גבר שמן יושב על פה ומחזיק בחזה שלו

דקירות בחזה

כאבים ו/או דקירות בחזה יכולים להופיע בצד שמאל, בצד ימין או במרכז החזה.

המחשבה הראשונה של גבר או אישה הסובלים מדקירות בחזה תהיה במקרים רבים – "יש לי התקף לב!".

אכן. כאבים ודקירות בחזה הן לא תסמין שאפשר להתעלם ממנו. עם זאת, יכולות להיות לכך סיבות רבות. חלקן אינן קשורות ללב. כדאי לדעת שרבע מאוכלוסיית ישראל תחווה, בשלב זה או אחר, כאב או דקירות בחזה שאינם ממקור לבבי.

מה מה עלול לגרום כאבים או דקירות בחזה?

כאבים ודקירות בחזה יכולים להיגרם ממגוון מצבים בריאותיים – למשל פגיעה בשרירים, וושט, צלעות ועצבים (ראו פירוט בהמשך). חלק מהמצבים הללו מסוכנים ומחייבים טיפול. חלק אינם. הדרך היחידה לשלול מצב מסכן חיים היא להגיע לבדיקה רפואית מסודרת.

היכן זה מופיע? מה מרגישים?

הכאב או הדקירות בחזה יכולים להופיע בכל האזורים החל מהבטן העליונה ועד לצוואר. למשל דקירות בחזה בצד שמאל למעלה, כאבים בחזה בצד ימין וכיו'. ההרגשה יכולה להיות של כאבים בכל אזור החזה, דקירות בחזה, תחושה של שריפה, כאב עמום או קהה והרגשה שהחזה נדחס או נמחץ.

גורמים נפוצים

מצבים הקשורים ללב

כאמור, הפרעות הקשורות ללב אינן הגורם היחיד לכאבים או דקירות בחזה, אולם בהחלט מדובר בגורמים שכיחים לכך.

דלקת קרום הלב (פריקרדיטיס) –

מדובר בדלקת או בזיהום של הקרום העוטף את הלב. דלקת קרוב הלב עלולה לגרום לתסמיני כאב הדומים לאלו הנגרמים מאנגינה פקטוריס. לעתים קרובות תגרום הדלקת לדקירות או לכאבים חדים וקבועים לאורך שריר הכתף והצוואר העליון. לעיתים נשימה, בליעת מזון אי שכיבה גורמים להחמרת התסמינים.

קרדיומיופתיה היפרטרופית (מחלת לב גנטית) –

כאמור, קרדיומיופתיה היפרטרופית הינה מחלה גנטית שגורמת לגדילה פתולוגית (חולנית) של שריר הלב. מצב זה עלול לגרום להפרעה בזרימת הדם מהלב החוצה. במהלך פעילות גופנית יסבלו החולים לעיתים קרובות מקוצר נשימה וכאבים בחזה.

במהלך הזמן, התעבות שריר הלב עלולה לגרום לאי ספיקת לב, כיוון שעל הלב לעבוד קשה יותר על מנת לשאוב דם. לצד כאבים בחזה, עלולים להופיע תסמינים כגון סחרחורת, אי יציבות, התעלפויות ועוד.

מחלת לב כלילית (קורונארית) –

מחלת לב כלילית אחראית לכ-15% מכלל מקרי המוות בעולם. יותר מכל גורם אחר. מדובר בחסימה חלקית או מלאה של כלי דם המובילים חמצן ודם לשריר הלב. הכאב מכונה תעוקת לב ( בלעז – אנגינה פקטוריס). כאב זה הינו תסמין של מחלת לב, אם כי לרוב אינו גורם לנזק קבוע ללב.

תעוקת חזה –

תעוקת חזה היא סימן לכך שאתם עלולים ללקות בהתקף לב בשלב כלשהו. הכאבים או הדקירות בחזה יכולים להתפשט לאזורים נוספים כמו הכתפיים, הזרועות, הגב והלסת. ההרגשה יכולה להיות של לחץ או דחיסה. תעוקת חזה יכולה להתרחש כתוצאה מפעילות גופנית, התרגשות או לחץ נפשי. מנוחה תוביל בדרך כלל להקלה בתסמינים.

התקף לב (אוטם שריר הלב) –

התקף לב הוא למעשה ירידה משמעותית או חסימה בזרימת הדם ללב שגורמת למוות של תאי שריר הלב. למרות שזה למעשה זהה לאנגינה פקטוריס, התקף לב נחשב לכאב חזק יותר לרוב במרכז החזה או כאב בחזה בצד שמאל – שלא פוחת לאחר מנוחה. את הכאב יכולים ללוות חולשה, בחילה, קושר נשימה, חולשה והזעה.

דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס) –

דלקת בשריר הלב היא מחלה שבנוסף לכאב או דקירות בחזה עלולה לגרום לתסמינים דומים להתקף לב כגון האצת קצב הלב, קשיי נשימה, עייפות וחום. הדלקת בשריר הלב נגרמת כתוצאה מכניסת תאים דלקתיים לשריר הלב.

