ארבעה אנשים שמדגימים תסמיני חרדה שונים

תסמיני חרדה

קיימים מעל 100 תסמינים (סימפטומים) הקשורים לחרדה, התקפי חרדה והפרעות חרדה נוספות.

בכל שנה, הפרעות חרדה מופיעות בשיעור[1] של 14% בקרב אנשים בגילאי 14 עד 65 באירופה. יש לשער שהנתונים בישראל ובשאר העולם דומים. בין התסמינים ניתן למנות הפרעת חרדה חברתית (SAD), הפרעת חרדה כללית (GAD), הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ופוביות למיניהן.

תסמינים הקשורים לחרדה

בין התסמינים הקשורים להופעת חרדה מתמשכת או התקפי חרדה ניתן למנות את הבאים:

כאב בחזה, כאב ראש, יובש בפה, תחושת שריפה בעור, בחילה, דפיקות לב, הפרעות שינה, חוסר שקט, קוצר נשימה, כאבי בטן ובטן רגיזה, סחרחורת, תחושה שאת/ה עומד/ת לצאת מדעתך, שרירים מתוחים, צוואר תפוס, הרגשת פעימות באוזניים, פחד מפני מוות או אבדן, הרגשת חולשה ברגליים, הרגשה של פולסים חשמליים, הרגשת דקירות או עקצוצים בפנים, ידיים או רגליים קרות מיוזעות עם תחושת קהות או עקצוצים.

תסמינים פיזיים ונפשיים הקשורים לחרדה ממושכת

סוג וחומרת התסמינים משתנה משתנה בין אדם לאדם. אצל חלק מהסובלים יש רק סימפטום אחד או שניים, בעוד שאחרים יסבלו מתסמינים רבים. ביניהם פיזיים ונפשיים.

תסמינים נפשיים

חרדה מתמשכת עלולה לגרום שינויים התנהגותיים, הכוללים שינויים באופן החשיבה וההרגשה לגביי דברים, ומתבטאים בתסמינים כגון: אי שקט/חוסר מנוחה, הרגשת אימה ופחד, תחושה של הסובל שהוא נמצא "על הקצה", קשיי ריכוז ועצבנות.

תסמינים נפשיים עלולים לגרום נסיגה בקשרים חברתיים, למשל פגישות עם משפחה ומכרים, כדי להימנע מתחושות הלחץ והדאגה. גם יציאה לעבודה, הופכת לקשה ומלחיצה וגורמת לאדם הסובל להוציא חופשת מחלה כדי להימנע מהסימפטומים הקשים הכרוכות במפגשים חברתיים בעבודה.

חוסר היכולת להתמודד עם אינטראקציה אנושית ויציאה לעבודה, עלולים לגרום להחמרה נוספת ברמת הדאגה וכמו כן ירידה בהערכה העצמית.

תסמינים פיזיים

חרדה מתמשכת עלולה לגרום לתסמינים עם השפעה פיזית חמורה. הנפוצים מביניהם הם: עייפות ותשישות, סחרחורת, פעימות לב מהירות ו/או לא סדירות, שרירים מתוחים וכואבים, יובש בפה, רעידות והתכווצויות, קוצר נשימה, הזעת יתר, אי נוחות או כאב בבטן, כאבי ראש והפרעות שינה.

הבדל בין תסמיני חרדה והפרעת חרדה

ככלל, התסמינים של 2 המצבים זהים. ההבדלים שכן קיימים, קשורים להתגברות במשך הזמן, הסוג, העצימות ותדירות ההתקפים. מכל בחינה אחרת – הם זהים.

נשים לעומת לגברים

מרבית התסמינים בנשים ובגברים זהים. עם זאת, ישנם מספר מאפיינים שונים הקשורים לשוני הביולוגי.

הקשר ההורמונלי

חרדה גורמת לכניסה של הורמונים הקשורים ללחץ, ביניהם קורטיזול (הורמון הדחק), אל מחזור הדם. משם הם מגיעים לנקודות מסוימות בגוף שגורמות להפעלת תגובות חירום ("הילחם או ברח") – המכינות את כל מערכות הגוף לפעולה מידית.

כיוון שלהורמוני לחץ יש השפעה על הורמונים נוספים, נשים יכולות להרגיש מגוון רחב יותר של סימפטומים ותחושות עקב השפעת הורמוני הלחץ על ההורמונים הקשורים למחזור הווסת. לכן נשים רבות מדווחות על עלייה ניכרת בתסמיני חרדה בזמן הופעת מחזור החודשי.

בשל שינויים ביולוגיים, תורגש עלייה בסימפטומים גם בקרב נשים בתקופת הריון, בזמן ההתאוששות לאחר הלידה וגם בגיל המעבר.

סטטיסטיקה

במאמר[2] מ-2011, בוצעה סקירה לצורך מציאת הבדלים בין המינים בהפרעות חרדה. נבדקו 20,013 גברים ונשים מבוגרים בארצות הברית תוך שימוש בנתונים ממחקרי שיתוף פעולה פסיכיאטרי אפידמיולוגיה.נבדקו יחסי השכיחות של כל הפרעת חרדה במהלך החיים ו-12 חודשים אחרונים.

היחס בין נשים וגברים היה 1:1.7 ו-1:1.79, בהתאמה. בנשים אובחנו שיעורים גבוהים יותר של כל אחת מהפרעות החרדה שנבדקו, למעט הפרעת חרדה חברתית שבה לא נראה הבדל מגדרי בשכיחות.

תסמינים של התקף חרדה

תסמינים של התקף חרדה כוללים פחד נורא ואינטנסיבי. כיוון שמדובר בעוצמות חזקות ביותר, מרגישים הסובלים מהתקף כאילו יצאו או איבדו שליטה על גופם ונפשם.

תסמינים נפוצים

הסובלים מהתקף מדווחים על תסמינים הכוללים: פחד משתק, הרגשה שהם עומדים לאבד שליטה או להשתגע, תחושה של סכנה נוראית, הרגשה שעומדים למות, דחף לברוח, סחרחורת, דפיקות לב חזקות, כאבים בחזה, רעידות, הזעה וקוצר נשימה, הרגשה של ניתוק מהמציאות, צריבה או עקצוצים בעור, חולשה באזור הברכיים, גלים חום וקור, תחושת קהות.

תסמיני משנה

אל הסימפטומים המופיעים בזמן התקף, אותם הזכרנו לעיל, עלולות להתלוות התחושות הבאות:
1. הרגשת חנק – תחושה שהגרון נסגר, נהדק ונאטם או שעצם זר נתקע בגרון.
2. הרגשת בלבול ו/או מצוקה רגשית ו/או כעס.
3. דפרסונליזציה – תחושה של ניתוק מהמציאות, "אני מדברת אתך ולא מרגישה שאני פה".
4. סחרחורת וחוסר יציבות.
5. הרגשה שאינכם יכולים להרגיע את עצמכם.
6. בטן קשה, בחילה או רצון דחוף ללכת לשירותים (שתן, צואה).
7. רצון או דחף לבכות.

לקריאה נוספת –  10 טיפים להתמודדות עם התקף חרדה

ביבליוגרפיה

  • [1] Ströhle A, Gensichen J, Domschke K. The Diagnosis and Treatment of Anxiety Disorders. Dtsch Arztebl Int. 2018 Sep 14;155(37):611-620. doi: 10.3238/arztebl.2018.0611. PMID: 30282583; PMCID: PMC6206399.
  • [2] McLean CP, Asnaani A, Litz BT, Hofmann SG. Gender differences in anxiety disorders: prevalence, course of illness, comorbidity and burden of illness. J Psychiatr Res. 2011 Aug;45(8):1027-35. doi: 10.1016/j.jpsychires.2011.03.006. Epub 2011 Mar 25. PMID: 21439576; PMCID: PMC3135672.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *