תרופות נגד חרדה
בקרב הסובלים מחרדה, יש שאלות רבות הנוגעות למצבם האישי ואפשרויות הטיפול, ובכלל זה תרופות נגד חרדה, שיניבו את התוצאה המהירה, היעילה והבטוחה ביותר.
ננסה לענות במאמר זה על שאלות נפוצות שניתן לשמוע מחולים, כגון:
- איזו תרופה מומלצת לחרדה?
- האם יש תרופות חדשות לחרדה?
- מה ההבדל בין סוגי התרופות השונים?
- מה התפקיד של התרופות במהלך התמודדות עם חרדה?
- אילו תופעות לוואי עלולות להופיע בשימוש בכדורים נגד חרדה?
טיפול משולב
התרופה נגד חרדה שירשום לך הרופא, תהיה מותאמת לסוג ההפרעה והתסמינים שתתאר בפניו.
לכל הפרעת חרדה קיימים סימפטומים שונים האופייניים לה. עם זאת, חולים רבים בהפרעות חרדה למיניהן יכולות להפיק תועלת רבה משילוב של 3 אלמנטים טיפוליים: תרופות, פסיכותרפיה ופעילות גופנית.
חולים שונים יזדקקו לשילוב אחר של שלושת האלמנטים הללו. למשל, יש חולים שמצבם ישתפר בעזרת תרופות בלבד. בעוד שאחרים יזדקקו לפסיכותרפיה בשילוב פעילות גופנית.
חרדה ודיכאון הם שני מצבים שבהחלט מורידים את המוטיבציה והיכולת לבצע אימון גופני. לכן שימוש בתרופות, לפחות בהתחלה, יכול לתת לחולה את הדחיפה שתאפשר לו להתחיל. יש לקחת בחשבון שייתכן והחולה יזדקק לשילוש של מספר תרופות נגד חרדה.
איזו תרופה מומלצת לחרדה?
ככלל, אין תרופת פלא אחת ויחידה המומלצת לכולם באופן גורף. אנשים שונים עשויים להגיב באופן שונה לתרופות שונות ולעיתים קרובות יש לנסות מספר תרופות נגד חרדה עד שמוצאים את היעילה ביותר.
כיום נעשה שימוש במספר סוגי תרופות עיקריים לטיפול בהפרעות חרדה למיניהן. והן: נוגדי דיכאון, בנזודיאזפינים, חוסמי בטא, בוספירון (ממשפחת האזאספירונים), הידרוקסיזין.
בתוך כל אחת מהקטגוריות הללו, ישנן תת קבוצות של תרופות, הפועלות באמצעות מנגנונים שונים, ולהן יתרונות, סיכונים ותופעות לוואי שונות. תרופות נגד דיכאון משמשות במקרים רבים, כקו טיפולי ראשוני. תרופות הפועלות על המנגנון הסרוטנרגי (SSRI'S) הן התרופות הנרשמות ביותר לצורך זה. הן גורמות לנוירוטרנסמיטור (מוליך עצבי) בשם סרוטונין להיות זמין יותר במוח.
תרופות נוספות לחרדה
תרופות אחרות, שלעתים נעשה בהן שימוש, הן: ולבוטרין, בופרופיון, זייבן, בודפריון. עוד נעשה שימוש בנוגדי דיכאון טריציקלים (מהדור הישן): קלומיפרניל, דסיפרמין, דוקספין, אימיפראמין, פרוטריפטילין.
האם יש תרופות חדשות לחרדה?
קיימים 2 סוגי תרופות נוגדות דיכאון שנחשבות לנפוצות ביותר לטיפול בהפרעות חרדה ושייכות לדור החדש:
(1) מעכבי ספידגה מחדש של סרוטונין (SSRI) – למשל פרוזק, זולופט (סטרטרלין), סלקסה, פקסיל, ציפרלקס (אסציטלופרם).
(2) מעכבי ספיגה מחדש של סרוטונין-נוראפינפרין (SNRI) – למשל אפקסור (ונילפקסין) וסימבלתה (דולוקסיטין).
מה היעילות של תרופות נגד חרדה?
ידוע שתרופות הפועלות על המנגנון הסרוטנרגי יעילות מאוד הטיפול בהפרעות חרדה למיניהן. כמו כן הן לא ממכרות. כדי להשיג את מלוא האפקטיביות של התרופות הללו יש לחכות כשישה עד שמונה שבועות, ולעיתים אף יותר.
יש לעמוד בקשר צמוד ורציף עם הרופא המטפל, הן במידה ומופיעה תופעת או תופעות לוואי מדאיגות והן אם נראה שהתרופה אינה משפרת את תסמיני החרדה. יש לקחת בחשבון שהתרופות הללו אינן פועלות מיד ולעיתים קרובות יש להתאזר בסבלנות במשך מספר שבועות עד לתחילת ההשפעה.
אילו תופעות לוואי יש לכדורים נגד חרדה?
לרוב תופעות הלוואי של כדורים נוגדי חרדה, הפועלים על המנגנון הסרוטנרגי או על המנגנונים סרוטונין-נוראפינפרין במשולב יהיו קלות יחסית ויחלפו במשך הזמן. עם זאת, אצל חלק מהאנשים עלולות להופיע תופעות לוואי קשות יותר המחייבות התייחסות של הרופא.
תופעות לוואי נפוצות עלולות להיות: בחילה, סחרחורת, הפחתה בליבידו, נדודי שינה, חוזר מנוחה ועצבנות, יובש בפה, עלייה או ירידה במשקל, הקאה, כאבי ראש, שלשול.
בנזודיאזפינים לטיפול בחרדה
אפקט מהיר
תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, מקלים על תופעות של חרדה באמצעות הגברת הפעילות המוחית של מוליכים עצביים היוצר אפקט מרגיע. היתרון של תרופות אלו הוא האפקט המהיר – בתוך שעה או מספר שעות. בנזודיאזפינים נרשמים לאנשים הסובלים מהפרעת פניקה, חרדה חברתית והפרעת חרדה כללית.
חסרונות
עם זאת, לאפקט המהיר יש מחיר ואנשים הנוטלים בנזודיאזפינים עלולים לפתח סבילות וכתוצאה מכך צורך במינון הולך וגובר כדי לקבל את האפקט המרגיע. לכן רופאים נוהגים לרשום את התרופות מקבוצה זו לפרק זמן קצר – לרוב לא יותר מחודש.
טיפול משולב
הבנזודיאזפינים הם כלי רב עצמה ולעיתים נלקחים במקביל לנוגדי דיכאון מסוגים שונים במטרה לשפר את ההשפעה של 2 התרופות. השימוש בשניהם יחד יכול להיות כלי רב עצמה.
דוגמאות לבנזודיאזפינים שניתנים לחרדה
דוגמאות לתרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים שנרשמים כטיפול לחרדה הם: קסנקס, קלונופין, ואליום, אטיוון.
תופעות לוואי
תופעות לוואי העלולות להופיע בשימוש בבנזודיאזפינים יכולות להיות: ראייה מטושטשת, בחילה, סחרחורת, בלבול, כאבי ראש, עייפות וישנוניות, ביעותי לילה (סיוטים).
אילו תרופות נגד חרדה נוספות יש?
בוספירון (שם מסחרי: סורבון)
בוספירון הוא תרופה נוספת לחרדה מוכללת, הניתנת לטווח קצר. לעיתים קרובות תירשם בשילוב עם נוגד דיכאון. תופעות לוואי של בוספירון עלולות להיות: כאבי ראש, עצבנות, בחילה, סחרחורת, קשיי שינה.
חוסמי בטא
חוסמי בטא היא משפחה של תרופות המשמשות לטיפול במגוון רחב של מחלות, בעיקר במערכת הלב וכלי הדם. לעיתים יירשמו לאנשים עם הפרעת פאניקה או פוביות. תרופות ממשפחה זו מועילות לשיכוך ההרגשה שמופיעה כתגובה לסיטואציה מלחיצה.
תרופות ממשפחת חוסמי בטא יכולים להועיל, אך במצבים מוגבלים. למה הכוונה? הן משמשות בעיקר לחרדה תפקודית ויעילים בשיכוך התסמינים הפיזיולוגיים כמו דפיקות לב מהירות, רעד והזעה. עם זאת, הן פחות יעילות בהפחתת מחשבות חרדתיות – שעלולות להוביל להופעת תסמינים אלו.
חוסם בטא נפוץ לטיפול במצבים שתוארו הוא פרופראנולול (חוסם בטא א-סלקטיבית). ככלל תרופות ממשפחת חוסמי הבטא ניתנות לשימוש על בסיס לא קבוע (נקודתי) ולא כטיפול ארוך טווח.
הידרוקסיזין (אטאראקס, ויסטריל)
הידרוקסיזין היא תרופה נוספת הנרשמת במצבי חרדה. מדובר באנטיהיסטמין המשמש לטיפול בתגובות אלרגיות. עם זאת, לצורה זו של אנטיהיסמין יש אפקט על עיבוד הסרוטונין במוח. היתרונות של ההידרוקסין הן אפקט פעולה מהיר (בדומה לבנזודיאזפינים), אך בניגוד להם, וזה יתרונו, הוא אינו גורם להתמכרות.
לקריאה נוספת על: חרדה