צניחת המסתם המיטרלי (MVP) –

צניחת המסתם המיטרלי הוא מצב רפואי שבו השסתום בלב אינו נסגר כפי שאמור. למצב זה יכולים להיות תסמינים רבים כמו סחרחורות, פעימות לב חזקות, וכאב בחזה. ךעיתים לא יופיעו תסמינים בעיקר אם צניחת המסתם קלה יחסית.

דיסקציה ספונטנית של עורק כלילי

למצב רפואי נדיר וקטלני זה יכולים להיות גורמים שונים. התוצאה של מצב זה הוא שמתפתח קרע בעורק הכלילי. התסמינים יכולים להיות כאב קשה ופתאומי עם תחושה שמשהו נקרע או נחתך בחזה שמתפשטת לאזור הצוואר, הגב או הבטן.

מצבים הקשורים לריאות

מחלות ומצבים רפואיים הקשורים לריאות, עלולים לגרום לתסמיני כאב רבים ומגוונים באזור החזה. נזכיר כאן את הנפוצים שבהם:

דלקת ריאות (פנאומוניה) –

דלקת ריאות היא מחלה נפוצה בילדים ומבוגרים שבמהלכה נאדיות הריאה מתמלאות בנוזל דלקתי ואינן מסוגלות לספוג חמצן באופן תקין.. הגורמים לה הם אורגניזמים מזהמים והרס של רקמת הריאה. התסמיני של דלקת ריאות הם קשיי נשימה, כאבים בחזה, חום, מוגלה, צמרמורת ושיעול.

תסחיף ריאתי –

תסחיף ריאתי מופיע כאשר יש קריש דם שעובר במחזור הדם ונתקע בריאות. דבר שעלול לגרום  לדלקת צדר חריפה, בעיות בנשימה, חום, הלם ודופק לב מהיר. לרוב תסחיף ריאתי ייגרם בשל פקקת ורידים עמוקים או מספר ימים לאחר ניתוח. עוד אפשרות להופעת תסחיף ריאתי היא סיבוך של סרטן.

חזה אוויר –

חזה אוויר הוא הצטברות אוויר בין קרומי האדר (צדר). מצב זה מונע מהריאות להתרחב ולהתכווץ. חזה אוויר נגרם בדרך כלל מפגיעה בחזה, וחזה אוויר מתרחש כאשר חלק מהריאות קורס, תוך שחרור אוויר לחלל החזה. התסמין העיקרי הוא כאב הולך ומחמיר, בעיקר בנשימה. תסמין שכיח נוסף הוא לחץ דם נמוך.

דלקת צדר (פלאוריטיס, דלקת אדר) –

דלקת הצדר או פלאוריטיס, היא דלקת או גירוי של משטחי הצדר (קרום הריאה, נקרא גם אדר). במצב תקין הצדר חלק ובמצב דלקתי נעשה דביק. התסמינים של דלקת הצדר הם כאב בזמן נשימה עמוקה, שיעול או התעטשות. גורמים השכיחים לכאב חזה פלואריטי הם זיהום ממקום ויראלי או בקטריאלי ותסחיף ריאתי. גורמים פחות שכיחים הוא זאבת, סרטן ודלקת מפרקים שגרונית.

יתר לחץ דם ריאתי (PAH) –

יתר לחץ דם ריאתי. לחץ הדם הגבוה בעורקי הריאה גורם לצד הימני לעבוד בעוצמה חריגה ולכן נגרמים כאבים בחזה, – הדומים לסוג הכאב שנגרם מאנגינה פקטוריס (תעוקת לב).

אסטמה –

אסטמה היא מחלת ריאות שנגרמת מהפרעה דלקתית בדרכי הנשימה. תסמיניה הם קוצר נשימה, שיעול, צפצופים, ולפעמים גם כאבים בחזה.

מצבים הקשורים למערכת העיכול

הפרעות הקשורות למערכת העיכול, גם הן עלולות לכאבים ודקירות בחזה. להלן הפרעות נפוצות:

רפלוקס קיבתי ושטי (צרבת) –

רפלוקס קיבתי ושטי ידוע יותר בשם צרבת או פשוט רפלוקס. הוא נגרם כאשר האוכל והנוזלים שבבטן נעים בחזרה, דרך הושט, לעבר הגרון. התוצאה היא טעם חמות בפה וכאבים או צריבה באזור החזה. מכאן הכינוי צרבת.

ממה נגרמת צרבת? השמנת יתר, עישון, הריון, לחץ נפשי ומזונות מתובלים או שומניים.  הלב והוושט ממוקמים אחד ליד השני וחולקים רשת עצבית משותפת. לכן לעיתים קרובות אנשים סוברים שכאב של צרבת קשור לפגיעה בלב.

אולקוס (כיב קיבה או כיב עיכולי) –

כיב הוא למעשה פצע ברירית שמצפה את הקיבה או את התריסריון.  כיב בתריסריון נפוץ פי 5 מאשר כיב בקיבה. המונח העממי לכיב בקיבה או בתריסריון הוא אולקוס.

התסמינים של כיבים אלו הם חוסר נוחות באזור הבטן או בחלק הראשון של המעי הדק. האולקוס שכיח יותר אצל אנשים מעשנים, שתיינים, אנשים שנוטלים משככי כאבים כמו אספירין ואנשים הסובלים מחרדה, דיכאון ומתח נפשי.

הפרעות בהתכווצות הוושט –

הפרעות תפקודיות בהתכווצות הוושט הן למעשה התכווצויות לא תואמות של השריר או התכווצויות בעוצמה גבוהה – העלולות לגרום כאבים בחזה.

רגישות יתר של הוושט –

הרגישות מתבטאת בתגובה של כאב חזק לשכל שינוי ולו הקטן ביותר של לחץ או חשיפה לחומצה. המקור לרגישות זו אינו ידוע.

בקע סרעפתי –

נגרם כשחלק מהקיבה עולה, לאחר אכילה, דרך הסרעפת לעבר החלל של בית החזה. מצב זה גורם לעיתים קרובות לתסמינים של רפלוקס, הכוללים צרבת או כאב בחזה הנוטה להחמיר בשכיבה.

קרע או נקב בוושט –

כאב חזה פתאומי וקשה ולאחריו הקאה או פעילות חריגה של הוושט – עלולים להצביע על קרע בוושט.

דלקת לבלב –

תסמינים אופייניים לדלקת לבלב הם כאבים באזור החזה התחתון, המחמירים בעת שכיבה ומשתפרים כאשר נוטים קדימה.

הפרעה הקשורה לכיס המרה –

מרגישים לחץ או כאב באזור הימני של החזה התחתון או בצד הימני העליון של הבטן, לאחר ארוחה עתירת שומן? במידה והתשובה חיובית, ייתכן שהכאבבחזה נגרם בשל הפרעה בכיס המרה.

מצבים הקשורים לשרירים, עצמות או עצבים

לעיתים כאבים או דקירות בחזה עלולים להיגרם ממאמץ יתר של שרירי החזה, או מפציעה שנגרמה מנפילה או תאונה. כמו כן וירוסים עלולים לגרום לכאב בחזה. להלן גורמים נוספים:

מתיחת שריר –

לעיתים שיעול חזק מאוד עלול לפצוע או לגרום דלקת בשרירים והגידים שבין הצלעות ולגרום כאבים בחזה. כאבים מסוג זה נוטים להימשך ומחמירים בזמן פעילות.

צלעות –

שבר בצלעות עלול לגרום לכאב או הרגשת דקירות בחזה שמתעצמות בעת שיעול או נשימה. לרוב זה ממוקד באזור ספציפי ואתם עלולים להרגיש כאב במידה ואתם נוגעים או לוחצים על האזור. ייתכן גם שיש דלקת באזור החיבור בין הצלעות לעצם החזה.

שַׁלבֶּקֶת חוֹגֶרֶת (הרפס זוסטר) –

שלבת חוגרת, המוכרת יותר בשם הרפס, נגרמת מזיהום נגיפי ממשפחת ההרפס. שלבת חוגרת תגרום בדרך כלל כאב חד וחזק, כמה ימים לפני הופעת הפריחה.

מצבים נפשיים

גורמים נוספים לכאבים או דקירות בחזה כוללים דיכאון, חרדה והתקפי פאניקה. תסמינים נוספים שיכולים להתלוות לכאב בחזה הם קשיי נשימה סחרחורת, טיניטוס, דפיקות לב, הרגשת עקצוץ או זרמים בגוף ורעידות.

מתי צריך להגיע לטיפול רפואי?

בכל מקרה שיש לכם ספקות לגביי מקור הכאב, הגיעו לרופא. בעיקר אם הכאבים או הדקירות בחזה מופיעים באופן פתאומי, תרופות נוגדות דלקת אינן מועילות ושינוי בדיאטה לא מביא להקלה.

מתי יש להתקשר לניידת טיפול נמרץ?

כאשר לצד הכאבים בחזה מופיעים התסמינים הבאים:

  • הרגשה פתאומית של לחץ, דחיסה, מעיכה באזור החזה.
  • התפשטות הכאבים לאזור הלסת, הזרוע השמאלית או הגב.
  • כאב פתאומי וחד בחזה המלווה בקוצר נשימה, בעיקר לאחר תקופה ארוכה של חוסר פעילות.
  • הרגשת בחילה, סחרחורת, דפיקות לב מהירות או נשימות מהירות, בלבול, צבע כחול-אפרפר או הזעה.
  • לחץ דם נמוך מאוד או קצב לב נמוך מאוד.

מתי להתקשר או להגיע לרופא?

התקשרו או הגיעו לרופא במידה ויש לכם את התסמינים הבאים:

  • חום, הרגשת צמרמורת או שיעול עם ליחה בצבע צהוב ירוק.
  • קשיי בליעה.
  • כאב עז בחזה שלא עובר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *