזה.

מה גורם לכאבים בחזה?

תמיד כדאי להגיע לבדיקת רופא על מנת לשלול בעיות הקשורות ללב. חרדה ולחץ נפשי עלולים לגרום לכאב בחזה, ולכן אחד הדברים העיקריים שניתן לעשות כדי להפחית את הלחץ שגורם לכאבים בחזה לוודא שאת/ה בטוח/ה שהלב שלך במצב תקין.

מבחינה זו ביקור רופא הוא דבר חיוני ביותר. ועדיין, אצל סובלים רבים מחרדה, התקפי פאניקה ולחץ נפשי, ייתכנו כאבים בחזה – שמקורם בגורמים אחרים – למשל:

· נשימת יתר (היפרוונטילציה) – הסובלים מהתקפי פאניקה וחרדה נוטים לפתח נשימת יתר, או לנשום יותר מדי חמצן. הדבר נובע לרוב בשל התכווצויות שריר מהירות הגורמות לעודף אוויר בריאות. נשימת יתר גורמת לחסימת כלי דם ולכאב משמעותי בחזה.

· נפיחות – לחץ נפשי וחרדה נוטים לגרום לנפיחות או עודף גזים. נשימת יתר יכולה גם היא לתרום לכך. נפיחות עלולה לגרום ללחץ גבוה על הריאות וכתוצאה מכך – לכאבים בחזה.

· פסיכוסומטיקה – אנשים אינם נוטים להאמין שהסבל שהם חווים הינו פסיכוסומטי (מחלה גופנית המושפעת או נובעת מגורמים נפשיים). בקרב הסובלים מחרדה קיצונית והתקפי פאניקה, המודאגים מבריאותם, עלולים להיגרם כאבים אמיתיים ללא בעיה רפואית ממשית – בגלל שהמוח "משכנע" את הגוף שיש כאב.

כיוון שכאב בחזה מתרחש לעתים קרובות במהלך התקפי חרדה ולצד תסמינים נוספים הנובעים מהחרדה, זה יכול להיות מפחיד ביותר. עם זאת, כדאי לדעת שברוב המקרים הכאבים בחזה אינם מזיקים.

איך מבדילים בין כאבים בחזה מלחץ נפשי לכאבים מבעיה בלב?

אין דרך וודאית שתאפשר להבחין בין כאבים בחזה מלחץ נפשי וכאבים שמקורם בבעיה בלב. עם זאת, קיים לרוב שוני בין השניים מבחינת התחושה הכללית של הסובל/ת:

איור שמדגים אדם במבט מהחזית ומאחור לצורך הדגמת המיקום של כאבים בחזה

כאבים בחזה מלחץ נפשי

  • לרוב יהיו חדים יותר.
  • נוטים להיות ממוקמים באזור ספציפי.
  • בדרך כלל קרובים יותר לאמצע החזה.

כאבים בחזה שמקורם בבעיה בלב

  • נוטים להקרין על כל האור שמסביב לכתף ולעיתים גם הלסת.
  • תחושת כאב עמומה יותר, כאילו הלב נמחץ.
  • נמשכים כעשר דקות או יותר.

שימו לב שישנם קווי דמיון רבים בין השניים. בשני המקרים יכולה להופיע הרגשה שהלב נלחץ, בשניהם עלול להופיע קושי בנשימה (או להופיע כיוון שקשה יותר לנשום). מאוד לא פשוט לדעת מה ההבדל, וכאן המקום לציין שהדברים הללו בשום אופן אינם מהווים תחליף לאבחון רפואי.

כיצד להפחית כאבים בחזה מלחץ נפשי?

הדרך היעילה להפחית או למנוע כאבים בחזה היא מניעה. כלומר באמצעות הפחתת כלל תסמיני החרדה. ההיגיון בשיטה זו ברור: ככל שתרגיש/י פחות חרדה – כך יפחתו הסיכויים שתפתח/י כאבים בחזה.

לכן במידה ויש לך כרגע כאב בחזה מלחץ נפשי, הדבר הטוב ביותר שתוכלי לעשות הוא:

· שליטה על המחשבות – אחת הסיבות החשובות להגיע לבדיקת רופא מקיפה, היא כדי להיווכח שהכאבים בחזה קשורים למתח נפשי וחרדה. המודעות לעובדה זו תקטין את האפקט המאיים שיש לכאבים על מצבך הנפשי. היו מודעים לכך שהלב שלכם פועל באופן תקין ואל תאפשרו למחשבות השליליות להתפרץ.

· שליטה על הנשימה – כפי שציינו, הכאבים בחזה נגרמים במקרים רבים בשל נשימת יתר, וגם אם אינך סובל/ת מנשימת, היכולת לנשום באופן נשלט מבוקר היא דרך מעולה להרגעת העצבים. קח/י נשימות איטיות ונשלטות, תוך שימוש בטכניקות נשימה עמוקה במשך 20 שניות לפחות ותראה/י את האפקט המרגיע.

· שליטה על הסביבה – הכאבים בחזה שמקורם במתח נפשי יהיה במקרים רבים חמור יותר כאשר יושבים ומתמקדים בתחושה המעיקה.  נסו למצוא הסחת דעת בריאה כמו צפייה בקומדיה, האזנה למוסיקה ותגלו שחלק משמעותי של הכאבים בחזה ייעלמו.

האם מתח נפשי עלול לגרום לתסמינים נוספים?

במקביל לכאבים בחזה או בלעדיהם יכולים להופיע תסמינים נוספים כמו דופק מהיר, בחילה, כאב בטן, סחרחורת, ותחושה שאת/ה נמצא/ת בסכנה. כל התסמינים הללו יכולים להיגרם מלחץ נפשי וחרדה. מצד שני, בהחלט עשויה להופיע חרדה בגלל מצבים בריאותיים שונים.

לסיכום, מתח נפשי, חרדה והתקפי פאניקה עלולים לגרום לכאבים בחזה. לפיכך מניעת מתח נפשי היא הדרך הטובה ביותר למנוע זאת.

2 Replies to “כאבים בחזה מלחץ נפשי”

  1. פייגי בוהדנה

    וואו אלפי תודות אני נערה צעירה בת 17 וחצי ויותר משנה יש לי כאבים עזים בחזה ועם הזמן זה רק גובר
    אני לומדת במגמת חנ"ג אנטומיה ופיזיולוגיה וכן הפסיכולוגיה של הגוף
    ושאלתי את המורה שלי לחנ"ג לגבי הכאבים והדרך להתמודד עימם והיא הגיבה לי עפ"י איך שתיארתי לה את צורת הכאב והיא הגיבה לי שהכאב בא בשל מתח נפשי ולחץ והסביבה לי פחות או יותר איך להיתמוּדד עם הכאב
    (להסביר לעצמי שהכאב בא בשל מצב רגשי יותר לרגש שלי וכן לעשות דברים שיגיעו אותי כמו הרפיה שהיא לימדה אותנו לעשות וכו'…)
    והתוכן הנ"ל לגבי כאב הבא מלחץ נפשי והיתמודדת עימו מאוד עזרו לי ונתנו לי עוד מספר דרכים להתמודד עם הלחץ והכאב תודה רבה על התוכן שהחכים אותי רבות ועזר לי להתמודד
    אתם עושים ממש מצווה בשל פירסום אופי הכאב והדרכים להתמודד עימו עזרתי לי רבות ואני מאמינה שגם לציבור הרחב
    ממש אלפי תודות מקרב לב!! 💓

    • ניהול

      פייגי שלום וברכה,
      משמח לשמוע שאת מרגישה יותר טוב.
      אכן אצל רוב מכריע של הסובלים הכאב הוא על בסיס נפשי.
      עם זאת, תמיד חשוב לשלול תחילה מצבים רפואיים, גם כאשר מדובר כאמור בסיכוי קטן מאוד.
      רפואה שלמה 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *